Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΜΥΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ






SIPRI: Εξοπλισμοί 2009-2013, Τουρκία και συμπεράσματα…


Ενδιαφέροντα συμπεράσματα συνάγονται από τη λίστα των 20 μεγαλυτέρων εισαγωγέων οπλικών συστημάτων παγκοσμίως για το διάστημα 2009-2013, που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI: Stockholm International Peace Research Institute), την οποία θα παραθέσουμε στο τέλος του κειμένου.
Το πρώτο συμπέρασμα που μας αφορά είναι η παντελής απουσία των χωρών της Ευρώπης από τη σχετική λίστα, με την εξαίρεση της Βρετανίας, κάτι που εξηγεί και τη συνεχή «γκρίνια» των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και την προφανή απουσία κάθε είδους στρατιωτικής αποτροπής, που οδήγησε στα γεγονότα της Ουκρανίας και την απόσχιση της Κριμαίας.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η μετατόπιση του «κέντρου βάρους» του διεθνούς συστήματος στην περιοχή της Ασίας, ενώ η περιοχή της Μέσης Ανατολής εξακολουθεί σταθερά να επενδύει στην προμήθεια κορυφαίων τεχνολογικά οπλικών συστημάτων.
Εν κατακλείδι, το ελληνικό ενδιαφέρον δεν μπορεί παρά να εστιαστεί και στην παρουσία της Τουρκίας στην ενδέκατη θέση. Να επισημάνουμε και το ότι περί το 50% των αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προέρχεται από την αμυντική της βιομηχανία, άρα, εάν τα εισήγαγε όλα ίσως ήταν πολύ πιο ψηλά.
Η Ελλάδα δεν απέχει απλά από τη λίστα αυτή, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί καν να ενταχθεί σε κάποια κατηγορία, πέραν αυτής των χωρών που για οποιονδήποτε λόγο έχουν παύσει κάθε είδος ανανέωσης του εξοπλισμού των ενόπλων τους δυνάμεων.
Παρόλα αυτά, τη στιγμή που το παράδειγμα – πάθημα της Ουκρανίας που είχε εγκαταλείψει εντελώς τις ένοπλες δυνάμεις της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Στρατιωτικής ηγεσίας να ανταποκριθεί με τα υπάρχοντα μέσα, οι συνήθεις XΩΡΙΣ EΞOΠΛIΣMOYΣ εγκέφαλοι της εγχώριας πολιτικής σκηνής δεν μένουν… άπραγοι. Εξακολουθούν τη συντονισμένη μπουρδολογία, δηλώνοντας ακόμα και μάλιστα με ύφος, ότι θα μειώσουν τις ανύπαρκτες πλέον εξοπλιστικές δαπάνες (αμυντικές λένε γενικώς και αορίστως), αποκαλύπτοντας απλά το πόσο επικίνδυνοι είναι για την εθνική ασφάλεια.
Ας δούμε λοιπόν τη λίστα των 20 χωρών, υπενθυμίζοντας ότι αφορά στο διάστημα 2009-2013:
1. Ινδία
2. Κίνα
3. Πακιστάν
4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
5. Σαουδική Αραβία
6. ΗΠΑ
7. Αυστραλία
8. Νότια Κορέα
9. Σιγκαπούρη
10. Αλγερία
11. Τουρκία
12. Μαρόκο
13. Βιετνάμ
14. Βενεζουέλα
15. Αίγυπτος
16. Ηνωμένο Βασίλειο
17. Ιράκ
18. Αφγανιστάν
19. Αζερμπαϊτζάν
20. Μαλαισία
πηγή:Defence point,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου