Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Οι καλοί μας οι… Οθωμανοί έφτιαξαν το γιοφύρι της Πλάκας!


Άρτα: Κατέρρευσε από την κακοκαιρία το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας
























Έχουν παρανοήσει εντελώς οι Τούρκοι! Χαρακτηρίζουν τουρκικό και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην Ήπειρο, το οποίο κατέπεσε από την πρόσφατη νεροποντή. Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης της χώρας, το γεφύρι που κτίστηκε το 1866, είναι οθωμανικό και κτίστηκε από τον Οθωμανό σουλτάνο Αμπτούλ Αζίζ!
Αναφέρουν οι Τούρκοι πως είναι το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων και πως ποτέ δεν ανακαινίστηκε από την εποχή που το έχτισαν αυτοί, οι οποίοι, ως γνωστό είναι και ιδιαίτερα μεγαλόψυχος λαός. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν οι Τούρκοι.
Καταρχήν, το γεφύρι κτίστηκε από Έλληνες τεχνίτες, με χρήματα Ελλήνων. Οι Τούρκοι κατείχαν μεν ακόμα, τότε, την Ήπειρο, αλλά δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το γεφύρι. Τα έξοδα κατασκευής του γεφυριού κατέβαλαν οι Ηπειρώτες Ιωάννης Λούλης, Αναγνώστης Λύτρας, Ιωάννης Ρήγκας και ο Αναγνώστης Μάρος.
Οι κάτοικοι των χωριών Πράμαντα, Μελισσουργoί και Άγναντα πρόσφεραν οικοδομικά υλικά και προσωπική εργασία. Και για το γεφύρι της Πλάκας η παράδοση αναφέρει, ότι για να στεριώσει έκτισαν μέσα έναν Τούρκο!
Ίσως γι’ αυτό οι Τούρκοι να το θεωρούν δικό τους… Το γεφύρι είχε κτιστεί, για πρώτη φορά, το 1863, αλλά κατέπεσε. Έτσι δημιουργήθηκε και η παράδοση για το χτίσιμο του Τούρκου.
Το ιστορικό γεφύρι υπέστη καταστροφές κατά την κατοχή, όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν, κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, να το ανατινάξουν. Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, το γεφύρι επισκευάστηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών, πρόχειρα, έστω.
Γι’ αυτό «φίλτατοι» γείτονες θα ήταν σκόπιμο πριν μιλήσετε να ψάχνετε καλύτερα. Και μπορεί ο πρόεδρός σας να κοροϊδεύει τον κόσμο με τους φρουρούς με τις πανοπλίες και της «16 τουρκικές αυτοκρατορίες», αλλά 
να διεκδικείται και την πατρότητα των ελληνικών, παραδοσιακών γεφυριών πάει πολύ, δεν νομίζετε; Πόσο γέλιο να αντέξει ένας ανθρώπινος οργανισμός;
πηγή:Defence point.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου