Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Υπουργός εργασίας: "Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, δεν αφορούν αναδρομικά του παρελθόντος - Στις περιοχές της επικουρικής σύνταξης (και μερίσματα) θα τα δώσουμε όλα εις το ακέραιο, με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου" - Τι είπε για τις κύριες συντάξεις










        Κατά την διάρκεια τηςσυνέντευξής του, στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή 'Καλημέρα Ελλάδα", ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας για τα φλέγοντα οικονομικά ζητήματα των συντάξεων, δήλωσε αυτολεξεί τα παρακάτω:

    Ερώτηση: Υπάρχει μια  κατηγορία αναδρομικών που προκύπτουν από την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, η άλλη κατηγορία των διεκδικούμενων  αναδρομικών, που λέει  ότι θα κριθεί με το ερώτημα που έχει υποβληθεί από τον eΕΦΚΑ, προς το ΣτΕ. 
Τότε θα ξεκαθαρίσει το κράτος τι είναι να δώσει ή να μην δώσει;

    Απάντηση: Θα είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής. Κανένας συνταξιούχος να μην ξαναπάει από σήμερα, σε κανένα δικηγορικό γραφείο, να κάνει ένσταση ή αγωγή, εναντίον του συστήματος. Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει με μιά πολιτική απόφαση...να πάμε σε μια πιλοτική δίκη, διότι αυτό το κατακερματισμένο σύστημα, με αγωγές, εφέσεις, πρωτοδικεία. 

6.000 στα δικαστήρια υποθέσεις, υπήρχε ένα χάος.
Τι κάναμε λοιπόν, η eΕΦΚΑ ......πήραμε  αντιπροσωπευτικές , κάποιες αγωγές,, οι οποίες είχαν όλο το παζλ των περιπτώσεων...άρα πήραμε το σύνολο των αγωγών, των συνταξιούχων και τα πήγαμε, όπως έπρεπε να κάνουμε και ήταν μιά πολιτική απόφαση γενναία(!), παλληκαρίσια(!), ...δεν θα αφήσουμε τους συνταξιούχους να τρέχουνε με αβεβαιότητα και αγωνία να περιμένουν έξω απ΄τα δικηγορικά γραφεία ...
Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη,  η ΝΔ  σέβεται απόλυτα την όποια απόφαση  πάρει η δικαιοσύνη. 
Περιμένουμε λοιπόν, για τα αναδρομικά αυτά, του παρελθόντος, πριν από της 4-10-2019, την απόφαση του ΣτΕ.

Ότι βγει ....εδώ δεν θα είμαι ευχάριστος , θα είμαι χρήσιμος όμως, γιατί θα το τηρήσουμε, θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όμως η τήρηση της δικαιοσύνης, επάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα, θα γίνει με έναν τρόπο που θα αντέχει και δημοσιονομικά η χώρα.
Αν δηλαδή βγει ένα βαρύ πακέτο, δεν μπορώ να υποσχεθώ, ότι μπορούμε να τα δώσουμε εφάπαξ, δεν υπάρχει δυνατότητα.
Ξεκαθαρίζω το τοπίο, κανένας συνταξιούχος να μην ξαναπάει σε δικηγορικό γραφείο.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, δεν αφορούν αναδρομικά του παρελθόντος, αφορούν μόνο αναδρομικά τα οποία γεννιόνται από 04-10-2019 και μετά και σε ποιες περιοχές. Στις περιοχές της επικουρικής σύνταξης (και μερίσματα), όπου έχει γίνει περικοπή στο άθροισμα της σύνταξης και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ,, αυτά θα τα δώσουμε όλα εις το ακέραιο, με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Για τις κύριες συντάξεις, αυτό που θα σας πω τώρα, δεν είναι κάτι που έφερε μόνο το ΣτΕ, είναι κάτι που έφερε και η δική μας πολιτική κριτική.
Γιατί θα αυξήσουμε τους συντελεστές ανταπόδοσης και αυτή τη στιγμή οι αναλογιστικές μελέτες, τρέχουν να βρουν σε ποια επίπεδα μπορούμε σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής δυνατότητας ......
Οι αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων , όχι μόνο των νέων αλλά και των παλαιών συνταξιούχων, γι΄αυτό θα γίνει μια επανεκκίνηση όλων των συντάξεων , αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου.
Θα υπάρξει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης , θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων... και γι΄αυτό θα γίνει επανεκκίνηση ..
Στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης υπάρχουν δύο ζητήματα, ο εργασιακός βίος και οι συντελεστές αναπλήρωσης, το πρώτο δεν θα πειραχτεί, θα παραμείνει ως έχει, κρίνουμε ότι είναι σωστό και θα παραμείνει.

Ερώτηση: Θα πάρετε πίσω τα χρήματα από κάποιους συνταξιούχους, που πήραν περισσότερα με τον νόμο κατρούγκαλου;
Απάντηση: Είμαι υποχρεωμένος , δυστυχώς δόθηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 8.000 συνταξιούχους, αυτά τα χρήματα δόθηκαν πριν τις εκλογές , άδικα, αναίτια, αχρεωστήτως σε συνταξιούχους, βρήκαμε ποιοι είναι , εστάλησαν επιστολές, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν και είμαστε υποχρεωμένοι να τα πάρουμε από τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου, το 1/3.....








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου