Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 
Για τρεις ολόκληρες ώρες παρακολούθησε από το ελικοδρόμιο της φρεγάτας “ΣΑΛΑΜΙΣ” o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» η οποία περιελάμβανε την ταχεία ανακατάληψη της νήσου «Δοκού» ,που βρίσκεται κοντά στην Ύδρα μετά από αιφνίδια εχθρική ενέργεια.
Τον συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος , ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος όπου μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ Ευάγγελο Αποστολάκη τον ενημέρωναν συνεχώς για τις λεπτομέρειες της άσκησης ενώ ταυτόχρονα του ανέλυαν τις τεχνικές που ακολουθούνται και τις δυνατότητες που είχαν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την σύνθετη αυτή επιχείρηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς εντυπωσιασμενος από τον Πυρπολητή ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο να μεταβιβάσει τα θερμά του συγχαρητήρια στα τμήματα που συμμετείχαν στην άσκηση και να τους χορηγηθεί πενθήμερη τιμητική άδεια.
Στην άσκηση συμμετείχαν 4 φρεγάτες (Σαλαμίς, Ύδρα,Κανάρης, Αιγαίο)., 4 πυραυλάκατοι (Γρηγορόπουλος,Δανιόλος, Μπλέσσσας, Καβαλούδης), η κανονιοφόρος, Ναυμάχος, το υποβρύχιο Αμφιτρίτη, 2 αεροστρωμνα( Κέρκυρα και Κεφαλληνία), 4 αεροσκάφη F-16, 2 Mirage-2000, 2 RF-4 , αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ). ελικόπτερα, Σικόρσκι, Σινουκ και Απάτσι. τμήματα ειδικών δυνάμεων (της Ζ ΜΑΚ και αλεξιπτωτιστες της; 2ας ΜΑΛ), καθώς και μοίρα υποβρυχίων αποστολών και πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Η άσκηση περιελάμβανε μεταξύ άλλων καταρρίχηση Ειδικών Δυνάμεων από ελικόπτερο για την κατάληψη εχθρικού πλοίου που παρείχε προστασία στη νήσο όπου βρίσκονταν εχθρικές δυνάμεις, ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών στη Δοκό, την άφηση Ειδικών Δυνάμεων με φουσκωτά στην επιφάνεια της θάλασσας από ελικόπτερο Σινούκ που σχεδόν προσθαλασσώθηκε , εικονικές βολές από ελικόπτερα και αεροσκάφη, αερομαχίες, επιχείρηση ΄΄ερευνας και διάσωσης από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στον Αντώνη Σαμαρά η ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών που έκαναν κατάληψη και ανακατάληψη φρεγατών με ενέργειες που δεν άφηναν περιθώρια αντίδρασης σε εχθριθκές δυνάμεις.
Γύρω στις 12.00 η ώρα , όμως, ξέσπασε μπουρούνι και ο πρωθυπουργός έφυγε από το ελικοδρόμιο για να παρακολουθήσει την υπόλοιπη άσκηση από τη γέφυρα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ . Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έφθασε στη φρεγάτα με ελικόπτερο, το οποίο είχε απογειωθεί από το Τατόι στις 9:45. Μαζί του ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μίχαήλ Κωσταράκος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.
Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, Θεόδωρος Δρίτσας, Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Δήμας και Ιωάννης Κεφαλογιάννης σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και οι ακοόλουθοι άμυνας, της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Γερμανίας,της Κύπρου, της Πολωνίας της Σερβίας, της Ρουμανίας, ο βοηθός ακόλουθος άμυνας της Ρωσίας, οι ναυτικοί ακόλουθοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, καθώς και ο στρατιωτικός ακόλουθος του Ιράν.