Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΡΗΤΡΑ ΤΟΥ ΑΞΙΟΜΑΧΟΥ "








«Η κυβέρνηση μας εμπαίζει» λένε τα στελέχη! Η απόπειρα Αβραμόπουλου για εκτόνωση και η δυσπιστία για την «ρήτρα αξιόμαχου»

Δεν κατόρθωσε να εκτονώσει την κρίση (όσο κι αν το ήθελε) που σοβεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε χθες δήλωση που αποσκοπούσε στο να διαβεβαιώσει το Στρατιωτικό προσωπικό ότι θα διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων, καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν πλέον με καχυποψία οτιδήποτε και αν λέγεται από κυβερνητικής πλευράς. Η φράση «η κυβέρνηση μας εμπαίζει» συζητιέται πλέον ανοιχτά στις μονάδες αλλά και στους διαδρόμους των Επιτελείων. Οι επιπτώσεις στην ετοιμότητα είναι ευνόητες...

Τόσο οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές παλινωδίες όσον αφορά τα μισθολογικά των στρατιωτικών όσο και η ασάφεια των διατάξεων του προς ψήφιση πολυνομοσχεδίου αφήνουν περιθώρια κυριολεκτικά στους πάντες να κάνουν εκτιμήσεις και ερμηνείες. Και ως συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις επικρατούν οι πλέον απαισιόδοξες αναγνώσεις των διατάξεων.

Ακόμη και αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε την πρόθεση να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, η φρασεολογία της δηλώσεώς του παραπέμπει άμεσα σε αυτή του πολυνομοσχεδίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγαλύτερων εντάσεων στο ήδη βεβαρυμένο κλίμα μεταξύ των στελεχών.

Απαρατήρητη

Ετσι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η διαβεβαίωση ότι «οι αποφάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Εργασίας στηρίζονται στη δεδομένη αρχή της βιωσιμότητας των Ταμείων, την αυτονομία διαχείρισής τους και την παραμονή τους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».
Απεναντίας, σχολιασμό προκάλεσε η χρήση από τον υπουργό του όρου «ρήτρα αξιομάχου» και η σύνδεσή της με τη βιωσιμότητα των Ταμείων. Η ερμηνεία την οποία δέχεται η μεγάλη πλειονότητα των στρατιωτικών είναι ότι στον όρο αυτό υποκρύπτεται ένα τέχνασμα για την αποτροπή των παραιτήσεων όσων σπεύσουν να αποχωρήσουν από την ενέργεια για να διασώσουν το «εφάπαξ» τους.

Πιστεύουν, δηλαδή, ότι η διοίκηση θα έχει τη δικαιολογία να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις είτε ισχυριζόμενη πως οι μαζικές αποχωρήσεις λειτουργούν εις βάρος του αξιομάχου, που πρέπει να διατηρηθεί, είτε ότι οι αποχωρήσεις αυτές θα σημάνουν δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις παροχές τους, κάτι που μακροπροθέσμως θα υπονομεύσει το ηθικό και κατ’ επέκταση το αξιόμαχο του στρατεύματος.

Με μεγάλη δυσπιστία αντιμετωπίζεται τέλος η διαβεβαίωση ότι «οι όποιες προσαρμογές θα γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου». Ως προς το θέμα του εφάπαξ, και ο τελευταίος αξιωματικός γνωρίζει πλέον ότι ο σχετικός κωδικός δεν έχει ενισχυθεί ούτε από κρατική επιχορήγηση ούτε από άλλες κρατήσεις υπέρ τρίτων και ως εκ τούτου θεωρεί αποκορύφωμα της αδικίας εις βάρος των στρατιωτικών την περικοπή έστω και ενός ευρώ.


Κύριε διευθυντά,
τελευταία, από κυβερνητικής πλευράς, γίνονται αναφορές στις οικονομικές αποδοχές των στρατιωτικών, τις οποίες συνδέουν με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αυτό αποτελεί βαρύτατη προσβολή για το προσωπικό, το οποίο ουδέποτε συνάρτησε τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα με τις οικονομικές απολαβές του.
Παρά το ότι οι στρατιωτικοί έχουν στο Δημόσιο τις χαμηλότερες αποδοχές, επιτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ευόρκως και με συνέπεια.
Επίτιμος αντιναύαρχος Παναγιώτης Μάλλιαρης Π.Ν.

Μπαλτάκος για αναδρομικά-εφάπαξ

«Αν χάσεις τους ενστόλους αναδρομικά, δεν μπορείς να τους κερδίσεις εφάπαξ». Μέσα σε 11 λέξεις (Real.gr) ο Τάκης Μπαλτάκος συνδυάζει τα δύο καυτά ζήτημα που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και των συνταξιούχων, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό ξεκάθαρες αποστάσεις από τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι στρατιωτικοί αναμένουν ακόμα τα αναδρομικά τους για τις περικοπές που υπέστησαν, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ για το εφάπαξ μπορεί να ηρέμησαν μετά την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον. Ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι αξιωματικοί σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας είναι μια ειδική κατηγορία δημοσίων υπάλληλων και με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται.

πηγή:dimmokratianews.gr,

Αλλωστε ο Τ. Μπαλτάκος ήταν εκείνος που είχε υπερασπιστεί αρκετές φορές τις Ενοπλες Δυνάμεις, «μπλοκάροντας» με την ιδιότητα που είχε ακόμα και διατάξεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.



Ευθύμιος Π. Πέτρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου