Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ENOΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ : ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΧΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ OUTSOURCING

πηγη: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ
φ


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το ΠΝ εφάρμοσε πιλοτικά το 

outsourcing στη σίτιση με τραγικά αποτελέσματα.

Πολύ θόρυβο προκάλεσε η αναφορά στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού περί απεμπλοκής «των Μονάδων από την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων με ανάθεση αυτών σε εξωτερικούς φορείς (outsourcing), στα πλαίσια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και μέσων, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών τους καθώς και την ενίσχυση των πόρων των Μετοχικών Ταμείων του Υπουργείου Εθνικού Άμυνας». Ο όρος οutsourcing χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει την ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών μιας επιχείρησης ή ενός κρατικού φορέα σε εξωτερικό συνεργάτη και φυσικά δεν είναι άγνωστος στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα outsourcing πραγματοποιήθηκε επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου ενώ ο διάδοχός του, Γ. Παπαντωνίου, είχε εξαγγείλει την «ανάθεση σε ιδιώτες διαφόρων λειτουργιών που συνδέονται με τη σίτιση, τη συντήρηση, την καθαριότητα σε μεγάλες μονάδες». Η σημερινή αναφορά στο outsourcing απέχει παρασάγγας από τις κινδυνολογίες των …βουλγάρων (που δείχνουν εξοικειωμένοι με τα οικονομικά της μετάβασης…), καθώς υπάρχει εκ των πραγμάτων περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, για λόγους εθνικής ασφάλειας και όχι μόνο.
Ο Σεργκέι Σόϊγκου δεν εγκατέλειψε και την αρχή του outsourcing σε διάφορες υπηρεσίες του στρατεύματος. Στη σίτιση και στον καθαρισμό των μονάδων εργάζονται πλέον επαγγελματίες-πολίτες. Και τώρα που δεν ασχολούνται με τον καθαρισμό του στρατώνα, οι στρατιώτες θα πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι για την καθαριότητα και την άνεση των θαλάμων τους… 
Η Ρωσία Τώρα23 Φεβρουαρίου 2013
Φρούρηση: Αν και καταγράφηκε στο παρελθόν μία μεμονωμένη απόπειρα ανάθεσης καθηκόντων φύλαξης στρατιωτικής εγκαταστάσης σε ιδιώτη, είναι αδιανόητο για τις Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίζονται σε …εταιρείες security για την φύλαξη των στρατοπέδων τους.
Συντήρηση: Το outsourcing εφαρμόζεται για την επισκευή και συντήρηση Πολεμικών Πλοίων στους Ναυστάθμους του ΠΝ, όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως αναφερόταν σε έγγραφο Δκτη της Δνσης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού προς το ΓΕΝ προ δεκαετίας, η μείωση του μόνιμου εργατοτεχικού προσωπικού στους Ναυστάθμους και η ανάθεση εργολαβιών από ιδιώτες είχε ως συνέπεια «να μην καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες Υπηρεσίας σε περιπτώσεις επισκευών πλοίων σε απογευματινές και νυκτερινές ώρες, σε αργίες, σε περιόδους ασκήσεων κλπ». Χαρακτηριστικό συμβάν, η καταστροφή της εκσυγχρονισμένης πυραυλακάτου ΜΥΚΟΝΙΟΣ τον Ιανουάριο του 2010 κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας από ιδιωτικό συνεργείο εντός του Ναυστάθμου Κρήτης.
Σίτιση: Το μέτρο παρασκευής του καθημερινού συσσιτίου (catering) άρχισε και τελείωσε το 2002 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος, αφού τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του 300 ναύτες έπαθαν τροφική δηλητηρίαση. Ο υπόδικος Γ. Παπαντωνίου σε σχετική δήλωσή του έκανε τότε λόγο για… «μικροπροβλήματα που αναπόφευκτα συνοδεύουν ένα τέτοιο εγχείρημα»! Ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσει και η Εθνική Φρουρά αντίστοιχα «μικροπροβλήματα» στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στο ΚΕΝ Πάφου από τον Ιανουάριο.
ΚΨΜ: Το μέτρο εφαρμόζεται στο Στρατόπεδο Παπάγου και στο 401 ΓΣΝΑ ενώ ξεκίνησε πιλοτικά και στο ΚΕΝ Θήβας. Η εφαρμογή του μέτρου έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών σε όλα τα προς πώληση είδη από την στιγμή που ο (εκάστοτε) ιδιώτης θα πρέπει να έχει περιθώριο κέρδους πλέον της μισθοδοσίας για το προσωπικό που απασχολεί. Το μέτρο δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί σε βάρος των στρατευσίμων οπλιτών και οφείλει να περιοριστεί στο Στρατόπεδο Παπάγου.
Καθαρισμός: Το …γοπινγκ και παρεμφερείς δραστηριότητες (καθαρισμοί χώρων, καλλωπισμοί πράσινου) δεν μπορούν να ανατεθούν σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, πόσο μάλλον σήμερα που στην πλειοψηφία τους απασχολούν αλλοδαπούς. Οι Διοικητές Μονάδων οφείλουν να έρθουν σε συνεννόηση με τους ΟΤΑ, εντός των ορίων των οποίων βρίσκονται τα διάφορα Στρατόπεδα, ώστε να αναλάβουν σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες τις καθαριότητες μεγάλων χώρων, την αποκομιδή απορριμάτων και τον καλλωπισμό πρασίνου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως ακριβώς αυτές τη στηρίζουν οικονομικά και έχουν ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά της για παραχώρηση ανενεργών Στρατοπέδων τις τελευταίες δεκαετίες. 
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η αβάσταχτη υποκρισία του γνωστού ακροαριστερού αντιμιλιταριστικού γκρουπούσκουλου για το ζήτημα του ΚΕΝ Θήβας, όταν οι συνοδοιπόροι τους (αν όχι οι ίδιοι με διαφορετική επωνυμία) υποστήριζαν εδώ και χρόνια την ιδιωτικοποίηση της σίτισης σε όλα τα Στρατόπεδα:
δ
Απόσπασμα από “ψήφισμα” γνωστού αντιμιλιταριστικού ιστότοπου με συνδέσμους το Indymedia και το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης που ίδρυσε ο καταζητούμενος Μαζιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου