Προκαλούν υποστηρίζωντας ότι «μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ανασκαφές, επειδή η Ελλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα»
Τον πανικό τους με αφορμή όσα φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη δείχνουν πλέον τα Σκόπια. Από τη μία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, Σκοπιανοί αρχαιολόγοι, παρά την «πόρτα» που έχουν φάει κατά καιρούς, επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να... συνδράμουν στις ανασκαφές που γίνονται και, από την άλλη, φοβούμενοι ότι θα αποκαλυφθεί η πλαστή ταυτότητά τους, ειρωνεύονται τη χώρα μας σε περίπτωση που τα ευρήματα οδηγήσουν στην εύρεση των τάφων της Ρωξάνης, συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του γιου τους Αλέξανδρου Δ΄.
Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, που στήνουν όλο το παιχνίδι με εντολές «άνωθεν», υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνες δεν έχουν χρήματα για να κάνουν τις ανασκαφές και ότι «εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», κάνουν μια σειρά από εκτενή ρεπορτάζ, με σχόλια και ειρωνικές αιχμές.
«Αυτό το οποίο θα βρεθεί στην Αμφίπολη θα επιβεβαιώσει για πάντα τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας. Αυτή είναι η άποψη των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι δεν παύουν να συνδέουν τον τάφο της Αμφίπολης με τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά η σκοπιανή εφημερίδα «Sitel» και στη συνέχεια προβαίνει σε σχόλια μιας φανταστικής ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής του NATO.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική χαρά και την ευχαρίστησή μου, που δημιουργείται από τη σημαντική πρόσφατη ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, μια ξεχωριστή ανακάλυψη στον τομέα της διεθνούς αρχαιολογίας» θα πει στη φανταστική ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, όπως σημειώνει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.
Μάλιστα, σε εμφανίσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό SITEL, o καθηγητής Αρχαιολογίας Bίκτορ Λίλκικ δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν τονίσει ότι είναι έτοιμοι να συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ΄, εφόσον τους ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίζονται, δεν έδειξε θετική ανταπόκριση.
Πως το Λιοντάρι συνδέθηκε με τον τάφο
Αποτελεί το χαρακτηριστικό έμβλημα για ολόκληρο τον νομό Σερρών. Ο λόγος για το λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο οι αρχαιολόγοι είχαν συνδέσει με τον τάφο στον λόφο Καστά πολύ πριν φτάσουν στην είσοδο του μνημείου και τις σφίγγες.
Αποτελεί το χαρακτηριστικό έμβλημα για ολόκληρο τον νομό Σερρών. Ο λόγος για το λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο οι αρχαιολόγοι είχαν συνδέσει με τον τάφο στον λόφο Καστά πολύ πριν φτάσουν στην είσοδο του μνημείου και τις σφίγγες.
Το λιοντάρι της Αμφίπολης έχει ύψος 5,30 μ. και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια. Πρώτη φορά έγινε γνωστή η ύπαρξή του στην Αθήνα από μία αναφορά της 7ης Μεραρχίας το 1912.
Από το 2013 οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά και η ψηφιακή σάρωση που έγινε αποκάλυψαν ότι ο περίβολος ήταν ένας ακριβής κύκλος και ότι το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το λιοντάρι της Αμφίπολης. Ομως ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους.
Η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Κατερίνα Περιστέρη, στην προσπάθειά της να εντοπίσει τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε τους αρχαιολόγους στην περιοχή του μνημείου του λέοντα της Αμφίπολης, με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή να καταφέρνει να ταυτοποιήσει ότι τα μαρμάρινα κομμάτια που αποτελούν το βάθρο του λιονταριού και τα κομμάτια της μαρμάρινης επένδυσης του τύμβου αποτελούσαν κάποτε ένα μνημείο.
Νίκος Ελευθερόγλου
Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι σφίγγες, με ίχνη από
κόκκινο και μπλε χρώμα
Στο φως του ήλιου ήρθαν μετά από αιώνες οι σφίγγες! Κάτω από τον ουρανό της Μακεδονίας έγινε χθες η πλήρης αποκάλυψη των δύο σφιγγών που «φυλάσσουν» την είσοδο του τάφου στον τύμβο Καστά. Απομακρύνοντας τους πρώτους 11 λίθους του τοίχου σφράγισης, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πλήρως τις δύο απαράμιλλης ομορφιάς σφίγγες, που είναι σχεδιασμένες με κάθε λεπτομέρεια.
Στο φως του ήλιου ήρθαν μετά από αιώνες οι σφίγγες! Κάτω από τον ουρανό της Μακεδονίας έγινε χθες η πλήρης αποκάλυψη των δύο σφιγγών που «φυλάσσουν» την είσοδο του τάφου στον τύμβο Καστά. Απομακρύνοντας τους πρώτους 11 λίθους του τοίχου σφράγισης, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πλήρως τις δύο απαράμιλλης ομορφιάς σφίγγες, που είναι σχεδιασμένες με κάθε λεπτομέρεια.
Οι σφίγγες είναι κατασκευασμένες από μάρμαρο Θάσου, ενώ το ύψος τους 1,45 μέτρο. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα. «Στους κορμούς τους αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4 π.Χ. αιώνα» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του υπουργείου Πολιτισμού. Η ομορφιά των δύο αγαλμάτων διακρίνεται πολύ εύκολα ακόμη και στις εντυπωσιακές φωτογραφίες που αποτυπώνουν πλήρως την άριστη δουλειά των τεχνιτών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των φτερών των σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς-, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να αποκατασταθούν πλήρως! Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν στις εντυπωσιακές σφίγγες, καθώς, όσο η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει το έργο της, τα ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τμήμα από την πλάτη του αγάλματος του λιονταριού της Αμφίπολης και, όπως προκύπτει, τόσο οι σφίγγες όσο και το λιοντάρι φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.
Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου. Οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν από τα χρώματα που αντίκρισαν, καθώς βρήκαν ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος σε δύο αποχρώσεις αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι εργασίες συνεχίζονται, με τα συνεργεία να προσπαθούν να στερεώσουν και να στηρίξουν τους μεγάλους λίθους, αφαιρώντας παράλληλα τα χώματα που υπάρχουν στο σημείο. Τα συνεργεία στήνουν ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Στην περιοχή της Αμφίπολης βρίσκεται από χθες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επιβλέπει την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Θ. Χερχελετζής
πηγή:dimokratianews.gr