Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Υπουργός Εργασίας: Πρώτα η προκαταβολή της σύνταξης με τα 384 ευρώ και μετά οι αυξήσεις, για όσους έχουν πάνω από τα 30 συνταξιοδοτικά έτη


Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του επανυπολογισμού συντάξεων παίρνουν σειρά στις πληρωμές των συνταξιούχων μετά την προκαταβολή των 384 ευρώ τον Απρίλιο στις εκκρεμείς συντάξεις. 

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι οι πληρωμές του επανυπολογισμού για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα. Ήδη στο Δημόσιο οι πρώτες επανυπολογισμένες συντάξεις με αιτήσεις του 2019 θα πληρωθούν στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος.

Θα ακολουθήσουν -όπως εξετάζεται από τον ΕΦΚΑ- οι συνταξιούχοι από 13/5/2016 και μετά, και στη συνέχεια ο επανυπολογισμκός για τους παλαιότερους, μια που ακόμη εκκρεμεί η σχετική εγκύκλιος για τις παλαιές συντάξεις πριν από τον Μάιο του 2016.

Η απόφαση θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα, ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης («Κοινωνία ώρα Mega»), τονίζοντας ότι προέχει να πληρωθούν πρώτα τις προκαταβολές σύνταξης των 384 ευρώ οι συνταξιούχοι που δεν παίρνουν τίποτε επί μήνες και χρόνια, και αμέσως μετά να δοθούν οι αυξήσεις του επανυπολογισμού.

Πώς θα πάρουν προσαύξηση οι συνταξιούχοι με δύο Ταμεία

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει η πολυετής καθυστέρηση του συνυπολογισμού της προσαύξησης στις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά τις 13/5/2015 για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 και μετά χωρίς τον συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης άλλου πρώην φορέα δύνανται να συνυπολογίσουν το χρόνο αυτό με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης με αξιοποίηση του παράλληλου χρόνου ασφάλισης εφόσον έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα μέχρι 8/12/2020. Τα ποσά που δικαιούνται από την προσαύξηση σύνταξης θα τα πάρουν αναδρομικά από την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, η εγκύκλιος ανοίγει για πρώτη φορά θέμα συνυπολογισμού του παράλληλου χρόνου ασφάλισης σε δύο Ταμεία και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν προ της 13ης/5/2016 με νεότερες οδηγίες.




πηγή:/eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/720656-dikastikes-apofaseis-anoigoun-ton-dromo-gia-anadromika-doron-se-oles-tis-syntaxeis/