Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Συντάξεις - Εντολή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στον ΕΦΚΑ :- Δώστε όλα τα δικαιούμενα αναδρομικά, από τις παράνομες περικοπές, στις συντάξεις και τα δώρα.




    Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έδωσε εντολή στον ΕΦΚΑ  να καταβάλει   αναδρομικά ύψους  800 - 1.575 και  3.371 ευρώ  σε τρεις συνταξιούχους που είχαν δικαιωθεί με πρωτόδικη δικαστική απόφαση.

   Το ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται στην εισήγηση του ΝΣΚ είναι ότι αναγνωρίζεται καθολικά και χωρίς καμία επιφύλαξη ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν πίσω τις μειώσεις που τους επιβλήθηκαν για διάστημα 11 μηνών σε κύριες συντάξεις, σε επικουρικές και στα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, σε εφαρμογή των ΠΕΝΤΕ αποφάσεων του ΣτΕ (2287/2015, 2288/2015, 1890/2019, 1891/2019 και 1439/2020).

    Οι  παραπάνω αποφάσεις αναγνωρίζουν στους συνταξιούχους την επιστροφή των περικοπών που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012, στις κύριες και επικουρικέ συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2026, διότι οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

ADVERTISEMENT

    Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ διαφοροποιείται σε σχέση με προηγούμενες καθώς δεν εγείρει απολύτως καμία αμφιβολία για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης με αριθμό 13298/2023 του Πρωτοδικείου,  και όπως αναφέρει "κατά της υπό κρίση αποφάσεως δεν υφίσταται βάσιμος λόγος για την άσκηση ένδικων μέσων". Με απλά λόγια το ΝΣΚ λέει στον ΕΦΚΑ ότι πρέπει να πληρωθούν τα αναδρομικά και να μην ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο έγγραφο, δεν υφίσταται κανένας νομικός λόγος που να δικαιολογεί περαιτέρω καθυστερήσεις στην οριστική διευθέτηση των πληρωμών των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους.

Ωστόσο, οι λόγοι που κάθε τόσο προβάλλουν ως δικαιολογία οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ότι "δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια", ή μια άλλη πιο ελαστική δικαιολογία είναι ότι "δεν υπάρχουν αυτή την ώρα τα δημοσιονομικά περιθώρια, και όταν υπάρξουν θα εξετάσουμε το ζήτημα".

Σε πρώτη φάση οι επιστροφές θα πρέπει να καταβληθούν με διαδικασίες "εξπρές" σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έχουν εκκρεμείς δίκες οι οποίες νομοτελειακά θα είναι υπέρ τους, καθώς όλα τα δικαστήρια αναγνωρίζουν ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων "υπαγορεύονται" από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι αμετάκλητες.

Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι εν λόγω συνταξιούχοι είναι από επικουρικές και Δώρα με το κόστος να εκτιμάται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ για τις περικοπές στις επικουρικές και άλλα 300 εκατ. ευρώ για τα Δώρα στις κύριες συντάξεις, δηλαδή το συνολικό κόστος για τα αναδρομικά όσων έχουν εκκρεμείς δίκες δεν ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να πληρωθεί και σε δυο ή τρεις ετήσιες δόσεις των 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, θα εξεταστεί(;;) από την κυβέρνηση και η λύση που θα δοθεί για άλλους 1 εκατ. συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια αλλά έχουν τις ίδιες περικοπές και τις ίδιες αξιώσεις για αναδρομικά με τους 370.000 συνταξιούχους που έχουν "δέσει" τις επιστροφές με δικαστική διεκδίκηση.










πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/apokalypsi-et-xeblokaroun-ta-anadromika-stis-syntaxeis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου