Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τελετές παραλαβής στην Κύπρο και παράδοσης στην Ελλάδα των λειψάνων 6 Ελλήνων Στρατιωτικών

18/01/2016 17:27:26
 

Τελετές παραλαβής στην Κύπρο και παράδοσης στην Ελλάδα των λειψάνων 6 ελλήνων στρατιωτικών

                                     

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, στη Λευκωσία παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, η τελετή παραλαβής των λειψάνων 6 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο.
    Αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.

    Μετά την άφιξη, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 12.00, του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας.
    Η εποχούμενη πομπή θα αφιχθεί στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου. Στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας» θα τελεστεί Τρισάγιο. Θα ακολουθήσει στις 14.30 χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.
    Στις τελετές σε Λευκωσία και Αθήνα έχουν προσκληθεί οι συγγενείς των έξι πεσόντων και αγνοουμένων που τιμώνται, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων συγγενών πεσόντων – αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας.
    Ακολουθεί η ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής των λειψάνων των 6 Ελλήνων στρατιωτικών:
    «Αγαπητοί συγγενείς, κύριε εκπρόσωπε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Φωτίου, κύριοι της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρο, κύριε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου, επιτρέψτε μου πριν από όλα να απευθυνθώ στις οικογένειες των πεσόντων.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σας εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάσαμε, τους άνδρες που έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα τους, τους νέους που πριν προλάβουν να χαρούν την ζωή, να απολαύσουν την οικογένεια τους, να νοιώσουν την θέρμη του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσα μας, έδωσαν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

    Έξι νέοι άνθρωποι, έξι ιστορίες, έξι γεροί κρίκοι στην μεγάλη και παγκόσμια ξεχωριστή αλυσίδα ηρώων που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος και που με τον θάνατο τους μας δίνουν ιερό χώρο για να ζούμε ελεύθεροι και χρόνο για να προσπαθούμε να μετουσιώσουμε τα όνειρα μας, τα όνειρα τους σε απτή πραγματικότητα.

    Η εύρεση των λειψάνων τους βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωναν οι οικογένειες τους. Λυτρώνει τις ψυχές τους. Συγχρόνως όμως απαγορεύει σε μας να ξεχνάμε.

    Μας απαγορεύει να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος βίωσε και βιώνει μια τραγωδία.

    Δεν υπάρχει δέντρο λησμονιάς για την Κυπριακή Τραγωδία, για όσα προηγήθηκαν, για την τουρκική εισβολή, για την τουρκική κατοχή. Και η μνήμη είναι δύναμη.

    Η μνήμη και τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων αναζητούν το δίκιο, αναζητούν το φως της αλήθειας για την Κυπριακή Τραγωδία, για την Ελληνική Τραγωδία. Και αυτή η αλήθεια είναι λυτρωτική.

    Η αλήθεια είναι αυτή που οδηγεί στην σταθερή λύση.

    Δεν σας λησμονούμε λοιπόν. Δικοί μας είστε ήρωες αλλά είσαστε και σάλπιγγες επαγρύπνησης.

    Η Κύπρος και η Ελλάδα, με τον ίδιο εθνικό ύμνο σας αποτίουν φόρο τιμής. Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε. Μπορούμε όμως να σας υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε.

    Η Κύπρος και η Ελλάδα, δυο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μια ιστορία θα προσπαθήσουν έως ότου επικρατήσει η δικαιοσύνη.

    Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων θα ήθελα συγχρόνως να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αστείρευτη καρτερικότητα σας, τον θαυμασμό μου για την επιμονή σας με την οποία αναζητούσατε τις τύχες των αγαπημένων σας και να ‘στε σίγουροι πως αυτοί που αναζητούν θα είναι συμπαραστάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να βρεθούν όλοι, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους, να αναπαυτούν όλοι.

    Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσους χάθηκαν για αυτή, και θα συνεχίζει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και θα προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους».

    Στη συνέχεια ο ΑΝΥΕΘΑ ανέγνωσε τα ονόματα των 6 πεσόντων:

    Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ 1974)
    Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ 1974)
    Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ 1974)
    Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ 1974)
    Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ 1965)
    Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ 1966)

    Και έκλεισε την ομιλία του ως εξής:

    «Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα».

