Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ο "Φιλέλληνας" Τζόνσον για γλυπτά Παρθενώνα: - Αποκτήθηκαν νομίμως από τον Έλγιν


 Μπόρις Τζόνσον: Η δήλωσή του σε ελληνική εφημερίδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - «Αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν» υποστηρίζει.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν στην Ελλάδα, καθώς υποστήριξε ότι «αποκτήθηκαν νομίμως από τον Έλγιν».


«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του Ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοποθετείται δημοσίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Λονδίνου, ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο Αμερικανός ηθοποιός ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών, που εκτίθενται από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο.


Στην ίδια συνέντευξη, απαντώντας στο πώς η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη μετά Brexit εποχή, δήλωσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης, η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή, ώστε να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Έλληνες που μεταβαίνουν στη χώρα του για σπουδές ή εργασία, κάνει τη Βρετανία και γενικά τον κόσμο καλύτερο, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας-Βρετανίας είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια. 

Επιπλέον αναφέρθηκε και στον κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στο πεδίο της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρηθεί η ασφάλεια των πολιτών. «Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα, όπως το σουβλάκι και το αυγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα». 


«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/world/705765_tzonson-gia-glypta-parthenona-apoktithikan-nomimos-apo-ton-elgin»