Αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας πιθανότατα µε ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται ρύθµιση που θα πρέπει να θεσµοθετηθεί µέχρι τον Μάιο, καθώς τότε προβλέπεται να τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρµογή ο µηχανισµός του νόµου Κατρούγκαλου.
Προσοχή, το καινούργιο σύστηµα µε το όριο των 55 ετών αφορά µόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και µετά. Η ρύθµιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαµβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγµή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσµενούς µέτρου µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριµένο ποσοστό (π.χ. κάτω από 10%).
Την πρόθεση του υπουργείου να αντιµετωπιστεί το θέµα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως «θα νοµοθετήσουµε την αναβολή της έναρξης του µέτρου». Στο ίδιο θέµα έχει αναφερθεί ο ίδιος και παλαιότερα. Ειδικότερα, τον Σεπτέµβριο του 2018 είχε τονίσει πως «µπορούµε να δούµε από την έναρξη του νέου έτους τη µετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 - 55 ετών. Να αναβληθεί το µέτρο αυτό σε συνδυασµό µε την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουµε το δηµοσιονοµικό χώρο. Θα το κάνουµε».
Δυνητικά το µέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές. Υπενθυµίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισµένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγµή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.
Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαµβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για µια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά-σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για µια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστηµα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 τη στιγµή του θανάτου, αλλά θα έχουν συµπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67.
Μικρότεροι από 52 ετών
Δεδοµένου ότι η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019. Μπροστά σε αυτό το δεδοµένο, στο τραπέζι πέφτουν σενάρια νέας ρύθµισης για αναστολή του µέτρου µε ρήτρα ανεργίας. Να σηµειωθεί πως στην ίδια θέση βρίσκονται και οι χήρες / χήροι που ήταν µικρότεροι από 52 τη στιγµή του θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές, καθώς οι διατάξεις του 2016 προβλέπουν πως δικαιούνται σύνταξη µόνο την πρώτη 3ετία. Εως και τον Αύγουστο του 2018 είχαν απονεµηθεί 67.000 συντάξεις χηρείας µε το νέο σύστηµα, ενώ εκκρεµούσαν τότε 21.000 αιτήσεις. Υπενθυµίζεται πως έχει τεθεί και ελάχιστο πλαφόν στο ποσό των συντάξεων χηρείας στα 360 ευρώ.
Η επίμαχη τριετία
Η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, οπότε η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.
πηγή:https://www.ethnos.gr/oikonomia/20263_anaballetai-psalidi-stis-syntaxeis-hireias