Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ο Ερντογάν πλασάρει drones ζητιανεύοντας συμμάχους


 

 
«Οι Σαουδάραβες θέλουν να πάρουν δικά μας πολεμικά αεροπλανάκια, θέλουν να κάνουν και κοινές ασκήσεις με τους Ελληνες», φέρεται να είπε φοβερά ενοχλημένος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Μείγμα ικεσίας και απειλής οι δηλώσεις του, στο φιλικό του Aλ Τζαζίρα, εξαιτίας της γεωπολιτικής απομόνωσής του

Protagon Team


Τους προβολείς στην Τουρκία έστρεψε το αραβικό Μέσο Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera), διακινώντας την πληροφορία που έριξε στην… αγορά ο ίδιος ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ποια είναι η είδηση; Ο Ερντογάν, λένε οι συντάκτες του Μέσου του Κατάρ, είπε ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να αγοράσουν πολεμικά drones τουρκικής κατασκευής – σαν αυτά που επιχείρησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με επιτυχία και, με μεγαλύτερη δυσκολία ασφαλώς, στη Συρία και στη Λιβύη. 

Το Τζαζίρα, το οποίο βεβαίως διατηρεί τις καλύτερες των επαφών με το καθεστώς Ερντογάν, τόνισε ότι στην ίδια δήλωσή του ο τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του από τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα – «την παραδοσιακή αντίπαλο της Τουρκίας» δεν ξέχασαν να υπογραμμίσουν οι Καταρινοί. Τι μπορεί να συμβαίνει; Οντως οι Σαουδάραβες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τα τουρκικά αεροπλανάκια ή μήπως ο Ερντογάν εκλιπαρεί (αλλά από θέση ισχύος, τάχα) το Ριάντ για άμεση επαναπροσέγγιση; 

Διότι δεν είναι μόνο η έχουσα και οικονομικές επιπτώσεις «υπόθεση Κασόγκι» που έχει ψυχράνει τις σχέσεις των δύο φιλόδοξων σουνιτικών κρατών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Υπάρχει και η γεωπολιτική αντιπαλότητά τους στο λιβυκό πεδίο και, πάνω απ’ όλα, η σύγκλιση των Σαούντι με τους Ελληνες. Το τελευταίο είναι και το εξοργιστικότερο όλων, αν δει κανείς τα πράγματα από τη σκοπιά του Ερντογάν – ιδίως η αποστολή στο Ριάντ της ελληνικής συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot», με στόχο την προστασία των σαουδαραβικών ενεργειακών υποδομών. 

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι στο περί drones αφήγημα ο Ερντογάν «έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα», δεν είναι δυνατόν να μην παρατηρήσουμε το ιταμό ύφος της κατακλείδας των δηλώσεών του, αφού εξαπέλυσε μία ελάχιστα καλυμμένη απειλή: «Η Σαουδική Αραβία και πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα και μας ζητάει πολεμικά drones. Εμείς όμως ελπίζουμε ότι θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα ήρεμα, χωρίς αύξηση της θερμοκρασίας»… Το οποίο μπορεί και να ερμηνευτεί: «Κύριοι, σταματήστε τις πολλές φιλίες με την Ελλάδα όσο ακόμη υπάρχει καιρός». 

Η αλήθεια είναι, παρατηρεί το Al Jazeera, ότι οι Σαουδάραβες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία με τους Τούρκους (με την ιδιωτική εταιρεία Vestel) για αγορά τουρκικής τεχνολογίας drones ώστε να κατασκευάζουν οι ίδιοι τα αεροπλανάκια που χρειάζονται. 

Ωστόσο δεν θα κακόπεφτε στην Τουρκία η αλλαγή κλίματος στις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, ούτε άλλωστε στις σχέσεις της με την Αίγυπτο του προέδρου Αλ Σίσι – άλλη μία σουνιτική χώρα η οποία και τα έχει βρει με την Ελλάδα (ΑΟΖ) και έχει διαλέξει το αντίπαλο των Τούρκων στρατόπεδο στη Λιβύη (Χαλίφα Χαφτάρ). Ο Ερντογάν, παρά τα δεδομένα αυτά, ονειρεύεται ανασύσταση του κατηργημένου πλαισίου του παρελθόντος, δηλαδή τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις με τις… εγγυήσεις της τζιχαντιστικής εποχής τού «αδελφού μουσουλμάνου» Μοχάμεντ Μόρσι… 

Από τη δική της οπτική γωνία, η ιταλική Corrierre della Sera σχολιάζει ότι όσα είπε ο Ερντογάν και ο τρόπος που τα είπε δείχνουν ότι η υποτιθέμενη συμφωνία με τους Σαουδάραβες δεν έχει ακόμη κλείσει. Το ιταλικό Μέσο έχει επίγνωση ότι η Μέση Ανατολή είναι «ρευστή» ως σκηνικό, ότι η έρημος και η πηχτή ζέστη δημιουργούν καθημερινώς αντικατοπτρισμούς, ότι ο ήλιος μεγαλώνει τις σκιές και προξενεί αλλεπάλληλες φαντασιώσεις μεγαλείου, έτσι συμπεραίνει ότι η κίνηση του Ερντογάν δηλώνει την αγωνία του για τις εξελίξεις, αφού στην περιοχή «όλοι προσπαθούν να επανατοποθετηθούν». 

Καταλαβαίνει και κάτι ακόμη: ότι τα όρια που έχουν θέσει στους Σαουδάραβες οι Δυτικοί (με πρώτες τις ΗΠΑ) για προμήθειες στρατιωτικού υλικού δημιουργούν εμπορικές ευκαιρίες για τρίτους που κυκλοφορούν στο παζάρι, όπως είναι η Τουρκία αλλά και η Ρωσία. Για την τελευταία λέγεται ότι διαπραγματεύεται με τους Σαουδάραβες την πώληση του συστήματος S-400, αν και δεν έχει κανένα πρόβλημα να βοηθήσει ταυτόχρονα και τους εχθρούς των Σαουδαράβων, είτε τους Ιρανούς είτε τους αντάρτες στην Υεμένη. 

Το έσχατο σχόλιο της Corrierre, όμως, είναι αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία: «Μπορεί να είναι και μία εντελώς ανυπόστατη ‘φιλολογία’ όλα αυτά για τα τουρκικά drones, κάτι που χρησιμεύει μόνο στην τουρκική προπαγάνδα». 


Πηγή: Protagon.gr