Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Ανώμαλη προσγείωση από το ΥΠ.ΟΙΚ: - "Υιοθετήθηκαν πρόσφατα τα μέτρα στήριξης των πολιτών" - "Δεν θα χορηγηθούν νέες παροχές"


 

Φρένο στις προσδοκίες για νέα μέτρα βάζουν κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με βάση την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 2,34 δις ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΟ η υπέρβαση είναι ταμειακή όχι δημοσιονομική. Επιπλέον, από την ονομαστική υπέρβαση των 2,34 δις ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 470 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, 367 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2022 και οι αυξημένες επιστροφές φόρων ύψους 636 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτές τις προσαρμογές η υπέρβαση των εσόδων σε δημοσιονομική βάση μειώνεται στα 876 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι ήδη από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023 - 2026 προβλέπονται επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,7 δις σε σχέση με τον προϋπολογισμό θέλοντας να τονίσουν ότι η υπέρβαση αυτή είναι ήδη υπολογισμένη.

Όσο για τα νέα μέτρο στήριξης σημείωναν ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάντα τα κοινωνικά προβλήματα χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη μια σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής που είναι το θεμέλιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν πρόσφατα μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δις ευρώ με ορίζοντα 4ετίας. Ενδεικτικά, ανέφεραν τις αυξήσεις - για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια - των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, την επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, τη θέσπιση του youth pass, την απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και την επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή συνδυάζοντας πάντοτε την κοινωνική ευαισθησία και τη δημοσιονομική σταθερότητα κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι





πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3732719/freno-se-prosdokies-gia-nees-paroxes-bazei-to-upoio/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου