Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΜΑΣ ΣΤΕΛΕΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ;;;



ΥΠΟΙΚ: Οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόζονται μόνο για όσους προσέφυγαν
ΥΠΟΙΚ: Oι αποφάσεις του ΣτΕ καλύπτουν μόνο όσους προσέφυγαν
Του Σπύρου Δημητρέλη

Με μια ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο 
Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν ακύρωση διατάξεων της διοίκησης θα εφαρμόζονται μόνο για τους φορολογούμενους που έχουν προσφύγει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος εκδόθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής δύο αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες χαρακτηριζόταν παράνομη η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί και του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν όσου Δημόσιου Υπάλληλοι εργάζονται στο εξωτερικό.

Με τις αποφάσεις αυτές είχε χαρακτηριστεί παράνομη η φορολόγηση των παραπάνω επιδομάτων καθώς όπως είχε κρίνει το ΣτΕ παροχές που χορηγούνται σε ένα μισθωτό στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των καθηκόντων του, ακόμα και αν αυτός επωφελείται εμμέσως από αυτές, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ δείχνει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το υπουργείο τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν νομοθετικές διατάξεις για επιβολή φόρων κτλ.


Επί της ουσίας με την εγκύκλιο ορίζεται ότι μόνο οι φορολογούμενοι που έκαναν την προσφυγή καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ και όχι ολόκληροι κλάδοι όπως είναι οι πανεπιστημιακοί που λαμβάνουν επίδομα βιβλιοθήκης και οι Δ/Υ που εργάζονται στο εξωτερικό.

Επίσης η εγκύκλιος δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το ΥΠΟΙΚ πιθανές προσφυγές στο μέλλον για θέματα όπως η φορολόγηση παροχών σε είδος που σύμφωνα με το  νέο Κώδικα φορολογίας εισοδήματος θεωρείται εισόδημα που πρέπει να φορολογηθεί πχ. εταιρικό αυτοκίνητο, ενοίκιο κατοικίας κλπ.


Πηγή:www.capital.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου