Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΕΣΕΙΣ ......ΗΘΙΚΟΥ Ή ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ;;;

πηγη: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ

Ενέσεις... ηθικού στις Ένοπλες Δυνάμεις


 Καμία μείωση μισθών και συντάξεων μέσα στο 2014
 Επαναχορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλους όσοι υπηρετούν σε μονάδες της μεθορίου

Μάχη με τον χρόνο ώστε να επανέλθει το επιχειρησιακό αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά και να τονώσει το ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού που έχει πληγεί καίρια από τις συνεχείς μειώσεις των αποδοχών του κατά την τελευταία τριετία δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση... ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δρομολογήσει μια σειρά από ρυθμίσεις, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται στην τελική φάση υλοποίησης με απώτερο στόχο -σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου- να καταδειχθεί προς τα στελέχη των Ε.Δ. ότι «έχει βρεθεί ο πάτος του βαρελιού και στον τομέα της άμυνας τα πράγματα θα αρχίσουν σταδιακά να βελτιώνονται όλο και περισσότερο».

Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου ότι, προχθές στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε παροχές οι οποίες αν και σε πρώτο στάδιο αφορούν τα στελέχη που υπηρετούν στις ακριτικές περιοχές της χώρας εντούτοις σε συμβολικό επίπεδο καλλιεργούν προσδοκίες ότι τουλάχιστον δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις αποδοχών στο στράτευμα. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται η επαναχορήγηση του λεγόμενου επιδόματος παραμεθορίου σε όλους όσοι υπηρετούν σε μονάδες της μεθορίου.

Αποζημίωση

Πρόκειται για την «ειδική αποζημίωση φύλαξης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά που δεν απορροφώνται με το τέλος κάθε οικονομικού έτους. Μάλιστα σε μια κίνηση συμβολισμού το ΥΠΕΘΑ πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις και την εξαίρεση από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας των τέκνων των στελεχών που έπεσαν στο καθήκον.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η ενίσχυση του αξιόμαχου του έμψυχου δυναμικού με νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου προέβη σε κάποιες αναλόγου κλίματος ρυθμίσεις και προς την πλευρά των αποστράτων, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει κάπως το έντονο αίσθημα δυσαρέσκειας που υπάρχει στις τάξεις τους εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στις συντάξεις και τα μερίσματα που λαμβάνουν από τα Μετοχικά Ταμεία τους. Συγκεκριμένα, έπειτα από συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά με τα προεδρεία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), προέκυψε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014 δεν έχουν συμπεριληφθεί μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των ένστολων. Η κυρία Γεννηματά ενημέρωσε μάλιστα τους εκπροσώπους των τριών θεσμικών Ενώσεων ότι έχει ήδη υπογραφεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με θέμα: «Υγειονομική Περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος και των Μελών των Οικογενειών τους». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα:

 Εξισώνονται προς τα πάνω (έως το 26ο έτος ηλικίας), τα όρια ηλικίας των τέκνων που δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη ανεξάρτητα από το φύλο τους.
 Οι σύζυγοι στρατιωτικών αποκτούν δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης με τους ίδιους όρους, ανεξάρτητα από το φύλο τους.
 Τα αδέλφια στρατιωτικών, που δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από ασφαλιστικό φορέα και έχουν αναπηρία άνω του 67%, αποκτούν το δικαίωμα αυτό ανεξάρτητα από το φύλο τους.
 Παρέχεται για πρώτη φορά δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε διαζευγμένους, εφόσον δεν αντλούν δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλη πηγή.

Ανταλλακτικά για υποβρύχια και μαχητικά

Χρειάστηκε να φτάσει ο «κόμπος στο χτένι» και να απειληθεί με καθήλωση ένα μεγάλο μέρος του μηχανοκίνητου δυναμικού, αλλά και να κινδυνεύσουν ακόμη και με αχρηστία ορισμένα καίριας σημασίας οπλικά συστήματα των Ε.Δ., για να αποφασιστεί εντέλει η προμήθεια κομβικής σημασίας ανταλλακτικών κυρίως για τα υποβρύχια και τα μαχητικά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα υποβρύχια εάν δεν υλοποιούνταν άμεσα η προμήθεια μπαταριών για τα type 209 τότε αυτά θα έπεφταν σε αχρηστία. Οι υπάρχουσες μπαταρίες των συγκεκριμένων υποβρυχίων είχαν ήδη λήξει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας (2005) και εάν δεν τα αντικαθιστούσαν άμεσα τα συγκεκριμένα υποβρύχια θα καθηλώνονταν υποχρεωτικά στον ναύσταθμο.

Προμήθειες

Τελικά η γνωμοδότηση κατακύρωσης της προμήθειας έξι συστοιχιών μπαταρίας για τα συγκεκριμένα υποβρύχια έγινε προχθές στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος βασικοί στόχοι του ΥΠΕΘΑ είναι η συντήρηση του αμυντικού υλικού, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας και η αποφυγή απόκτησης νέων πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Να σημειώσουμε πως στον τομέα των προμηθειών και των εξοπλισμών η Επιτροπή Εξοπλισμών έδωσε, μεταξύ άλλων, και το «πράσινο φως» για την υποστήριξη και την επαναπιστοποίηση των S-300, για τη μείωση των μεταφορικών αεροσκαφών C- 27J από 12 σε 8 και την προμήθεια 10 ελικοπτέρων Σινούκ από τις ΗΠΑ.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 12/10/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου