Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ταινία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα



H Δικαιοσύνη επιστρέφει στην Αθήνα...







Μια ευχάριστη είδηση έρχεται από τον κόσμο του Κινηματογράφου. Η ταινία ΠΡΟΜΑΧΟΣ έχει ως θέμα την αγάπη δύο δικηγόρων και την κοινή τους προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η ταινία έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο ενώ στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσει η προβολή στις 27 Νοεμβρίου.
Η ταινία αυτή έκανε κάποιους Βρετανούς να νιώσουν άβολα καθως περιγράφει τις μεθόδους του κατά τα άλλα φιλότεχνου λόρδου Ελγιν να αποσπάσει με πλαστά χαρτιά τα Μάρμαρα και να τα εναποθέσει στην ιδιωτική του βίλλα σε ένα ιδιότυπο μουσείο.Με το όνομα ”Πρόμαχος” αναφέρεται από την αρχαιότητα, το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα της Θεάς Αθηνάς στα προπύλαια της Ακροπόλεως,το οποίο ευρισκόταν στο σημείο από όπου επόπτευε και προστάτευε την αγαπημένη της πόλη, σύμφωνα με την τότε αντίληψη των Αθηναίων.
Οι δυο σκηνοθέτες, είχαν πει στους δημοσιογράφους σε παλαιότερη συνέντευξή τους:
«Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπισθούν αυτά που αγαπούν. Όραμά μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρει απήχηση στους σημερινούς νέους».
Ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης) αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα του, την Ελλάδα, όταν ήταν παιδί, αλλά τώρα επιστρέφει με την πρόσκληση του διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης (Giancarlo Giannini) για να προχωρήσει την υπόθεση κατά του Βρετανικού μουσείου.

Χρονικά η Ταινία χρονολογείται το 2011 όπου η ταραγμένη Αθήνα μαστίζεται από κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ενώ οι διαδηλώσεις τείνουν να είναι εβδομαδιαίο φαινόμενο.

Ας ελπίσουμε όλες αυτές οι προσπάθειες να επιτύχουν τον τελικό τους σκοπό και να ξαναδούμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στον τόπο τους, στην πατρίδα τους. Το Μουσείο της Ακρόπολης ένα πραγματικό κόσμημα αναμένει να τα υποδεχτεί.
Το ερώτημα είναι βέβαια ποια η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα. Δεν μπορεί προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός George Clooney και Ελληνοαμερικανοί ομογενείς να υποστηρίζουν το εγχείρημα και η επίσημη θέση της κυβέρνησης να απουσιάζει. Χωρίς κυβερνητική στήριξη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ιδιωτών δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος. Το θέμα αυτό οφείλει o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να το συζητήσει σε διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του Βρετανό David Cameron.
Βέβαια η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα σηματοδοτούσε και την ανάγκη επιστροφής Αιγυπτιακών Γλυπτών. Με λίγα λόγια η επιστροφή πολιτισμικών θησαυρών είναι παγκόσμια υπόθεση και δεν αφορά μόνο το Βρετανικό Μουσείο αλλά και αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Μουσεία.
Όπως τίθεται το ερώτημα στην ταινία “Έχουμε καμία πιθανότητα να κερδίσουμε?”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου