Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες μετρήσεις για την Ελλάδα, αλλά το "εύρημα" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη προστάτευσαν τα κέρδη τους απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής, διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους τους, ισχύει και για τη χώρα μας.
Στη γενική εικόνα που δίνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τα μέσα τους 2022 μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν αυξημένα κατά 2% σε σχέση με την περίοδο πριν από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ οι μισθοί ήταν περίπου 1,5% χαμηλότεροι από ό,τι πριν την κρίση. Τούτο ενώ η γενική τάση, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ότι σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού συμπιέζονται και οι μισθοί αλλά και τα επιχειρηματικά κέρδη
Στην Ελλάδα, ο μοναδικός επίσημος δείκτης που προσεγγίζει αυτό το φαινόμενο είναι ο ίδιος ο πληθωρισμός. Η αύξηση των τιμών, σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, έφτασε τον Ιούνιο στο 2,7% από 4,1% τον Μάιο και είναι ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Αιτία ήταν κυρίως η πτώση των τιμών της ενέργειας. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός για τον ίδιο μήνα μειώθηκε στο 5,5% από 6,1% που ήταν τον Μάιο. Την ίδια ώρα όμως, ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον ίδιο μήνα στο 7,9%, οριακά μειωμένος σε σχέση με το 8,1% που ήταν τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,4% από 5,3% που ήταν τον Μάιο.
Η διαφορετική πορεία του γενικού και του δομικού πληθωρισμού σε σχέση με την Ευρωζώνη οφείλεται στο ότι αρχικά οι επιχειρήσεις που πλήττονταν περισσότερο από την κρίση και στη συνέχεια και όλες οι υπόλοιπες αύξησαν τις τιμές τους για να αποφύγουν τη μείωση των κερδών τους και τώρα διατηρούν τις τιμές ψηλά, ανεξάρτητα από τη μεγάλη μείωση των τιμών της ενέργειας που ήταν ο βασικός παράγοντας για την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Η αίσθηση της ακρίβειας διατηρείται κυρίως από τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες επηρεάζουν τα νοικοκυριά, κυρίως χαμηλού και λιγότερο μέσου εισοδήματος. Στην κατηγορία των τροφίμων, η μείωση των τιμών είναι οριακή, από 12,3% τον Μάιο του 2022 σε 11,4% τον Μάιο του 2023. Μέσα στην κατηγορία των τροφίμων, τις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια διατηρούν σταθερά τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα και το ψωμί και τα δημητριακά. Όλα αυτά τα προϊόντα επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Ωστόσο, δεν "ακολούθησαν" στην πτώση των τιμών της ενέργειας και των υπολοίπων συντελεστών παραγωγής, η οποία ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο.
Στην κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης, οι τιμές παρουσιάζουν αυξήσεις που ξεκίνησαν από το 5% το 2022 και έφτασαν το 12,2%. Αντίθετα, στην κατηγορία της στέγασης, οι τιμές καταγράφονται μειωμένες κατά 13,3% φέτος έναντι αυξήσεων 36,1% πέρυσι (λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας). Στην κατηγορία των υψηλών αυξήσεων περιλαμβάνονται οι μεταφορές, με αυξήσεις ακόμη και 10πλάσιες του μέσου πληθωρισμού και οι τιμές των καταλυμάτων.
πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3725305/giati-o-plithorismos-tis-aplistias-xtupa-pio-dunata-tin-ellada/