Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Υπουργός εργασίας: Πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά στους συνταξιούχους

 


Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» , στην ΕΡΤ 1


Για τις εκκρεμείς συντάξεις:

«Οι εκκρεμείς συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Κάθε μήνα έχω δώσει εντολή και δημοσιεύουμε τα στοιχεία από τον «Άτλαντα», το ηλεκτρονικό σύστημα που καταγράφει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις που υπάρχουν από τον ΕΦΚΑ. Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος που έχω θέσει στον ΕΦΚΑ είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Πιστεύω ότι με τις αυτοματοποιήσεις που έχουμε βάλει εμπρός και δουλεύουν με μεγάλη ταχύτητα, θα τον πετύχουμε».

Για τη σύνταξη σε οφειλέτες:

«Με τις οφειλές σήμερα ισχύει το εξής: εάν οφείλεις έως 20.000 ευρώ αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή έως 6.000 ευρώ αν είσαι αγρότης, κάνεις αίτηση, παίρνεις σύνταξη και η οφειλή σου αυτή «σπάει» σε 60 δόσεις και την πληρώνεις από τη σύνταξή σου σε 60 δόσεις. Αν χρωστάς πάνω από 20.000 ή πάνω από 6.000 δεν παίρνεις σύνταξη, πρέπει να εξοφλήσεις το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και μετά να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων. Αυτό το 20.000 θέλουμε να το αυξήσουμε στις 30.000. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί οι ρυθμίσεις που αφορούν σε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, συνταγματικά πρέπει να περνάνε πρώτα από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρα, θα τις στείλουμε πρώτα εκεί, θα πάρουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά θα τις περάσουμε με νομοσχέδιο».

 Για το ενδεχόμενο νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών:

«Πολιτική μας βούληση, όπως είχαμε πει προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2-3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κάποιο, αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων:

«Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και εφαρμόζονται στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού».


Με την απάντηση: 

"Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και εφαρμόζονται στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού" ο Υπουργός ξεκαθαρίζει πως: 

  α. Η καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών, για τα δώρα  αφορά μόνο την περίοδο από 01 Αυγούστου 2012 μέχρι την 12η Μαΐου 2015, που είναι η ημερομηνία εφαρμογής του νόμου 4387/2016(νόμος Κατρούγκαλου), που κατήργησε, άπαξ δια παντός τα δώρα Πάσχα, αδείας/διακοπών και Χριστουγέννων.

  β,  ΌΛΑ τα αναδρομικά,  από 01 Αυγούστου 2012  μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 θα πάρουν μόνο όσοι έχουν ασκήσει κυλιόμενες αγωγές (ανά 2 χρόνια)  

 γ. Όσοι συνταξιούχοι έχουν ασκήσει έστω και μια αγωγή, θα πάρουν λιγότερα αναδρομικά

  δ.  Δεν πρόκειται να χορηγηθούν τα αναδρομικά των δώρων, που αφορούν το 11μηνο, Ιούνιος 2015 μέχρι και  Μάιο του 2016) 

 ε. Η χορήγηση των αναδρομικών, που προκύπτουν από την  αντισυνταγματικότητα των νόμου 4093/12 και αφορούν τις μειώσεις των μισθών, συντάξεων και των δώρων  θα γίνεται με το "σταγονόμετρο" 

 στ. Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την χορήγηση των αναδρομικών, που αφορούν τους 23 μήνες της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), για την περίοδο από  07/2/2017 μέχρι και 31/12/2018, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδονται   


   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου