Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Καθήλωσε τους παρευρισκόμενος, ο Διευθυντής Κ. Φίλης στην εκδήλωση με θέμα: "Προκλήσεις Εθνικής Ασφάλειας, Τουρκία - Μεταναστευτικό - Δημογραφικό".






















   





    Καθήλωσε τους παρευρισκόμενους , συναδέλφους και  πολίτες ο  Διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων Ι.ΔΙ.Σ. και Επικεφαλής  του κέντρου Ρωσίας - Ευρασίας & Ν/Α Ευρώπης, Κωνσταντίνος Φίλης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων "Μακρυγιάννης" με θέμα: "Προκλήσεις Εθνικής Ασφάλειας, Τουρκία - Μεταναστευτικό - Δημογραφικό". 
  Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε κράτησε πάνω από δύο ώρες!
  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη μελών του παραρτήματός μας
      

    Την εκδήλωση προλόγισε, το μέλος της Ε.Α.Α.Σ/Παρ. Άρτας, Τχης (ΠΖ) ε.α. Δημήτριος Γεωργίου, ο οποίος αναφερόμενος  στο θέμα της εκδήλωσης τόνισε: 

    1. Το δημογραφικό  

     Το έχουν χαρακτηρίσει ως μια βόμβα βραδυφλεγή η οποία όταν σκάσει θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα . Το δημογραφικό με εκρηκτικό τρόπο συνδέεται με πάρα πολλά προβλήματα η θέματα που έχει η πατρίδα μας με τέτοιο τρόπο που κάθε φορά που καλούμαστε (συνήθως την τελευταία στιγμή) να λύσουμε η να αντιμετωπίσουμε ένα από αυτά , αυτό (το δημογραφικό) λειτουργεί ταυτόχρονα σαν μια δεύτερη έκρηξη με αποτέλεσμα να γίνεται η εξεύρεση της οποίας λύσης ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος να είναι αυτό ένας αδιάψευστος δείκτης διαχρονικής αδυναμίας για να μη πω ανικανότητας της κεντρικής εξουσίας.


     2. Το μεταναστευτικό 
     
    Δεν είναι απλά ένα πρόβλημα να το λύσουμε η ένα θέμα να το συζητήσουμε, είναι μια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα  (φαινομενικά χωρίς την δίκη της ευθύνη όσον άφορα τους εισαγόμενους μετανάστες ) ,ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολύπλευρη.
 Η πατρίδα μας έχει να αντιμετωπίσει
       α. Το συνεχιζόμενο κύμα μεταναστών από εμπόλεμες περιοχές
       β. Οικονομικούς μετανάστες από άλλες περιοχές
       γ. Αναμενόμενους στη ΕΕ εκατομμύρια μεταναστών από την Αφρική
       δ. Τα δικά της παιδιά τα οποία λόγω της κρίσης έχουν φύγει από την χώρα και ίσως να είναι πάνω από 450000.
       ε.  Αλλά και μη κολακευτικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων
Αυτά δημιουργούν -- ιδιαίτερα η έλλειψη των δικών μας ανθρώπων-- μια πτώση του ηθικού στους πολίτες ιδιαίτερα όταν πρέπει να προβληματιστούν για πράξεις η δηλώσεις όχι και τόσο φιλικές από γειτόνους και ετέρους και συμμάχους μας, άλλα και μια πίεση στο εσωτερικό της χώρας από άκρα όσον άφορα την αντιμετώπιση που ''πρέπει '' να δείχνουμε στους εισρέοντες μετανάστες.
Και ενώ έχουμε μεγαλώσει ως λαός με την υποχρέωση να βοηθούμε τον ανήμπορο, από τη μια υπάρχει η πλευρά,, η οποία υποστηρίζει απροκάλυπτα την μη βοήθεια σε ανήμπορους ανθρώπους από την άλλη η άλλη πλευρά η οποία εκτός από την αλληλεγγύη, που ήδη δείχνουμε , σχεδόν ποινικοποιεί κάθε προβληματισμό μας πέρα από αυτή (την αλληλεγγύη  ) ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουν ευρωπαϊκές χώρες με την μη ενσωμάτωση σε αυτές μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς κάτι το οποίο αρχίζει φαίνεται και στη πατρίδα μας η οποία δεν έχει αναπτύξει επαρκώς αντίστοιχες δυνατότητες ενσωμάτωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων με την υπόλοιπη Ευρωπαική Ένωση. 
Τεράστιο το θέμα, με πάρα πολύ μεγάλα ποσά να διακινούνται , πολλές ΜΚΟ να δραστηριοποιούνται και διεθνή συμφέροντα να εμπλέκονται.

Υπάρχουν βεβαίως και αυτές οι φωνές που παρουσιάζουν το εισαγόμενο μεταναστευτικό ως ευκαιρία για να καλυφθεί τον έλλειμμα που δημιουργείτε από το δημογραφικό.


  3.  Τουρκία
       Για το τέλος άφησα την αγαπημένη όλων και δεν είναι η εθνική μας ομάδα άλλα η Τουρκιά η οποία διαχρονικά δεν μας αφήνει να πλήξουμε ποτέ.
Οι παλιοί έλεγαν "Ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται"
μια διαχρονικά σταθερή, μεθοδική , αναθεωρητική αλλάζοντας με
ευκολία στρατόπεδο άλλα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα πολύπλοκη χώρα στη ευρύτερη περιοχή η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ να διεκδικεί.

Φαντάζει στα μάτια πολλών συμπολιτών μας αδίστακτη και ανίκητη εκμεταλλευόμενη με επιτυχία τις δίκες μας δυστυχώς αδυναμίες άλλα και παραχαράζοντας ,διαστρεβλώνοντας συστηματικά την ιστορία , τις συνθήκες και τις διμερής συμφωνίες.
Τελειώνοντας και πριν δώσω τον λόγο στον καλεσμένο μας ο οποίος ελπίζω να υποστεί πολλές και δύσκολες ερωτήσεις θα χρησιμοποιήσω μια φράση από το βιβλίο του με την οποία περιγράφει την Τουρκία με ενδιαφέροντα τρόπο :
"είναι γεωγραφικά μακρυά και περίπου ξένη για τους μουσουλμάνους της Ασίας ,είναι πολύ δυτικοστροφη για τους σουνίτες της μέσης ανατολής ,πολύ σουνιτικη για τους σιιτες και πολύ τουρκική για όλους τους άραβες"


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου