Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Τελικά δεν ήταν μία απλή συνάντηση, η προχθεσινή συνεύρεση του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ , που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Θα ήταν λάθος να τη χαρακτηρίσει κάποιος ως μία «απλή τυπική συνάντηση » όπου ο Έλληνας υπουργός απλώς «τράβηξε το αυτί» στην Άγκυρα για τις αλλεπάλληλες αυθαιρεσίες της στο Αιγαίο που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους, όπως τονίσθηκε -όχι τυχαία- από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η συνομιλία τους δεν τελείωσε στις προειδοποιήσεις του έλληνα υπουργού Άμυνας.
Ίσως αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί την αρχή σοβαρών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες ,με επίκεντρο την επίλυση διαφορών στις ΑΟΖ και των ενστάσεων από την Άγκυρα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς βραχονησίδων στο Αιγαίο. Βέβαια ενστάσεις μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε για το οτιδήποτε. Το σίγουρο είναι ότι η εύφλεκτη κατάσταση στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Εξάλλου και οι οικονομίες των δύο χωρών , όσο και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης δεν μπορούν να δώσουν χρόνο για ατέρμονες διεργασίες στο ξεκαθάρισμά των διαφορών.
Ωστόσο για να προχωρήσει το οτιδήποτε απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να έχει απέναντι έναν αξιόπιστο συνομιλητή, που δυστυχώς σε αυτό δεν έχει καμία παράδοση η Άγκυρα , κάτι το οποίο βέβαια προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Ένα άλλο μείον είναι πως στη συγκεκριμένη αυτή χρονική στιγμή -ορόσημο η Αθήνα έχει έναν υπουργό Εξωτερικών ανύπαρκτο, «λίγο» που δεν κατέχει το αντικείμενο και μπορεί να κάνει ολέθρια λάθη για τη χώρα, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.
Η απόφαση στο να υπάρξουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας , όπως υποστήριξαν έγκυρες πηγές στο newpost.gr οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, πάρθηκε στο δευτερόλεπτο. Δεν ήταν αποφασισμένο από πριν και ούτε προετοιμασμένες γεγονός που κάποιες λέξεις δεν προβλέφθηκε να «καμουφλαριστούν». Κανείς από τους δύο υπουργούς δεν γνώριζε βέβαια τι θα πει ο άλλος. Ο Αβραμόπουλος, προηγήθηκε στις δηλώσεις , δίνοντας έτσι ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινούνταν αργότερα και οι δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του. Βέβαια πάντα υπήρχε ο κίνδυνος των δυσάρεστων εκπλήξεων.
Η αναφορά από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ότι πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές του Αιγαίου (βραχονησίδες , ΑΟΖ , εθνικό Εναέριο χώρο) με το διεθνές δίκαιο παραπέμπει στο δικαστήριο της Χάγης. Ένα όργανο το οποίο δεν εφαρμόζει το αποκλειστικά το γράμμα του νόμου και βγάζει αποφάσεις με πολιτικό χαρακτήρα. Γεγονός που σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για την Ελλάδα καθώς πολλοί καθηγητές εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι δεν πας στη Χάγη για να διαπραγματευτείς την ιδιοκτησία του σπιτιού σου.
Πέρα από αυτό, όμως, όλοι οι σχεδιασμοί ή οι προθέσεις για τη Χάγη μπορούν να ναυαγήσουν αίφνης στο Αιγαίο. Η Ελλάδα απαίτησε από χτες να σταματήσουν οι προκλήσεις . Τέρμα οι τουρκικές φρεγάτες στις Κυκλάδες και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Θα εφαρμοστεί άραγε; Και η Άγκυρα που έχει μεγάλη ανάγκη τα έσοδα από ον τουρισμό θα πρέπει να σβήσει τους κινητήρες των μαχητικών της και να τα κρατήσει στο έδαφος.
Ανεξάρτητα από το τι θα δοθεί στη δημοσιότητα η επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου που προγραμματίζεται να γίνει προσεχώς στην Τουρκία θα συζητηθούν πολλά «καυτά» θέματα και ορισμένα από αυτά αποτελούν «ταμπού». Σίγουρα ο Αβραμόπουλος θα πάει με προετοιμασμένες τις θέσεις της Ελλάδος μετά από συζητήσεις που θα υπάρξουν στο Μαξίμου και όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν να είναι και οι σωστές καθώς θα λειτουργήσουν καταλυτικά και δεσμευτικά για το μέλλον της χώρας .
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο εύκολα προγραμματίζεται το ταξίδι αυτό , άλλο τόσο εύκολα ματαιώνεται. Αν συνεχιστούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο ο Αβραμόπουλος θα μείνει στην Αθήνα. Βέβαια το συγκεκριμένο ταξίδι το αναμένει και η Ουάσιγκτον , που επιθυμεί την ηρεμία στο Αιγαίο και όχι μόνο. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αν θα βρεθεί στην Άγκυρα θα έχει συνομιλίες εκτός από τον Τούρκο ομόλογό του και με άλλα κυβερνητικά στελέχη της γειτονικής χώρας
πηγή: http://newpost.gr/post