Σε συνθήκες πολέμου, οι οποίες εντείνονται καθημερινά, παραμένουν τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδίως της Αττικής καθώς το νέο κύμα κορωνοϊού δεν λέει να κοπάσει.
Χαρακτηριστικό της αθρόας εισαγωγής ασθενών με Covid είναι το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο είχαμε 291 εισαγωγές στην Αττική και 513 συνολικά ενώ, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε έναν τεράστιο αγώνα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται.
Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται πλέον 2.353 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, περίπου οι μισοί από τους συνολικά νοσηλευόμενους στην επικράτεια
Οι ασθενείς στις απλές κλίνες του λεκανοπεδίου αγγίζουν τους 2.000 - για την ακρίβεια χθες βράδυ ήταν 1.989 - και άλλοι 373 είναι διασωληνώμενοι σε ΜΕΘ.
Σταθερά ήπια αυξητική τάση καταγράφεται στις εισαγωγές νέων ασθενών και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Περί τους 861 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 810 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο). Τέλος, 131 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Για «απελπιστική κατάσταση» στα δημόσια νοσοκομεία καθώς επελαύνει το τρίτο κύμα κορωνοϊού, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καλώντας σε επίταξη - επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα -σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.
«Όταν γιατροί μετακινούνται από νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας στην Αττική, 800 χιλιόμετρα μακριά, για να καλύψουν ανάγκες, την ώρα που χάνονται ζωές εκτός ΜΕΘ, ο κ Κικίλιας δεν τολμάει να επιστρατεύσει τον ιδιωτικό τομέα. Να επιστρατεύσει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο» καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Αποτυπώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως δεκάδες διασωληνωμένα περιστατικά βρίσκονταν το Σάββατο, εκτός ΜΕΘ.
Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης – ιδιωτών γιατρών
Την ίδια ώρα στα άκρα οδηγείται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιώτες γιατρούς, στον απόηχο του διπλού τελεσιγράφου που έχουν στείλει τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ότι αν δεν βρεθούν άμεσα 200 γιατροί, για να στηρίξουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη ώρα της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της επιστράτευσης.
Πλέον το τελεσίγραφο έχει εκπνεύσει και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μόλις 50 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ ήδη υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Κικίλια με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους υπολοίπους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
Κι όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες τονίζουν πως η πολυπόθητη κάμψη της πανδημίας θα έρθει μεν, θα αργήσει δε.
Τζανάκης: Τέλος Απριλίου η κάμψη
Προβλέψεις για κάμψη της πανδημίας και μείωση των ημερησίων κρουσμάτων κάτω από 1.000 στο τέλος Απριλίου έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν.
Στην συνέχεια προβλέποντας την πορεία των ημερησίων κρουσμάτων, είπε πως «στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων».
Παυλάκης: 3.000 νεκροί τον Απρίλιο
Αλγεινές ήταν και οι προβλέψεις του ερευνητή γιατρού Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή στο Mega προέβλεψε ότι τον Απρίλιο θα θρηνήσουμε ακόμη 3.000 νεκρούς από επιπλοκές της Covid.
«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.
Πιο αισιόδοξος στις προβλέψεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος πρόβλεψε βελτίωση των δεικτών ίσως από την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς ώστε να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στα σπίτια.
«Θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές», σημείωσε.
Με αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν κάθε συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς –υπενθυμίζεται ότι τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων επαναλειτουργούν από Δευτέρα- ή άλλων δραστηριοτήτων –ομοίως από Δευτέρα ανοίγουν και πάλι οι αρχαιολογικοί χώροι ενώ από το Σάββατο τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 9 το βράδυ όλες τις ημέρες της εβδομάδας- πρόωρη.
Η κρίσιμη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει αν το σενάριο για κάποιο άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου θα μπορεί να εφαρμοστεί, ωστόσο το σενάριο μετάθεσής του για μία με δύο εβδομάδες γίνεται όλο και πιο ορατό.
Τι θα γίνει με σχολεία - εστίαση
Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι φυσικά και τα σχολεία. Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέφουν στις αίθουσές τους τις πρώτες μέρες του Απριλίου, ή το αργότερο την δεύτερη εβδομάδα Απριλίου.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν το υπουργείο Παιδείας, ακούγοντας τους ειδικούς, να δει τα σχολεία να πηγαίνουν «πακέτο» με το λιανεμπόριο και να μετατίθεται το άνοιγμά τους για μία με δύο εβδομάδες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Επισήμως πάντως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αφού όπως είπε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσση Γκίκα στο Open την Κυριακή, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.
Όσον αφορά στην εστίαση, ο στόχος έχει τεθεί για τις 15 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων.
Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο. Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση.
πηγή:https://www.cnn.gr/ellada/story/259018/koronoios-polemiki-iatriki-kai-gemates-meth-sta-nosokomeia-pros-anavoli-oi-nees-anases