Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ !!!!






Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ




Ρεπορτάζ Γιάννης Κοκκινίδης
Στη «γωνιά» φαίνεται να έχει στριμωχτεί ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του, που βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με πολλαπλά μέτωπα.  Ο Τούρκος πρωθυπουργόςέχει βρεθεί απέναντι στον αγανακτισμένο λαό που έχει βγει στους δρόμους και στις πλατείες ζητώντας περισσότερη δημοκρατία.. Έφτασε στο σημείο να προειδοποιεί τον κόσμο να μην διαδηλώσουν ξανά για να μην θρηνήσουν και πάλι νεκρούς. Λες και την ευθύνη για τα θύματα δεν την έχει ο ίδιος.
Την ίδια ώρα γνωρίζει καλά ότι τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν για τη χώρα του καθώς πολλοί είναι οι λόγοι. Στην εξωτερική πολιτική τα σχέδια της για τη Συρία απέτυχαν ενώ από την κρίση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να κερδίζει τίποτα.
Παράλληλα και στην πορεία της Άγκυρας προς την Ευρώπη δεν βλέπει ο Ερντογάν κάποια ουσιαστική επιτάχυνση. Το αντίθετο μάλιστα καθώς τα μηνύματα από τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι τελείως αρνητικά.
Εκτός των παραπάνω ενδέχεται να αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και να αναβαθμιστεί η Ελλάδα εάν γίνει τροφοδότης των υδρογονανθράκων της Ευρώπης. Γεγονός στο οποίο θα αντισταθεί και θα αντιταθεί; Σε ποιο βαθμό; Δύσκολα να προβλέψει κανείς.
Η Τουρκία και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που βιώνει κρίση επιχειρεί να την εξάγει. Την ανησυχία τους αυτή εξέφρασαν πρόσφατα και Τούρκοι Πανεπιστημιακοί σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο χωρίς να κρύψουν τους φόβους τους για το μέλλον.
Στο Αιγαίο δεν σταματούν οι προκλήσεις που έχουν ξεκινήσει έντονα εδώ και έξι μήνες. Οι ψαράδες της Πάρου ,της Νάξου και της Σαντορίνης  ξαφνικά είδαν την περασμένη Δευτέρα πολεμικά σκάφη με την κατακόκκινη ημισέληνο να «κόβουν βόλτες» έξω από τα νησιά τους. Την Πέμπτη, πραγματοποίησαν γιγάντια αποβατική άσκηση κάτω από τη Σμύρνη και την επομένη  τουρκικά F-16 βομβάρδισαν εικονικά νησάκια στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Ταυτόχρονα σε μια κίνηση εντυπωσιασμού και φανατισμού επιχειρεί να μετατρέψει το λίκνο της Ορθοδοξίας ,την Αγια Σοφιά, σε τέμενος.

Οι προκλήσεις σχεδιάζονται και μεθοδεύονται

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα θα κλιμακώσει την τακτική των ερευνών στο Βόρειο Αιγαίο και στο Καστελλόριζο, και στην Κύπρο. Από ξένους διπλωμάτες εκτιμάται  ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει  πρόκληση πιθανόν θερμού επεισοδίου ώστε να σύρει την Ελλάδα σε συνολική διαπραγμάτευση για τις ΑΟΖ ώστε να βγει κερδισμένη.
Οι πρώτες ενδείξεις ότι η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μεγάλη ένταση στο Αιγαίο , άρχισαν να υπάρχουν  από την επόμενη μέρα των Θεοφανείων.  Τα στοιχεία των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό και η διείσδυση πολεμικών σκαφών της Άγκυρας στα Εθνικά Χωρικά μας Ύδατα δείχνουν την επιδίωξη της Άγκυρας για την πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Δεν είναι τυχαίο ότι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τηλεφωνικά τον Τούρκο ομόλογό του και του ζήτησε να σταματήσουν οι προκλήσεις και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ή Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες εφαρμόζει στο Αιγαίο μία άλλη πτυχή της εξωτερικής της πολιτικής, που βασίζεται στον συνδυασμό της στρατιωτικής ισχύος και της αναθεώρησης του status quo.
Τούρκοι διανοούμενοι προ ημερών, σε Διεθνές Συνέδριο στη Ρόδο, κατήγγειλαν με σφοδρότητα τον πρωθυπουργό της χώρας τους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του η οποία εφαρμόζει μια απολυταρχική πολιτική. Βέβαια ο Τούρκος πρωθυπουργός εξασφάλισε πρώτα την στήριξη και υποστήριξη των στρατιωτικών. Εκεί που τους είχε απέναντι τους έκανε τα «χατίρια», έβγαλε πολλούς από τη φυλακή τους οποίους είχε φροντίσει να κλείσει μέσα με την υπόθεση Βαριοπούλα. Πρόσφατα μάλιστα  είδαμε τον Ερντογάν να παρακολουθεί και να χειροκροτεί τους στρατιωτικούς για την… επιτυχημένη  μεγάλη αποβατική άσκηση που πραγματοποίησαν κάτω από το λιμάνι της Σμύρνης.
Σχετικές φωτογραφίες δημοσίευσε και η εφημερίδα Χουριέτ.
Το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας παρέχει ξανά υποστήριξη στον τούρκο πρωθυπουργό καθώς πέρα από τις αποφυλακίσεις τους έχει δώσει ιλιγγιώδη κονδύλια για εξοπλισμούς και τους έχει χτίσει μία τεράστια εγχώρια αμυντική βιομηχανία που υιοθετεί σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Την ίδια ώρα ,που θα έπρεπε να επιδεικνύει σύνεση στην πολιτική του ο Ερντογάν ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις του λαού στο πρόσωπό του εκείνος απειλεί και δεν τον προβληματίζεται από τις προειδοποιήσεις τούρκων οικονομολόγων που εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει οικονομική κρίση στη χώρα τους.
Στις  15 έως 17 Μαΐου, συναντήθηκαν Έλληνες και Τούρκοι Πανεπιστημιακοί στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Ευρω-μεσογειακές σχέσεις και η ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική: Πολιτική Οικονομία, ασφάλεια και διεθνείς σχέσεις μετά την "αραβική άνοιξη"».
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και το συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίο της Σμύρνης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και το “Araid” πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Σαραγόσας.
Οι τούρκοι πανεπιστημιακοί άφησαν ουσιαστικά να εννοηθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει γίνει επικίνδυνος, έχοντας εξελιχθεί σε ένα κράμα νεοσουλτάνου και Μεσανατολίτη δικτάτορα. Αυτή η διολίσθηση του Ερντογάν σε μία άτακτη πολιτική και στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό, τον καθιστά απειλή για την περιοχή, πρώτα και κύρια δε, για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως ειπώθηκε στο συνέδριο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες διπλωματικές και στρατιωτικές παράμετροι που καθορίζουν την στάση της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας. Σε αυτές κυριαρχεί η αναθεωρητική πολιτική της στο Αιγαίο. Αναμένεται , όπως είπαν οι ομιλητές,  τα εσωτερικά προβλήματα και αδιέξοδα της Άγκυρας να καταστήσουν πιο επικίνδυνη την συμπεριφορά του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας
Η αναβολή έπειτα από διπλωματική παρέμβαση των ερευνών του «Πϊρι Ρέις» μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, που είχαν προγραμματιστεί πριν από δύο εβδομάδες–συγκεκριμένα για τις 20 Μαΐου-, δεν αναιρεί τον τουρκικό σχεδιασμό.
Ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές  απρόβλεπτος, είναι εξουσιομανής και  αναζητεί μία θέση στην Ιστορία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Αχμέτ Νταβούτογλου. Μπορεί όμως να τους αναφέρουν οι ιστορικοί με μελανά χρώματα.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου