Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

«Το μεγάλο μας τσίρκο»





Βουλευτές ξεχνούν τη λαϊκή εντολή, αλλάζουν την πίστη τους σε αρχές και κόμματα και μετακινούνται με άνεση βιρτουόζου ακροβάτη. Ποιές είναι οι ηχηρές μεταγραφές



Αν η μεγάλη εικόνα στο «μπιγκ μπανγκ» της πολιτικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια είναι η δημιουργία νέων κομμάτων, η σμίκρυνση, διάλυση, αποσύνθεση ή και η κοινοβουλευτική εξαφάνιση άλλων, σημαντικό αποτύπωμα αφήνουν οι προσωπικές διαδρομές πολιτικών προσώπων, τα οποία αν και με άλλα κόμματα διεκδίκησαν τη λαϊκή  ψήφο και εισήλθαν στη Βουλή, σήμερα κάθονται ως βουλευτές στα έδρανα διαφορετικών κομμάτων – ή απολαμβάνουν το ρόλο «ανεξάρτητου» υπουργού.
Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο καταγράφηκαν οι ακόλουθες μετακινήσεις: Ιάσων Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης (από Ποτάμι στη Ν.Δ.), Ιλχάν Αχμέτ και Κώστας Μπαργιώτας (από Ποτάμι σε ΔΗΣΥ), Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (από Ενωση Κεντρώων σε ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Καρράς(από Ενωση Κεντρώων σε ΔΗΣΥ), Γ. Κατσιαντώνης (από Ενωση Κεντρώων σε Ν.Δ.), Αρ. Φωκάς(από Ενωση Κεντρώων σε ΑΝΕΛ).
Εφυγαν από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν και παραμένουν στον κύκλο των ανεξαρτήτων οι Στ. Παναγούλης (από ΣΥΡΙΖΑ), Αικατερίνη Παπακώστα (από Ν.Δ., νυν υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Ελενα Κουντουρά (από ΑΝΕΛ, προερχόμενη παλαιότερα από Ν.Δ., στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), οι πρώην βουλευτές της Χ.Α. και νυν ανεξάρτητοι Ν. Μίχος και Δημ. Κουκούτσης. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν σήμερα βουλευτική ιδιότητα, αλλά άλλαξαν μέσα στην κρίση, όπως οι Αρια Αγάτσα (από ΠΑΣΟΚ σε Ν.Δ.), και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου(από ΠΑΣΟΚ, εξωκοινοβουλευτική, νυν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης).
Αναμφισβήτητα ειδικές περιπτώσεις αποτελούν εσχάτως οι βουλευτές «διπλής ιδιότητας» Αθ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, οι οποίοι μετά τη διάλυση της συγκυβέρνησης αν και τυπικά εμφανίζονταν να ανήκουν σε αντιπολιτευόμενο κόμμα (ΑΝΕΛ), με γραπτή δήλωσή τους ζήτησαν οι ψήφοι τους στα νομοσχέδια να συγκαταλέγονται με εκείνων που δίνουν οι συμπολιτευόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γράφημα από την «Καθημερινή»
Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις –ενδεικτικές της απόλυτης κινητικότητας-ρευστότητας που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό– είναι:
Αικατερίνης Μάρκου, η οποία με αφετηρία τη ΔΗΜΑΡ, μετακινήθηκε στο Ποτάμι, για να βρεθεί σήμερα στη Ν.Δ.
Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος από το ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκε σε δύο μικρά «αυτοσχέδια» σχήματα (Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών και Ελεύθεροι Πολίτες), για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια διαδρομή που πέρασε από ΔΗΜΑΡ, για να καταλήξει επίσης σήμερα στη Ν.Δ.
Οδυσσέα Βουδούρη, με επίδοση στο… άλμα εις τριπλούν, από το ΠΑΣΟΚ, στη ΔΗΜΑΡ, αλλά με κατάληξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σοφίας Σακοράφα, η οποία ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, για να περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ως βουλευτής και στη συνέχεια ως ευρωβουλευτής. Μετά τη μεγάλη κρίση του 2015, έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάστηκε με το πολιτικό σχήμα που δημιούργησε ο εκ των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά στη συνέχεια «αποδιοπομπαίος» Γιάνης Βαρουφάκης. Σε παράλληλη τροχιά με την κ. Σακοράφα, από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με παρουσία ακόμα στη Βουλή βρέθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Καθώς ο λόγος το έφερε, σημειώνεται εδώ ότι ουκ ολίγα στελέχη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε θητεία και ως πρόεδρος της Βουλής, Π. Λαφαζάνης κ.ά.) δημιούργησαν μετά την αποχώρησή τους νέα σχήματα (Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΕ), αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή. Μεταξύ αυτών ήταν και οι παλαιότερα ενταγμένοι στο ΠΑΣΟΚ Αλ. Μητρόπουλος και Δημ. Τσουκαλάς, που με τη σειρά τους έκαναν πέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλα πολιτικά πρόσωπα που διήνυσαν μικρότερες αποστάσεις μετακίνησης κατά την τελευταία δεκαετία, θα έλεγε κανείς ότι «χωρίζονται» σε δύο ομάδες: είναι εκείνα τα οποία άλλαξαν στρατόπεδο, και τα άλλα που προσωρινά αποχώρησαν από το κόμμα τους για να επανέλθουν κάποια στιγμή αργότερα. Με παρουσία σήμερα στα έδρανα είναι οι: Γιάννης Μιχελογιαννάκης (από ΔΗΜΑΡ σε ΣΥΡΙΖΑ), Θεοδώρα Τζάκρη, Αννα Βαγενά και Μάρκος Μπόλαρης (από ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Νικολόπουλος (από Ν.Δ. σε ΑΝΕΛ και πλέον ανεξάρτητος).
Τα στοιχεία από την «Καθημερινή» (ρεπορτάζ Γιώργος Μπουρδάρας)
πηγή:https://economico.gr/to-megalo-mas-tsirko-voyleytes-xechnoyn-ti-laiki-entoli-allazoyn-tin-pisti-toys-se-arches-kai-kommata-kai-metakinoyntai-me-anesi-virtoyozoy-akrovati-poies-einai-oi-ichires-metagrafes/