Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Κρίσιμη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις εν όψει εκλογών






Με κύριο θέμα τις τουρκικές προκλήσεις και την ενδεχόμενη κλιμάκωσή τους τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις εκλογές, συνεκλήθη  χθες σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Βενιζέλου και Δένδια. Σε αυτήν πήραν μέρος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς και οι Αρχηγοί των τριών όπλων. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Στη σύσκεψη μετείχαν ο γενικός γραμματέας και οι επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). 

Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα έχει εκδώσει ειδική ναυτική οδηγία (Sub-note), με την οποία «δεσμεύει» για τα υποβρύχιά της το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ανατολικής Κρήτης, Καστελλόριζου, Καρπάθου, Κάσου και Ρόδου, από τις 11-1 έως τις 11-2-2015. Το σημείο είναι νευραλγικής σημασίας, αφού αφενός εκεί εφάπτονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Τουρκίας, αφετέρου η Αγκυρα αμφισβητεί ότι το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται αυτή την περίοδο σε γειτονική περιοχή να πραγματοποιηθούν ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις. 

Ασαφές ακόμη παραμένει εάν θα αποσυρθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο, συνοδεία πολεμικών πλοίων, έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ. Ηδη, στο τέλος Δεκεμβρίου έληξε η τουρκική ναυτική «οδηγία», βάσει της οποίας «αλώνιζε» το σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν θα παραμείνει ή θα φύγει, κι αν αποχωρήσει πού θα πάει. Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα η Τουρκία κλιμακώνει τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στους ουρανούς του Αιγαίου, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί ακόμα και εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Κάτι που είχε τρία χρόνια να συμβεί. 


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
πηγή:e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου