Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Υπουργεία οικονομικών και Εργασίας/ΕΦΚΑ: - Πόσες, αγωγές έχουν εκδικαστεί και σε πόσες αποφάσεις, έχουν πληρωθεί ΟΛΑ τα οφειλόμενα αναδρομικά

 


Τα αναδρομικά πληρώνονται με το σταγονόμετρο. Είτε γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για να εκτελέσει τις αποφάσεις είτε και γιατί αργούν να βγουν οι αποφάσεις λόγω των αναβολών που παίρνει ο ΕΦΚΑ για να καθυστερούν και οι πληρωμές.

Μέχρι στιγμής στις αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται προς εκτέλεση δικαστικές αποφάσεις για περίπου 4.000 συνταξιούχους ταμείων του ιδιωτικού τομέα για επικουρικές και Δώρα και άλλους 3.700 συνταξιούχους, του Δημοσίου που δικαιώθηκαν με προσφυγές τους για αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Από τις αποφάσεις αυτές για μεν το Δημόσιο έχουν εκτελεστεί περίπου 900 και για τον ιδιωτικό τομέα έχουν εκτελεστεί περίπου 1.250 και αυτές μέσα σε ενάμιση χρόνο. Για τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα έχουν πληρωθεί ως τώρα μόλις 2,4 εκατ. ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι περιμένουν άλλοι 350.000 συνταξιούχοι, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση για να μην καθυστερήσουν οι πληρωμές για αναδρομικά που «ντε φάκτο» κερδίζονται στα δικαστήρια.

Τα σενάρια για τις πληρωμές

Οι συνταξιούχοι με εκκρεμείς δίκες έχουν συμπεριλάβει στις αγωγές τους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων που τα πληρώθηκαν όμως με νόμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020, αλλά και τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Τα δικαστήρια αφαιρούν από τις αποφάσεις τους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και επιδικάζουν τις επιστροφές 11μήνου για τις επικουρικές και τα Δώρα. Αν όμως δεν είναι σωστά υπολογισμένα, τότε επαναλαμβάνεται (μετά από δύο ή τρεις μήνες) η δίκη και βγαίνει η οριστική απόφαση με τα τελικά ποσά.

Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί για τις επιστροφές των αναδρομικών με νομοθετική ρύθμιση, προϋποθέτουν να έχει προηγηθεί ακριβής υπολογισμός των περικοπών για κάθε συνταξιούχο, είτε έχει καταθέσει αγωγή είτε όχι. Στη συνέχεια όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες με αγωγές ως τον Ιούλιο του 2020, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ταυτοποιηθούν στο αρχείο των δικαιούχων αναδρομικών που θα έχει δημιουργήσει ο ΕΦΚΑ ώστε να είναι θέμα χρόνου η πληρωμή των ποσών που αναλογεί στον καθένα. Μια τέτοια διαδικασία όμως θα ήταν χρονοβόρα.

Ένα άλλο σενάριο είναι να προετοιμαστεί μια ρύθμιση που θα λύνει τα χέρια του ΕΦΚΑ και θα του δίνει το δικαίωμα να προχωρά σε πληρωμές αναδρομικών άμεσα με το που βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις, κάνοντας τους υπολογισμούς για τα ποσά που δικαιούται ο καθένας χωρίς να πάει σε επαναληπτική δίκη.

Μια τρίτη πιθανή λύση είναι αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων του 2024 να επαναληφθεί αυτό που έγινε με τις κύριες συντάξεις, δηλαδή να πάρουν όλοι τα αναδρομικά 11μήνου στις επικουρικές και τα Δώρα είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι. Σε αυτή την περίπτωση τα αναδρομικά θα πληρωθούν σε δύο ή τρεις ετήσιες δόσεις.









πηγή:https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/apokalypsi-et-xeblokaroun-ta-anadromika-stis-syntaxeis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου