Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το μοντέλο συμμετοχής πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση των συντάξεων.
Οι συζητήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για την διαδικασία που θα ακολουθούν οι ασφαλισμένοι για την έκδοση των συντάξεων τους, τον τρόπο αμοιβής των ιδιωτών στον οποίο θα συμμετάσχει το κράτος, αλλά και τον περιορισμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που προσεγγίζουν τις 300.000, θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες.
Για το θέμα άλλωστε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι αποφασισμένος να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο στη Βουλή.
Οι βασικοί άξονες
Στις πρώτες συζητήσεις έχουν τεθεί οι βασικοί άξονες της διαδικασίας για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, στα πρώτα σενάρια προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει όλους τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Ο ασφαλισμένος, αφού καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησής του, θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να διαχειριστεί την υπόθεση του κάποιος επαγγελματίας. Στη συνέχεια θα οδηγείται στον ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση και πιστοποίηση των ενσήμων, την εξαγορά πλασματικών ετών και τελικά την ολοκλήρωση, τον υπολογισμό και την υποβολή του φακέλου του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν τα στοιχεία και στη συνέχεια θα προχωρούν στην καταβολή της σύνταξης και των αναδρομικών ποσών από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου.
Σημειώνεται ότι ο παραπάνω σχεδιασμός αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν.
Σημαντικά κενά
Σε αυτά τα σενάρια για την επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά. Σύμφωνα με νομικούς, ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία που θα προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά για την έκδοση σωστών συνταξιοδοτικών αποφάσεων
Ακόμη αναφέρουν ότι οι ιδιώτες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν περιπτώσεις στις οποίες απαιτούνται στοιχεία από τον e-ΕΦΚΑ, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε χειρόγραφους φακέλους. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που είναι αδύνατο, όπως λένε, να διαχειριστούν τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, με το υπουργείο Εργασίας να στρέφεται στην ομάδα συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις μίσθωσης έργου και αμοιβή με βάση την απόδοσή τους. Για τις εκκρεμείς αιτήσεις, το ΔΣ του ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει και στην πρόσληψη 100 υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με συμβάσεις έργου 18 μηνών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα επιβράβευσης των υπαλλήλων με την μορφή bonus για την επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεων. Το ύψος του bonus θα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των συντάξεων που θα εκδίδει ο κάθε υπάλληλος, αλλά και την δυσκολία διεκπεραίωσης του συνταξιοδοτικού φακέλου (διαδοχική ασφάλιση, παλαιοί ασφαλισμένοι κλπ.).
Πώς θα πληρωθούν οι ιδιώτες
Όσον αφορά την αμοιβή των ιδιωτών, ακόμη οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί σχετικά με την συμμετοχή του κράτους και των ασφαλισμένων για την έκδοση της σύνταξής τους. Όπως έγραψε το mononews.gr, ο τρόπος διαχείρισης των δυο διαφορετικών κατηγοριών αιτήσεων συνταξιοδότησης που μελετάται έχει ως εξής:
>- Η πρώτη αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια. Για όσες από αυτές τις αιτήσεις τις διαχειριστούν λογιστές και δικηγόροι θα καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων για την διεκπεραίωσης τους από τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμοιβή των ιδιωτών θα διαμορφωθεί ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, για παράδειγμα ψηλότερη αμοιβή σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
>- Η δεύτερη αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Γι’ αυτές οι ασφαλισμένοι θα έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας, όμως το κόστος για την διεκπεραίωση του φακέλου τους θα επιμεριστεί στον ασφαλισμένο και στον e-ΕΦΚΑ ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων έχει προταθεί η τιμολόγηση να γίνεται από τον ιδιώτη και ένα μέρος θα καλύπτεται από τον e-ΕΦΚΑ, ενώ άλλη πρόταση περιλαμβάνει την θεσμοθέτηση συγκεκριμένων τιμών για κάθε στάδιο διεκπεραίωσης του φακέλου συνταξιοδότησης με την συμμετοχή εν μέρει του ασφαλισμένου
Όπως αναφέρουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, η έκδοση των συντάξεων θα παραμείνει αδύνατη, εάν πρωτίστως δεν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχωράει στη σύναψη συμβάσεων έργου με ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για την πρόσληψη υπαλλήλων με αντικείμενο την καταχώρηση δεδομένων (data entry) και τη δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων. Οι εταιρείες θα αναλάβουν την διεκπεραίωση δευτερευόντων και διαδικαστικών λειτουργιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
πηγή:https://www.mononews.gr/oikonomia/sintaxis-pos-tha-simmetaschoun-logistes-ke-dikigori-stin-ekdosi-tous-grifos-gia-dinatous-lites