    Ο ΑΝΥΕΘΑ σήμερα Δευτέρα επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο είχε συναντήσεις και με τον Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο και με τον Επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου.


    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Τα λείψανα που επαναπατρίζονται έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA. Σαράντα ένα χρόνια μετά τη Κυπριακή Τραγωδία η χώρα μας εξακολουθεί να τιμά τους άνδρες της που έπεσαν υπέρ πατρίδος.

    Μετά από 41 χρόνια, οικογένειες πεσόντων δεν έχουν θρηνήσει, δεν έχουν κηδέψει τους ανθρώπους τους, καθώς εκατοντάδες συμπατριώτες μας ακόμα αναζητούν την τύχη των παιδιών, των αδελφών τους, των δικών τους ανθρώπων.

    Η ιστορική μνήμη συνυπάρχει στη σύγχρονη καθημερινότητα, δεν μας επιτρέπει να λησμονήσουμε την τουρκική εισβολή, την παράνομη κατοχή, την διχοτομημένη Μεγαλόνησο. Μας καθορίζει και μας υπενθυμίζει το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να δοθεί τέλος στον ανθρώπινο πόνο και επιτέλους να γίνει γνωστή η κάθε πτυχή της Κυπριακής Τραγωδίας. 
         
    Προς την κατεύθυνση της διερεύνησης της ιστορικής αλήθειας και της λύτρωσης των συγγενών που περιμένουν να θάψουν τους νεκρούς τους, συμβάλει και η επιστημονική μέθοδος ταυτοποίησης με DNA, που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και έχει βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση οστών. Συνεχώς προκύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, πληροφορίες για θανόντες και αγνοούμενους, Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, για τόπους ταφής, για μεταφορές νεκρών από τις δυνάμεις εισβολής και κατοχής σε άλλους χώρους ταφής.

    Ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο θέμα στη διαδικασία της ταυτοποίησης λειψάνων μέσω DNA, είναι η επικοινωνία με τους συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, από τους οποίους εκκρεμεί η λήψη γενετικού υλικού, ώστε να γίνουν συγκρίσεις και ταυτοποίηση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσέγγιση και ευαισθησία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η άρνηση για συνεργασία από πλευρά τους φαντάζει έως και λογική, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και οικογένειες που πρέπει να επιστρέψουν λείψανα που λανθασμένα τους είχαν παραδοθεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ή στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και σήμερα πληροφορούνται πως αυτά δεν ανήκουν στον δικό τους άνθρωπο που έθαψαν πριν από δεκαετίες.

    Ο ΑΝΥΕΘΑ με αφορμή τις παραπάνω τελετές σε Ελλάδα και Κύπρο, ήρθε σε επικοινωνία με το σύνολο σχεδόν των συγγενών των πεσόντων και αγνοουμένων που μέχρι σήμερα ήταν αρνητικοί, είτε για να επιστρέψουν οστά που λανθασμένα τους είχαν παραδοθεί στο παρελθόν, είτε για να δώσουν προθανάτιο ή και γενετικό υλικό, με σκοπό να κατανοηθεί η μέχρι τώρα άρνηση τους και να εξεταστούν νέοι τρόποι προσέγγισης αυτών, προκειμένου να μεταβάλλουν την άποψη τους.

    Αφορμή για την έναρξη αυτής της νέας προσέγγισης αποτέλεσε η πρόσκληση που τους απεύθυνε ο ΑΝΥΕΘΑ να συνταξιδέψουν στην Κύπρο και να παραβρεθούν στις τελετές που προγραμματίζονται στις δύο χώρες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και συνολικά της φιλοξενίας όλων των συγγενών που θα μεταβούν στη Κύπρο, καλύπτονται από προσφορές. Συγκεκριμένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτεται η διαμονή τους, ενώ η παράθεση γευμάτων ή δείπνων, από το ΓΕΕΦ, την ΕΛΔΥΚ και τον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Η Αεροπορική Εταιρεία Aegean έχει επωμιστεί τα αεροπορικά τους εισιτήρια, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών απάλλαξε αυτά τα εισιτήρια από τέλη αεροδρομίου