Με κοκτέιλ πάρτι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στην κατεχόμενη Λευκωσία επέλεξε το «Κόμμα Νέας Κύπρου» («Yeni Kıbrıs Partisi») των κατεχομένων να γιορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Συγκεκριμένα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στην Εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας, η οποία λειτούργησε και ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου την εποχή των Φράγκων, για να μετατραπεί σε αγορά στην οθωμανική εποχή. Τo «Κόμμα της Νέας Κύπρου» είναι σοσιαλδημοκρατικό και, πριν από το 2004, ήταν γνωστό ως «Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας».
Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, στο κοκτέιλ συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων από τις «δύο πλευρές της Κύπρου, ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εκπρόσωποι του Γραφείου του Ε.Κ. στην Κύπρο».
Ανάμεσα στις δραστηριότητες που συνήθως φιλοξενούνται μέσα στο κτήριο είναι, επίσης, εβδομαδιαίοι χοροί δερβίσηδων (χορευτικά νούμερα που πρόσκεινται στον σουφισμό) ενώ πραγματοποιήθηκε και φεστιβάλ τζαζ της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Ιστορικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας στην κατεχόμενη Λευκωσία, σήμερα είναι γνωστή ως «Μπετεστάν» (Bedestan), τούρκικη λέξη και σημαίνει στεγασμένη αγορά. Όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό την κατοχή των Οθωμανών, το κτήριο λειτουργούσε ως αγορά κυρίως υφαντών ενώ για κάποιο διάστημα στο κτήριο αποθηκευόταν σιτάρι. Στον χώρο υπήρχε πιθανότατα βυζαντινή βασιλική του 5ου αιώνα, ενώ από τον 12ο αιώνα το εκκλησιαστικό κτηριακό συγκρότημα πιθανόν να λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Μητροπολιτικός Ναός αφιερωμένος στην Παναγία την Οδηγήτρια. Κατά τον 14ο αιώνα ο ναός επιδιορθώθηκε και πιθανόν να τροποποιήθηκε.
Η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία τροποποιήθηκε ξανά στις αρχές του 15ου αιώνα και στα τέλη του 15ου αιώνα κατασκευάστηκαν η βόρεια πρόσοψη με την πλούσια διακοσμημένη γοτθική θύρα και ο θόλος που καταλαμβάνει το τέταρτο κλίτος του κυρίως ναού. Σύμφωνα με ιστορικούς, κατά τα χρόνια των Λουζινιανών το κτήριο μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς (1570). Στη δεκαετία του 1880, τα πρώτα χρόνια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, ο Λόρδος Kitchener και άλλοι Βρετανοί στην Κύπρο ήθελαν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν το κτήριο για να το μετατρέψουν σε εκκλησία και να το χρησιμοποιήσουν, για άλλη μια φορά, ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Περισσότερες αρχειακές μαρτυρίες για τον ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας υπάρχουν στο άρθρο της ιστορικού Νάσας Παταπίου στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου.