Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Η «ΓΚΑΦΑ» (;) ΤΟΥ κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΚΑΝΕ ΘΟΡΥΒΟ

πηγη: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ








 Άναψαν οι συζητήσεις μετά τις αναφορές Δαβάκη περί «ενεργού τουρκικής απειλής»
 Η στρατιωτική πίεση από την πλευρά της Άγκυρας είναι ο λόγος που οι διμερείς σχέσεις παραμένουν παγωμένες

Μπορεί στην κυβέρνηση να εκτιμάται ως «γκάφα» η αναφορά του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Θανάση Δαβάκη, σε... «χωρίς καμία αμφιβολία ενεργό απειλή» από τη «γείτονα» (Τουρκία) και «υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια», αλλά σημασία έχει το γεγονός ότι όλα αυτά... ειπώθηκαν. Και μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της χώρας. Λίγη σημασία έχει επί της ουσίας το ότι η συνέχεια έδειξε ότι ο κ. Δαβάκης πριν μιλήσει έτσι δεν είχε συνεννοηθεί με τον υπουργό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Και ακόμη λιγότερη σημασία έχει η κωμική «διάψευση» αργότερα του δυστυχούς κ. Δαβάκη, ότι αναφερόταν, όπως είπε, στο... παρελθόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μπορεί να «τα άκουσε» στα παρασκήνια, αλλά οι βουλευτές και οι πολίτες άκουσαν από το στόμα του όχι φανταστικά πράγματα, αλλά την αλήθεια - μια αλήθεια που γνωρίζουν καλά και η πολιτική ηγεσία και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας: Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται υπό διαρκή στρατιωτική πίεση της Άγκυρας. Στο Αιγαίο με αεροναυτικές επιθετικές πρακτικές και με διατήρηση ισχυρών αποβατικών και άλλων δυνάμεων (4ης Στρατιάς) στα μικρασιατικά παράλια. Και με προκλητική πολιτική στην ελληνική Θράκη, αλλά και εξαιρετικά ενισχυμένες τις δυνάμεις της 1ης Στρατιάς με δύο Σώματα Στρατού, το 2ο και το 5ο, σε βορρά και νότο, με κατεύθυνση τον Έβρο.

ΧΑΜΗΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η πίεση αυτή είναι και η αιτία που οι πολιτικές συνομιλίες Αθήνας-Αγκυρας για το Αιγαίο είναι ουσιαστικά «παγωμένες», με «ζωντανά» μόνο τα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής». Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Αβραμόπουλος, άλλωστε, είχαν στο πρόσφατο παρελθόν προσωπική εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο οι Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου εννοούν την «ομαλοποίηση» των διμερών σχέσεων. Και στο ελληνικό Πεντάγωνο οι επιτελείς διαπιστώνουν (καθημερινά) στην πράξη το «πώς και γιατί» της διάταξης των τουρκικών δυνάμεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Στη δε Θράκη οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν απέναντι τους ισχυρότατους αντιπάλους, που «σημαδεύουν» μια περιοχή στην οποία η τουρκική εξωτερική πολιτική και οι μυστικές υπηρεσίες της Άγκυρας απροκάλυπτα κινούνται για να δημιουργήσουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο πρόβλημα με το στήσιμο σκηνικού για «αυτοδιοικούμενη» μουσουλμανική περιοχή, σε ένα μέλλον καθόλου μακρινό.

ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ. Ας σημειωθεί ότι τα λεχθέντα, καλώς ή κακώς, από τον κ. Δαβάκη στη Βουλή για «χωρίς αμφιβολία ενεργή απειλή, διατυπωμένη από τη γείτονα» και για τη «σημαντική αύξηση δαπανών» της Τουρκίας μπορεί να μην απασχόλησαν την αντιπολίτευση και να αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά στους διαδρόμους των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών δεν συγκέντρωσαν αρνητικά σχόλια - μάλλον το αντίθετο συνέβη. Γνωστό είναι ότι οι περικοπές στην Άμυνα έχουν δημιουργήσει πολλά πρακτικά προβλήματα. Και στη διπλωματική υπηρεσία είναι γνωστό ότι δεν λείπουν εκείνοι που θεωρούν μεγάλο λάθος την κυβερνητική «πλαδαρότητα» στην υπόθεση της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη και γενικότερα την έλλειψη «τουρκικής πολιτικής» της Αθήνας στην Ευρώπη. Έκανε θόρυβο, λοιπόν, η «γκάφα» του κ. υφυπουργού...

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 16/11/2013 – Κ.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου