Τον τελευταίο καιρό και μετά τα γεγονότα με το ερευνητικό σκάφος Barbaros στην Κύπρο, η Τουρκία δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο την ένταση με μια σειρά από περιστατικά που και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι σχετίζονται μεταξύ τους. Η κατάσταση τείνει πλέον να μετεξελιχθεί σε νέα εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Πλέον δεν μιλάμε για παραβιάσεις χωρικών υδάτων ή για βολτούλες μεμονωμένων Τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο. Πλέον μιλάμε για μόνιμη ναυτική παρουσία νοτίως της Κύπρου και για παρεμπόδιση και εκφοβισμό των εγγύς εταιρειών εξόρυξης υδρογοναθράκων που έχουν συνάψει συμβάσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, παρόλαυτά αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκική πλευρά προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την κρίση. Δυστηχώς όμως τα περιστατικά αποδεικνύουν πως δεν μιλάμε για κάποιο “θερμό Επεισόδιο” αλλά για οργανωμένο σχέδιο εισβολής και κατοχής της Κυπριακής ΑΟΖ μέσω επιβολής της Τουρκικής Στρατιωτικής Ισχύος (!).
Συγκεκριμένα oi Tουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προέβησαν στις παρακάτω επιθετικές ενέργειες σε διάστημα μικρότερου της εβδομάδας:
- Ανιχνεύθηκε Τουρκικό Υποβρύχιο κοντά στον τόπο που κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος Diamond DA42. Ο εντοπισμός του υποβρυχίου έγινε από πλοία της UNFIL που διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμιών. Οι Τούρκοι δεν διέψευσαν το περιστατικό με αποτέλεσμα πλέον η δύναμη που συνοδεύει το ερευνητικό Barbaros να είναι ικανή τόσο για αποστολές αεράμυνας περιοχής όσο και για ανθυποβρυχιακές αποστολές με το Τουρκικό Υποβρύχιο σε ρόλο SSK.
- Επιπλέον, Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εκτέλεσαν εικονική προσβολή του νησιού “Ανθρωποφάγοι” στο Αιγαίο από ύψος 500 ποδών (μόλις 150 μέτρα περίπου ! ). Ο σχηματισμός των 6 Τουρκικών Αεροσκαφών F-16 εισήλθε την Δευτέρα στις 13:11 εντός FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Από τα 6 αεροσκάφη τα 2 ήταν οπλισμένα και παρείχαν αεροπορική κάλυψη στα άλλα 4 που εκτέλεσαν την εικονική προσβολή. Συνολικά εκτέλεσα 6 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και 3 υπερπτήσεις των νησιών Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Αγαθονήσι στα 500, 8000 και 9000 πόδια αντίστοιχα. Κατά πάγια πρακτική όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα Ελληνικά Αεροσκάφη Mirage 2000-5 και F-16.
- Την Παρακασκευή στις 31/10 Τούρκική Ακταιωρός του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας εμβόλισε Ελληνική ανεμότρατα που ψάρευε στο Θρακικό Πέλαγος!! Με την ανεμότρατα “Τα 3 αδέρφια” ο καπετάνιος κι ακόμη 4 άτομα είχαν ανοιχτεί στο Θρακικό Πέλαγος για ψάρεμα. Ο εμβολισμός έγινε χτυπώντας την ανεμότρατα στην πρύμνη και προκαλώντας ζημιές. Ευτυχώς ο καπετάνιος κατάφερε να αποτρέψει τον κίνδυνο ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα το οποίο έσπευσε να βοηθήσει το τραυματισμένο πλοίο και να το μεταφέρει με ασφάλεια πίσω σε Ελληνικό Λιμάνι. Το περιστατικό έγινε μόλις 3 μίλια από τις εκβολές του Ποταμού Έβρου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων και το στίγμα του ραντάρ καθώς και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές οι οποίες αναμένεται να κινηθούν νομικά. Η αντιμετώπιση του Λιμενικού Σώματος την δεδομένη στιγμή θεωρείται σωστή καθώς πρώτα κοίταξε να μεταφέρει τους Έλληνες Ναυτικούς και έπειτα να ασχοληθεί με τους Τουρκικούς Τραμπουκισμούς.
To Εν Εξελίξει Τουρκικό Σχέδιο Εξορύξεων
Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το ότι η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) έχει βγει στην “αγορά” και ψάχνει να ενοικιάσει τρυπάνια γεωτρήσεων και αντίστοιχες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου ώστε να τα μεταφέρει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Νύξη έχει γίνει σε δύο Δυτικές Εταιρείες οι οποίες έχουν αρνηθεί μη αναγνωρίζοντας την νομιμότητα αυτής της Ενέργειας. Επίσης, η τοποθέτηση τρυπανιού εντός Κυπριακής ΑΟΖ χωρίς την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έθετε σε κίνδυνο την όποια ιδιωτική εταρεία καθώς πέραν από την πιθανή ή όχι καταστροφή του τρυπανιού αξίας σχεδόν 150 εκ $, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί νομικά όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας αλλά και εναντίον της μισθώτριας εταιρείας.
Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο ερευνών Barbaros αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει τις τρισδιάστες έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό πιθανών σημείων δοκιμαστικών γεωτρήσεων. Οι δοκιμαστικές Γεωτρήσεις είναι το τελευταίο στάδιο πριν την κανονική εξόρυξη πετρελαίου και η εκτέλεσή τους δεν είναι καθόλου φθηνή υπόθεση. Υπολογίζεται ότι από το στάδιο των ερευνών μέχρι το στάδιο των δοκιμαστικών γεωτρήσεων απαιτούνται κοντά στα 150 εκ $ για ένα κοίτασμα (!). Όταν βρεθεί πιθανότητα ένα κοίτασμα να έχει πετρέλαιο κοντά στο 15-30 % τότε γίνεται η δοκιμαστική εξόρυξης. Μέχρι να μπει το τρυπάνι της Γεώτρησης κανείς δεν είναι σίγουρος ότι το κοίτασμα θα αποδώσει και οι έρευνες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων θα πιάσουν τόπο.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι έρευνες είναι νόμιμες ( εδώ γελάει και ο κάθε πικραμένος) καθώς έχουν συνάψει συμφωνία με το Τουρκοκυπριακό κράτος (!). Κανείς όμως δεν αναφέρει ότι οι άδειες αφορούν ολόκληρη την Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ ανεξαρτήτως αν το Κυπριακό επιλυθεί ή όχι. Με λίγα λόγια από καθαρά νομικής πλευρά τη ΤΔΒΚ εξέδωσε φιρμάνι για την εκμετάλλευση της περιουσίας της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας (!)
Σε περίπτωση που η δοκιμαστική γεώτρηση αποδώσει θα απαιτηθούν άλλα 300 εκ $ για την εγκατάσταση κανονικής πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου μεγάλης Δυναμικότητας. Τα ποσά αυτά φαντάζουν μεγάλα ιδιαίτερα για χώρες ή εταιρείες που δεν έχουν πρότερη εμπειρία θαλάσσιων εξορύξεων. Τα ποσά αυτά όμως δικαιολογούνται καθώς τα κοιτάσμα όπου γίνονται έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων Δολλαρίων. Συνήθως η απόσβεση γίνεται στα πρώτα 2-3 χρόνια μετά απο συμφωνία μη φορολόγησης των κερδών κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό γίνεται ώστε να αποφευχθούν οι όποιοι οικονομικοί κίνδυνοι πηγάζουν από την απότομη αυξομείωση της τιμής του πετρελαίου.
Με λίγα λόγια η κατεστραμένη οικονομικά Κυπριακή Δημοκρατία βλέπει στον Νότο την “Γη της επαγγελίας”. Μαζί όμως με αυτό το “όνειρο” βλέπει και τον Τούρκο “Δαίμονα” που φυλάσσει την πύλη προς το μέλλον των υδρογοναθράκων. Σε τέτοιους τραμπούκους το γάντι της Διπλωματίας δεν έχει αποτέλεσμα σαν πρώτη κίνηση.
Νέα Τουρκική Εισβολή
H πολεμική σύνθεση του Τουρκικού στολίσκου σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο χρόνο παραμονής στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 αποδεικνύει ότι πλέον έχουμε κανονική εισβολή και καταπάτηση των Κυπριακών συμφερόντων. Επίσης η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) κατάφερε μέσω της ομότιμης Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αζερμπαιτζάν να αποκτήσει για την δοκιμαστική εξόρυξη που σχεδιάζει.Το τρυπάνι με το όνομα Heydar Aliyev δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αγοράστηκε από την Τουρκική TPAO. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει κανονική αγορά ώστε οι Αζέροι να ξεπεράσουν τον σκόπελο των οικονομικών εγγυήσεων που θα ζητήσει η Κύπρος σε περίπτωση ενοικιάσης για παράνομη χρήση εντός ΑΟΖ ξένου κράτους. Παλαιότερα το 2012 είχε γίνει κανονική αγορά του σκάφους Polarcus Samur το οποίο μετονομάστηκε στο γνωστό πλέον Barbaros. Το σκάφος αυτο μπορεί να διεξάγει με πολύ μεγάλη ακρίβεια 3D σειγμογραφικές έρευνες και έτσι αυξήσει την πιθανότητα εύρεσης ικανών κοιτασμάτων.O πρόεδρος της Τουρκικής TPAO είχε αναφέρει τότε ότι το σκάφος θα χρησιμοποιούνταν εντός “Τουρκικής Υφαλοκρηπιδας” καθυσηχάζοντας τους Νορβηγούς ιδιοκτήτες.
Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι.Φαίνεται πως κάτι τέτοιο 2 χρόνια μετά δεν συνέβη εκτός αν δεν απατώμαστε έχουν αλλάξει τα σύνορα και δεν το αντιληφθήκαμε (!).
Η Τουρκική Εξωτερική Πολιτική αποτελείται από ένα μίγμα ψεμάτων, τραμπουκισμών, απειλών, δήθεν νομιμοτητας και προστασίας των Τουρκοκυπρίων, εισβολών και επιθέσεων εις βάρος γειτονικών κρατών τα οποία άλλες χώρες ανήμπορα και αλλές χώρες δειλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον Τουρκικό Επεκτατισμό.
Η Ελληνική Απάντηση
Η Ελληνική Απάντηση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια χλιαρή αντίδραση. Εν αντιθέσει η Κύπρος απειλεί με διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ αν οι συγκεκριμένες επιθετικές ενέργειες συνεχιστούν. Επίσης η χώρα μας έστειλε μια φρεγάτα η οποία αντικαθιστά της ΤΠΚ Καβαλούδης που συμμετέχει στην Διεθνή Δύναμη UNFIL και ένα υποβρύχιο πιθανότατα το S-120 Παπανικολής στην Κύπρο. Οι κινήσεις αυτές ναι μεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από καθρεπτισμό των Τουρκικών Κινήσεων στο νησί της Αφροδίτης. Η στέρηση πρωτοβουλιών στην ουσία είναι το πρώτο δείγμα ότι χάνουμε αυτόν τον ιδιότυπο “ψυχρό” πόλεμο.
Αποφεύγουμε να κλιμακώσουμε προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες τη στιγμή που η γειτονική χώρα έχει οργανωμένο σχέδιο εισβολής, κατοχής και εκμετάλλευσης της Κυπρου εν εξελίξει (!). Αυτοί που συνιστούν ψυχραιμία μπορούν να παραταχθούν πίσω από αυτούς που λέγανε ότι “Η Κύπρος κείται Μακριά”.
Εδώ φαίνονται οι ηγεσίες και οι Μάχιμοι και όχι σε φωτογραφίες και γκαλά αλλαγής ηγεσίας στο ΥΠΕΘΑ.
Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι:
- H ενεργοποίηση της Αεροπορικής Βάσης της Πάφου. Σε πρώτο στάδιο θα μπορούσαν να μετασταθμεύσουν μερικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα μαζί με UAV Πήγασος για ρόλο παρατήρησης της Τουρκικής Ναυτικής Δραστηριότητας. Κάτι τέτοι συνιστά μεν κλιμάκωση αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που ο αντίπαλος θα μπορεί να αντιδράσει. Τα ελικόπτερα και αεροσκάφη αυτά μπορούν να παρακολουθούν τον Τουρκικό Στολίσκο από απόσταση δεκάδων ναυτικών μιλίων.
- Απόκτηση ΜΜ.40 Block 3 για τις επάκτιες συστοιχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αυξημένο βεληνεκές των 180 km θα θέσει εντός βεληνεκούς την όποια θαλάσσια κατεχόμενη περιοχή.
- Υπερπτήσεις όταν απαιτηθεί από την Ελληνική Διπλωματία ενισχυμένου σμήνους οπλισμένων μαχητικών πάνω από την μικρή Τουρκική Ναυτική Αρμάδα για άσκηση της πίεσης και παιρνόντας το μύνημα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
- Άμεσο Μπλοκάρισμα της Ενταξιακής Πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, μέχρι να αποκλιμακώσει η Τουρκία και να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της από το Νότιο Τμήμα της ΑΟΖ.
- Διαβήματα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την επικίνδυνη προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο και ότι αν δεν προστατευθούν τα Ελληνικά Συμφέροντα θα προβούμε σε ανάλογες δράσεις
- Μυστική μεταφορά οπλισμού και οχημάτων ειδικής χρήση στο νησί της Κύπρου
- Ακύρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR σε περίπτωση που οι πληροφορίες για πώληση του τρυπανιού Heydar Aliyev επαληθευτούν.Διάβημα σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες να αποκλείσουν την Τουρκική TPAO από τις λίστες πελατών τους σε διαφορετική περίπτωση τόσο εντός Κυπριακής όσο και Ελληνικής ΑΟΖ θα απαγορεύεται η δραστηριοποίησή τους.
Η πραγματικότητα για τους επίδοξους εισβολείς στο Αιγαίο σε περίπτωση εμπλοκής θα είναι η παρακάτω: