Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: - Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η Τουρκία – Από την επίθεση στην ΠτΔ στην «πρόσκληση» Ερντογάν για διάλογο


 

Ένα εκ πρώτης όψεως παράδοξο φαινόμενο διαπιστώνει κανείς καθώς την ώρα που η Τουρκία κατά παράβαση κάθε στοιχειώδους διπλωματικής πρακτικής επιτίθεται στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητάει διάλογο από την Ελλάδα!

«Διάλογο» εφ’ όλης της ύλης

Ωστόσο δεν πρόκειται για παραδοξολογία, αλλά για την πάγια τακτική της Τουρκίας η οποία θέλει διάλογο με τους δικούς της όρους, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα για να ξεδιπλώσει όλη την αναθεωρητική της στρατηγική και να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς τις αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών βρέθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τις δηλώσεις της για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πέραν της εμφανούς ενόχλησης της Άγκυρας καθώς το ιστορικό της παρελθόν βαρύνεται με αυτού του επιπέδου τα εγκλήματα, η επίθεση στην κα Σακελλαροπούλου είναι επίσης και ένα μήνυμα για τις επισκέψεις της σε νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται «στο στόμα» της Τουρκίας, κατά τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ.

«Επισκιάζουν» το διάλογο

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πέραν των όποιων ρητορικών εξάρσεων γύρω από το ιστορικό παρελθόν οι ανακοινώσεις των δύο υπουργείων Εξωτερικών είχαν εμμέσως πλην σαφώς ως δια ταύτα τους τους όρους ενός επικείμενου διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Έτσι στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα και με πρόσχημα τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού «βλέπει» ψευδείς κατηγορίες που επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

«Τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την ευθύνη που οφείλουν να επιδεικνύουν κρατικοί λειτουργοί. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική προσέγγιση» κατέληγε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του για τα όσα ανιστόρητα ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις και κατηγόρησε την Τουρκία ότι δηλητηριάζει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

»Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

«Εποικοδομητικός» διάλογος

Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη όλη αυτή η ένταση σε επίπεδο ρητορείας που προκάλεσε η Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους πρέσβεις της ΕΕ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη γραμμή περί ευρωτουρκικών διαφορών και όχι ελληνοτουρκικών που ακολουθεί η Αθήνα.

«Κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις».

«Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας κατά μελών της», διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

πηγή:https://www.in.gr/2022/01/13/politics/mia-sto-karfi-kai-mia-sto-petalo-tourkia-apo-tin-epithesi-stin-ptd-stin-prosklisi-erntogan-gia-dialogo/