Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ








Με... εξώδικα συνεχίζεται ο πόλεμος κυβέρνησης – Στρατιωτικών



Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Μπορεί οι ένθερμοι υποστηρικτές της τακτικής προσέγγισης με τους Στρατιωτικούς και τους ενστόλους να μην συνιστούν πλειοψηφία στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά (σ.σ. ο Τάκης Μπαλτάκος απομακρύνθηκε για του γνωστούς λόγους, ο δε Φαήλος Κρανιδιώτης δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που έχουν καθοριστικό λόγο), ωστόσο είναι σαφές ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να επανασυγκροτήσει την κεντροδεξιά παράταξη και, συνεπώς, να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για την εκλογή Προέδρου αλλά και για τις εθνικές εκλογές περνά μέσα και από την αποκατάσταση των... παραδοσιακών δεσμών του κόμματος με τους Στρατιωτικούς και τους ενστόλους.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μάλλον ως τιτάνιο έργο μοιάζει, πλέον. Η εκτόνωση μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι μόνον προσωρινή καθώς είναι δεδομένο ότι η μεγάλη μάζα του προσωπικού στο Στρατό και τα σώματα ασφαλείας βλέπουν μπροστά τους αυτό που οι περισσότεροι Έλληνες είδαν εδώ και λίγα χρόνια, την πραγματικότητα της μείωσης των συντάξεών τους και την προοπτική κατάρρευσης των ταμείων τους.
Επιπλέον ανοικτή πληγή συνιστά το ζήτημα με τα αναδρομικά και την αποκατάσταση των αποδοχών στα προ μνημονίου επίπεδα, βάσει και της απόφαση του ΣτΕ. Τα ποσά που απαιτούνται, μαζί με αυτά των δικαστικών, αποτελούν βραχνά για την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να τεθούν, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θέματα, στην τρόικα για τη λήψη αποφάσεων, αρχής γενομένης στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν γνώση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων (σ.σ. οΕΝΦΙΑ βρίσκεται στον αέρα ενώ η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη φορολογία σε πετρέλαιο θέρμανσης και εισφορά αλληλεγγύης) θεωρούν ότι το ζήτημα των αναδρομικών μπορεί να αποτελέσει το κτύπημα εκείνο που θα κάνει το γυαλί στις σχέσεις κυβέρνησης –Στρατιωτικών και ενστόλων να ραγίσει οριστικά.
Άλλωστε, και από την πλευρά των Στρατιωτικών και ενστόλων οι διαθέσεις είναι πλέον... άγριες. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, οι Στρατιωτικοί της Αττικής απέστειλαν εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, δίνοντάς τους – μάλιστα - τριήμερη προθεσμία προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές τους πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012 και να εισπράξουν και αναδρομικά.
Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, κάνει λόγο για «συνεχιζόμενη παράνομη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, οι οποίοι με τις πράξεις και παραλείψεις τους στερούν από κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων τα ποσά των αποδοχών που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν και δεν επιστρέφονται... ».
Ο κ. Σαμαράς έχει γνώση αφενός των κινδύνων, αφετέρου των περιορισμένων δυνατοτήτων διαχείρισης της κατάστασης και δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους στρατιωτικών και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας πριν τη ΔΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο η κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι τις 21 Αυγούστου, όπως ζητούν οι Στρατιωτικοί, μοιάζει απίθανο.



πηγή:newpost.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου