Το να λέγεται αυτό από την Τουρκία, «είναι καλύτερα για τους Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν την επεκτατική λογική τους», ακούγεται σαν ανέκδοτο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Λίγες ώρες πριν, ο Χουλουσί Ακάρ είχε εξαπολύσει μια απίστευτα σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας…
Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενόψει της επικείμενης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας
Πλέον κάθε σχόλιο έχει χάσει το νόημά του με τα όσα ξεστομίζουν από την Τουρκία κάθε φορά. Ο Ακάρ φρόντισε να το επιβεβαιώσει εξαπολύοντας μια ακόμα επίθεση κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε κλασικά ότι αυξάνει την ένταση, ότι παραβιάζει το «αποστρατικοποιημένο καθεστώς» των Eλληνικών νησιών και ότι έχει… επεκτατική λογική!
Τα όσα είπε φτάνουν και περισσεύουν:
«Οι ασκήσεις που έκανε η Ελλάδα με σκοπό την πρόκληση, ο οπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών, το άνοιγμα αυτών των νησιών σε ξένα πολεμικά πλοία, η διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας κατά του διεθνούς δικαίου, οι παράλογες απαιτήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο φυσικά αυξάνουν την ένταση. Αυτή η γλώσσα προκλητικών ενεργειών και απειλών δεν είναι ποτέ αποδεκτή και δεν μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων με κανέναν τρόπο. Παρά τις ρητές διατάξεις των Συνθηκών του Παρισιού το 1947 και της Λωζάνης το 1923, εναντίον ποιων και γιατί οπλίζονται τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς; Οι διατάξεις και των δύο συνθηκών είναι προφανείς. Οι συνάδελφοί μας γνωρίζουν καλά αυτές τις διατάξεις. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, σε αντίθεση με τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία. Ομοίως, απαιτεί μια θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων λόγω μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Καστελλόριζου, το οποίο απέχει 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο».
Δήλωσε μάλιστα ακόμα, ότι «παρά την παράνομη στάση της Ελλάδας, προσπαθούν να λύσουν όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε επικαλούμενος τους Έλληνες… καλοθελητές της Τουρκίας, πριν μιλήσει για.. επεκτατισμό της Αθήνας: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, το διμερές δίκαιο και την ιστορική διαδικασία και ως εκ τούτου είμαστε πολύ άνετοι. Η δύναμή μας πηγάζει από αυτήν τη δικαιοσύνη. Ειδικά πρόσφατα, οι αντικειμενικές δηλώσεις ορισμένων λογικών Ελλήνων ακαδημαϊκών, πολιτικών, συνταξιούχων πολιτικών και στρατιωτικών γραφειοκρατών σε αυτό το ζήτημα δείχνουν το δίκιο μας και διαφωτίζουν τον ελληνικό λαό. Ως αποτέλεσμα, είναι καλύτερα για τους Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν την επεκτατική λογική τους και να θέσουν τέρμα στις ασυμβίβαστες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειές τους για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας».
Λέγοντας ότι η Τουρκία θέλει να έχει «σχέσεις καλής γειτονίας» (…) με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, καθώς και με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε ότι αναμένει αυτή την προσέγγιση από όλους τους γείτονες για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και φυσικά ανέφερε και την Κύπρο: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν εποφθαλμιούμε κανενός τη γη. Ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Συνεδριάζει από τις 11:15 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με αντικείμενο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ θα συμμετέχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο ΕΣΕΠ συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Μακάριος Λαζαρίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση ο Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 οι Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης.
πηγή: https://www.newsbreak.gr/politiki/188782/ochetos-akar-kata-elladas-dendias-stoltenberg/