Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και ανατροπές στις κύριες με το νέο σύστημα υπολογισμού



Μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και ανατροπές στις κύριες με το νέο σύστημα υπολογισμού




  Οι επερχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, δεν αφορούν τα μερίσματα του ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ

Πολύ κρίσιμη για το μέλλον των συντάξεων θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε.







Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τοπίο αλλάζει και πολλοί νυν συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, ενώ θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις για όσους βγήκαν και θα βγουν στη σύνταξη μετά την 1 Ιανουαρίου 2016.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

-Οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν για να μην πούμε ότι είναι σίγουρο ότι θα «κουρευτούν». Το κούρεμα είναι πολύ πιθανό να αρχίσει από τα 150 ευρώ αντί τα 170 ευρώ, θα είναι κλιμακωτό και θα αρχίζει από το 6% για να φτάσει ακόμα και στο 30% για τις υψηλές επικουρικές.

-Η εθνική σύνταξη φαίνεται να παραμένει στα 384 ευρώ. Όμως θα χορηγείται ολόκληρη σε όσους έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης. Επίσης θα δίνεται και σε εκείνους που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια. Το ποσό θα είναι 280 ευρώ και θα αυξάνεται κατά 20 ευρώ ανά επιπλέον χρόνο ασφάλισης ως τα 20 χρόνια.

-Αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων με το νέο σύστημα στο 0,7% από 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια και αυξάνεται στο 2,2% από 2% για τα 40 χρόνια, ενώ γίνονται αλλαγές και για το τμήμα 25 ως 35 χρόνια ασφάλισης ώστε να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι χαμηλές συντάξεις και αυξάνουν οι υψηλές.

-Η αύξηση της εισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων για τρία χρόνια κατά 1,5% ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές δεν γίνεται δεκτή από το κουαρτέτο και είναι από τα λίγα σημεία που συμφωνούν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ.

http://www.newsit.gr/oikonomia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου