Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Ένοπλες Δυνάμεις: - Τι ακριβώς μας δίνουν οι ΗΠΑ για την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδα; - Σε τι κατάσταση βρίσκονται;


 Σε επιστολή που εστάλη προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαιώνει τις ισχυρές διμερείς σχέσεις και ανακοινώνει τα παρακάτω συστήματα και όπλα για αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας (κάποια από αυτά είναι ήδη γνωστά), πέρα βέβαια από την έγκριση πώλησης των F-35.

Έτσι με δωρεάν παραχώρηση ως EDA (Excess Defense Articles) δίνονται:

  • 4 πλοία LCS 
  • 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H
  • 3 Περιπολικά κλάσης Protector
  • 60 τεθωρακισμένα Bradley
  • 10 κινητήρες για τα P-3B Orion
  • Διάφορα φορτηγά και πλατφόρμες ρυμούλκησης
Περιπολικό κλάσης Protector, της Αμερικανικής Ακτοφυλακής. USCG photo by Joseph P. Cirone.

Πέρα από τα παραπάνω, για τα οποία είτε έχουν σταλεί στο Κογκρέσο οι σχετικές αναγγελίες, ή αναμένονται, ανακοινώνεται πως η Ελλάδα θα έχει προτεραιότητα στην παραχώρηση οχήματων ΜRAP (θωρακισμένα με αντοχή σε νάρκες), όταν αυτά είναι διαθέσιμα από του χρόνου.

Ακόμη, όπως ήδη γράψαμε, θα έχουμε πρόσβαση σε ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που είναι υπό απόσυρση από την Αμερικανική Αεροπορία.

Σε ότι αφορά τις παροχές της Ελλάδας προς την Ουκρανία, ο Μπλίνκεν καταγράφει πως ήδη έχουν εγκριθεί για την χώρα μας από τις ΗΠΑ, 60 εκατ. δολάρια ως δωρεά (σε 2 δόσεις, μια το 2022 και μια το 2023), ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες δικές μας αποστολές (ή και πωλήσεις) όπλων προς το Κίεβο. Τα ποσά αυτά, ως αμυντική βοήθεια, ουσιαστικά προσφέρονται από τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα των δικών παροχών προς την Ουκρανία.

Τέλος αναμένεται ενημέρωση για “τιμές και διαθεσιμότητα” για αγορά νέων μεταγωγικών C-130J.



πηγή:https://flight.com.gr/us-to-provide-kc135r-to-greece/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου