Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

"ΤΣΟΥΝΑΜΙ" ΟΡΓΗΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η "ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ "










Οι πενιχρές –και σε βάθος χρόνου– αυξήσεις που θα γίνουν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα έχουν αντίκτυπο στην κυβέρνηση, όταν και όποτε στηθούν εθνικές κάλπες








Με τον μισθό του Οκτωβρίου οι Στρατιωτικοί, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοι θα διαπιστώσουν αύξηση των αποδοχών τους. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει  τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, χωρίς όμως την επιστροφή των αναδρομικών, προσφέρει μερική ικανοποίηση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες, Λιμενικοί).
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εκθείασε τους Στρατιωτικούς και τους ενστόλους για την προσφορά τους, επισημαίνοντας ότι: «Παρά τις περικοπές, οι Στρατιωτικοί υπηρετούν με αυταπάρνηση την πατρίδα». Στη συνέχεια είπε ότι: «Η απόφαση του ΣτΕ για την αποκατάστασή τους μισθολογικά θα γίνει, χωρίς βέβαια να δημιουργηθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό. Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε μονομιάς τα όσα χρωστάμε από το 2012». Το κόστος για τον προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των μισθών ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για την επιστροφή των αναδρομικών- η οποία θα γίνει σε ορίζοντα τριετίας- θα απαιτηθούν 650 εκατ. ευρώ.
«Πενιχρές αυξήσεις»

Οι Ενώσεις των στρατιωτικών, των αποστράτων και οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, ερμηνεύοντας την πρωθυπουργική εξαγγελία εκτιμούν ότι:  
Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει ακριβώς την απόφαση του ΣτΕ. Δεν θα αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος των στρατιωτικών, αλλά σε βάθος χρόνου θα δοθούν κάποιες πενιχρές αυξήσεις. Σχετικά με την αναδρομική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων, αυτό προς το παρόν, είναι μάλλον «χλωμό»…
Επισημαίνουμε ότι, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποφάσισε, ότι ο μνημονικός νόμος 4093 ήταν αντισυνταγματικός και, συνεπώς, οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των Στρατιωτικών και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας είναι παράνομες και, επομένως, θα πρέπει οι αποδοχές, να επιστρέψουν στο καθεστώς του Ιουλίου του 2012. Και, φυσικά, να επιστραφεί ολόκληρο το ποσό που έχει παρακρατηθεί παράνομα κατά το ΣτΕ όλο αυτό το διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή της πλήρους εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, οι βασικοί μισθοί των Στρατιωτικών-Σωμάτων Ασφαλείας θα αυξηθούν από 15% έως και 40% ή από 75 μέχρι και 820 ευρώ τον μήνα συνολικά βασικός μισθός και επιδόματα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Αν εφαρμοστεί ακριβώς η απόφαση του ΣτΕ, το κόστος θα είναι επιπλέον 150 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα και αναδρομικά 28 μηνών, περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι απλώς δεν υπάρχουν αυτά τα ποσά, ούτε καν συνολικά, στο αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Γι’ αυτό, προσανατολίζεται να υπερκεράσει την απόφαση του ΣτΕ καταρτίζοντας νέο μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς, με το οποίο θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται, από 6%-10%, αλλά δεν πρόκειται να είναι ίδιες με εκείνες του Ιουλίου του 2012, όπως ρητά επιτάσσει το ΣτΕ.
Εκτελεστική εξουσία

Μάλιστα, ο αρμόδιος ΑΝΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρας, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα για να ληφθεί οριστική απόφαση. Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Είναι τα περιθώρια που έχει η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η κυβέρνηση, να μην εφαρμόσει κατά γράμμα ή να εφαρμόσει μερικώς και κατά το δοκούν, απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας. Είναι θέμα κύρους των θεσμών και, στην προκειμένη περίπτωση, θέμα αξιοπιστίας δικαστικής απόφασης, που εκδόθηκαν από Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, και μάλιστα απόφαση αμετάκλητη. Μετά από αυτά, οι Στρατιωτικοί είναι στα «κάγκελα» και, πιθανότατα, η δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση να εκφραστεί και στις κάλπες, όταν θα γίνουν βουλευτικές εκλογές.
Χρήστος Α. Καπούτσης
πηγή:*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου