Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Φόρος Τιμής στην Ελλάδα 1940-1944




ΓΕΕΘΑ ΒΙΒΛΙΟ








Michalis Kostarakos @Kostarakos
Ενα βιβλίο-δωρο του ΓΕΕΘΑ προς ολους για την Εθνική Εορτή: Φόρος τιμής στην Ελλαδα 1940-44 -Μαρτυρίες Γάλλων πολιτών http://www.geetha.mil.gr/media/pdf-arxeia/2014/Foros_Timhs/Foros_Timhs_Sthn_Ellada.pdf 


        Η ιστορική   μνήμη              είναι      σημαντικός    και αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για κάθε λαό, ιδιαίτερα όμως για τους Έλληνες και φυσικά ακόμη πιο σημαντική για το στρατιωτικό προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες έχω την τιμή να διοικώ.

       Με     βρήκε απόλυτα σύμφωνο η πρόταση του Γενικού Επιστημονικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης (ΙΔΕ) του ΓΕΕΘΑ, καθηγητή κ. Αριστείδη Κ. Γιαπαλή, όπως εκδώσουμε και διανείμουμε στο στρατιωτικό προσωπικό, μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα, του έργου του αείμνηστου φιλέλληνα Roger Milliex «Φόρος Τιμής στην Ελλάδα, 1940 1944».

       Ο αείμνηστος Φιλέλληνας, ως φόρο τιμής στους αγωνιζόμενους Έλληνες, συγκέντρωσε ένα ικανό αριθμό κειμένων Γάλλων διανοούμενων, τις οποίες παρουσίασε ως σύνολο στο υπόψη έργο. Πέραν τούτων, κατάφερε να συγκεντρώσει για τον ίδιο σκοπό, έργα Γάλλων καλλιτεχνών, τα οποία εκτέθηκαν σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και η Εθνική Πινακοθήκη.

       Η «μικρή» Ελλάδα αναγνωρίζεται και τίθεται ως «ηγέτης» στην αντίσταση κατά των δυνάμεων του άξονα. Γίνεται το παράδειγμα για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία. Παραμένει ζωντανή παρά τα δεινά της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, έστω και με διαφορετική μορφή. Η Ελλάδα ωστόσο παραμένει η κοιτίδα του πολιτισμού και το ιδεώδες του πολιτισμένου κόσμου.

        Ευχαριστώ    θερμά τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών       κ. Olivier Descotes, για την ευγενική έγκρισή του για την έκδοση του παρόντος πονήματος. Ευχαριστώ επίσης τον καθηγητή κ. Αριστείδη Κ. Γιαπαλή και του συνεργάτες του, Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, Ειρήνη Χριστοπούλου, Ιωάννη Γιαννακόπουλο, Δρ. Ιωάννη Δεληγιάννη και Φαίδωνa Κυδωνιάτη, για τη μετάφραση και απόδοση του έργου στην ελληνική γλώσσα,εθελοντικά και αδαπάνως.

     Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος
            Αρχηγός  ΓΕΕΘΑ




Φόρος Τιμής στην Ελλάδα 1940-1944


πηγή:geetha.mil.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου