Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ξέφυγαν οι Τούρκοι: "Είμαστε καλύτεροι από τη NASA"



Ξέφυγαν οι Τούρκοι: "Είμαστε καλύτεροι από τη NASA"


Ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου αμφισβήτησε μελέτη της NASA για την ξηρασία στην Ανατολική Μεσόγειο - Πώς αιτιολόγησε την άποψή του ότι οι σχετικές μελέτες της χώρας του είναι πιο ακριβείς;

μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράςΤην ρήση «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει» ακολούθησε κατά λέξη ο Τούρκος υπουργός Δασών και Ύδρευσης Βεϊσέλ 'Ερογλου.

Ο υπουργός βρέθηκε πρόσφατα σε συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε για τις μελέτες των ΗΠΑ και την ξηρασία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία, ο υπουργός αμφισβήτησε έντονα την NASA και τις έρευνές της.
Η σχετική μελέτη της NASA χαρακτήριζε την ξηρασία στην ανατολική Μεσόγειο την χειρότερη των τελευταίων 900 ετών, όμως ο Έρογλου, όπως φαίνεται, θεωρεί ακριβέστερες τις μελέτες των Τούρκων και το δήλωσε, υποβαθμίζοντας μάλιστα την NASA και το ερευνητικό της έργο.
«Ποια νομίζει πως είναι η NASA, εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Μπορεί αυτοί να έχουν δορυφόρους, αλλά εμείς έχουμε τον Göktürk», τόνισε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στον δορυφόρο για πολιτικές και στρατιωτικές παρατηρήσεις στην χώρα.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της άποψής του και εξήγησε ότι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ κάνουν έρευνες σε διεθνές επίπεδο, οι τουρκικές υπηρεσίες εκπονούν μελέτες που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές με την βοήθεια 1.450 ενεργών συστημάτων.
«Υπάρχουν 1.237 αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, 78 ναυτικά μετεωρολογικά παρατηρητήρια, 72 αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί στα αεροδρόμια, 10 εναέρια παρατηρητήρια, 35 συστήματα ανίχνευσης αστραπών, 16 μετεωρολογικά ραντάρ και δύο θαλάσσια ραντάρ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός.
Η NASA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη ξηρασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δήλωσε ότι η ξηρασία από το 1998 μέχρι το 2012 ήταν η χειρότερη στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 900 χρόνια. Η αμερικανική υπηρεσία χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δαχτύλιους στους κορμούς των δέντρων για να σηματοδοτήσει την διαφορά από την φυσιολογική ξηρασία σε σύγκριση με την ξηρασία που οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA και κάνει λόγο για «το ζοφερό μέλλον της Μεσογείου» μιας περιοχής του πλανήτη που θα «στεγνώσει» εξαιτίας της ευθύνης των ανθρώπων για την υπερθέρμανση της γης.