Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Ν.Σ.Κ.









Ελεγκτικό Συνέδριο 

Ελεγκτικό ΣυνέδριοΚεντρική Υπηρεσία










           Επειδή έχουμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης, στη περίπτωση που το ΥΠ.ΟΙΚ. καθυστερήσει να προβεί  σε νομοθετική ρύθμιση υλοποίησης της απόφασης του Σ.τ.Ε. και επειδή τα περιθώρια του χρόνου αρχίζουν να στενεύουν σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
         
           α. Επειδή o τρόπος δράσης είναι ατομικός, θα πρέπει πρώτα ο καθένας μας,να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θα κάνει πρώτα αίτηση στο Ν.Σ.Κ.και μετά αγωγή, στο Ελεγκτικό Συνέδριο,εάν απαιτηθεί, ή να προβεί αμέσως στην άσκηση αγωγής.
           
                  β. Με την υποβολή της αίτησης στο Ν.Σ.Κ., κερδίζεται χρόνος μέχρι το ΥΠ.ΟΙΚ. πάρει θέση για το θέμα των αναδρομικών.                                                                                                                                
            γ.  Με την άσκηση αγωγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διεκδίκηση των αναδρομικών διακόπτεται αμετάκλητα η παραγραφή της απαιτήσεως και επιπλέον η απαίτηση αυτή έχει τοκοφόρο χαρακτήρα
         
           δ.  Η άσκηση αγωγής για τους ε.ε. συναδέλφους γίνεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο       

ε.  Ο χρόνος παραγραφής των αναδρομικών αρχίζει από 01 Αυγ 2014.

          στ.   Με βάση τις  αποφάσεις αυτές του ΣτΕ και τις διατάξεις του Συντάγματος πρέπει:

       (1) Οι μισθοί των Στρατιωτικών  άμεσα να επιστρέψουν εκεί που ήταν τον Αύγουστο του 2012. (Πληροφορίες που διακινήθηκαν  στο διαδίκτυο χωρίς να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων είναι έτοιμες μόλις λάβουν εντολή να αλλάξουν την μισθοδοσία  στα επίπεδα του 2012).
     
    (2) Συνακόλουθα με νέες συνταξιοδοτικές πράξεις να αναπροσαρμοσθούν αντίστοιχα και οι συντάξεις των αποστράτων να επανέλθουν στα δεδομένα του Αυγούστου του 2012. Πρακτικά μια τέτοια διαδικασία θα απαιτήσει  ικανό χρόνο για να υλοποιηθεί, αλλά ωστόσο η εφαρμογή της θα ανατρέχει από της δημοσιεύσεως της αποφάσεως.
   
  (3) Να επιστραφούν αναδρομικά τα παρανόμως (κατά τις αποφάσεις) παρακρατηθέντα χρηματικά ποσά, που μπορεί να δοθούν και σε δόσεις
  
    (4)  Να μη γίνουν άλλες περικοπές (ισοδύναμα) στους Στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων  Ασφαλείας. Και

   (5) Σε περίπτωση σύνταξης νέου μισθολογίου δεν μπορεί να προβλεφθεί  χαμηλότερος μισθός απ΄ αυτόν που έπαιρναν οι Στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας τον Ιούλιο του 2012.

ζ. Οι τρόποι που μπορεί να κατατεθεί η αίτηση, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μας από το ΝΣΚ, είναι οι ακόλουθοι:

α. Με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου, ώστε να λάβει άμεσα τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου.


β. Με συγκέντρωση αριθμού αιτήσεων (10-15), κατάθεσή τους από έναν εκ των αιτούντων (δεν απαιτείται εξουσιοδότηση) και λήψη άμεσα του αντίστοιχου αριθμού πρωτοκόλλου.

              γ. Με αποστολή συστημένης επιστολής (άρθρο 10 παρ. 3 του Ν. 2690/1999). Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που κατατέθηκε η αίτηση στην ταχυδρομική εταιρεία και θα πρέπει να είναι πριν από την επίμαχη ημερομηνία. Απαιτείται η τηλεφωνική επικοινωνία μετά από εύλογο χρονικό διάστημα για λήψη του αντίστοιχου αριθμού πρωτοκόλλου.

             δ. Με FAX (αριθμός 213 2121701) σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 2672/1998. Στην περίπτωση αυτή ΠΡΕΠΕΙ να κατατεθεί και η αίτηση με την ιδιόχειρη υπογραφή μέσα σε 5 ημέρες από τότε που στάλθηκε το FAX (αλλιώς δεν υπάρχει έγκυρη υποβολή).

Στις παραπάνω περιπτώσεις β και γ συνιστάται να έχει θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή (πχ ΚΕΠ, Αστυνομικό τμήμα κλπ).

Η διεύθυνση του ΝΣΚ όπου θα κατατεθούν ή αποσταλούν οι αιτήσεις είναι:
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Ακαδημίας αρ. 68, ΤΚ 106 78,  ΑΘΗΝΑ



ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ







  


ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ



...........................................................................................
του.....................................................................................
Εν ενεργεία Στρατιωτικού                                                
ΑΜ....................................................................................

Κάτοικος..........................................................................
Οδός........................................................Αριθ.................

.................................................. ....../....../2014                











Προς
Το Νομικό Συμβούλιο του
Κράτους
Ακαδημίας αρ. 68
106 78 ΑΘΗΝΑ

 



     Είμαι εν ενεργεία Στρατιωτικός  τ……………(1), φέρω τον βαθμό του ………………………..(2) και μισθοδοτούμαι με βάση το ειδικό μισθολόγιο που ισχύει για του Στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συνέχεια επειδή  δυνάμει των  περιπτώσεων 31-33 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν 4093/2012 σε συνδυασμό υπ’ αριθμό. Οικ. 2/83408/0022/14.11.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 3017/14.11.2012), με τίτλο ‘’Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Γ1 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α’/12-11-2012)’  έγινε από 1-8-2012 μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Επειδή οι διατάξεις των περιπτώσεων 31-33 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου τουΝ.




4093/2012 με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών

των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και, μάλιστα, αναδρομικώς από 1-8-2012, καθώς και της απολύτου συναφούς προς αυτές διατάξεως της περιπτώσεως 37, αντίκεινται προς την απορρέουσα εμμέσως από τις διατάξεις των άρθρων 45, 23 παρ. 2 και 29 παρ. 9 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των στρατιωτικών (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας) καθώς και προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4.

Επειδή συνακόλουθα αντίκειται προς τις διατάξεις αυτές  η  υπ’ αριθμό. Οικ. 2/83408/0022/14.11.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 3017/14.11.2012, κατά το μέρος που στηρίζεται στις ανωτέρω αντισυνταγματικές και ως τούτου ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες, διατάξεις των περιπτώσεων 31-33 και 37 της υποπαραγράφου Γ1 και αφορά την αναδρομική, από 1-8-2012 έως την εφαρμογή του νόμου αυτού, μείωση των μισθών των αποστράτων αξιωματικών και ανθυπασπιστών των ενόπλων δυνάμεων, συνέπεια της οποίας  υποχρεώθηκαν αυτοί να επιστρέψουν συντάξιμες αποδοχές τις οποίες είχαν ήδη εισπράξει, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες (Βλέπετε ΣτΕ Ολομ. 2192/2014 και 2193/2014)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ  ΑΥΤΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΑΙ
α) Να αναπροσαρμοσθεί ο μισθός μου στο ύψος στο οποίο ανέρχονταν αυτός πριν  την 1-8-2012.


β) Να μου  επιστραφεί νομιμοτόκως ως αχρεωστήτως παρακρατηθέν το συνολικό ποσό της διαφοράς του κατά μήνα ακαθάριστου μισθού που λάμβανα πριν την 1-8-2012 από αυτό που λαμβάνω μετά την παραπάνω ημερομηνία, και για όλο το χρονικό διάστημα από την 1-8-2012 μέχρι σήμερα.


Βεβαιώνεται το γνήσιο                                         Ο Αιτών
της υπογραφής













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου