Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Πως Πτωχεύσαμε: Η σύνδεση των μιζών με την κρίση και τη διαπλοκή







Η σύνδεση των μιζών με την κρίση και τη διαπλοκή
Οι προεκτάσεις της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα Παπαντωνίου είναι βασικά τέσσερις. 
Πτωχεύσαμε ή όχι;Η πρώτη είναι νομική: Ο πρώην υπουργός κινδυνεύει να παραπεμφθεί από τη Δικαιοσύνη (πλην της κατηγορίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και για δωροδοκία. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, το άρθρο 86 του Συντάγματος περιέχει αποσβεστική προθεσμία (παραγραφή) για αδικήματα υπουργών που τελέστηκαν «κατά την άσκηση» των καθηκόντων τους. Και αυτά είναι δύο: η παράβαση καθήκοντος και η απιστία περί την υπηρεσία. Δεν προβλέπει, όμως, παραγραφή για αδικήματα που τελέστηκαν «επ’ ευκαιρία» των καθηκόντων τους, όπως η δωροδοκία, ενεργητική και παθητική. Στο χέρι της Δικαιοσύνης είναι, λοιπόν, να διαμορφώσει νέα νομολογία επί του θέματος. Πρόκειται για νομική άποψη που δεν διατυπώνεται το πρώτον από τον κύριο Παπαγγελόπουλο.
Έχει διατυπωθεί σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, στο Κοινοβούλιο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 - τελευταία φορά, το 2011, στη συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στο πόρισμα για τη Siemens. Με την άποψη του Προέδρου είχε συμφωνήσει τότε και ο Χάρης Καστανίδης.

Η δεύτερη προέκταση της συζήτησης είναι ότι πλέον ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ποινικές ευθύνες και άλλων προσώπων. Ο Γιάννος δεν ήταν μόνος σε όλη αυτή την ιστορία. 'Ηδη διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για τυχόν χρηματισμό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έπειτα από καταγγελίες Γάλλου επιχειρηματία, ενώ ερευνάται η σύνδεση που ίσως έχει με μίζες, έμβασμα το οποίο «προσγειώθηκε» από τις Μπαχάμες στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, το 2003.
Η τρίτη προέκταση της συζήτησης του πορίσματος Παπαντωνίου είναι ότι σιγά σιγά φαίνεται καθαρά ποια η σχέση των εξοπλισμών με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, με την κακή πορεία των δημόσιων οικονομικών και, εν τέλει, με τη χρεοκοπία. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος. Αν υπάρξουν αποδείξεις, ενδεχομένως η Ελλάδα να συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για την ποιότητα ανθρώπων της ευυπόληπτης κοινωνίας οι οποίοι ηγήθηκαν της πατρίδας μας. Θα είναι ισχυρό σοκ για όλη την Ελλάδα αυτό.
Ωστόσο, το μείζον θα είναι η διασύνδεση της μίζας και των εξοπλισμων με τη χρεοκοπία. Και τούτο, διότι θα αποδειχθεί ότι τα δημόσια οικονομικά του 2004-2009 έπεσαν έξω, επειδή το κράτος έπρεπε να πληρώνει χρεολύσια-μαμούθ για τους εξοπλισμούς του ΠΑΣΟΚ και όχι για διορισμούς εποχικών υπαλλήλων, όπως λέει η κυρίαρχη προπαγάνδα.
Η τέταρτη και τελευταία προέκταση είναι ότι «σπάει» η ομερτά. 
Τώρα πια θα ακούγονται και ονόματα - είτε τα μεταδίδουν οι σταθμοί της διαπλοκής είτε όχι.
Mανώλης Κοττάκης

http://www.dimokratianews.gr/content/76426/pos-ptoheysame