Πηγή: Defencenet (εδώ)
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1990
«Η Ρωσία είναι απόλυτα προσηλωμένη στο να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίσουν την μόνιμη ναυτική παρουσία στην Μεσόγειο, περιοχή στην οποία διατηρεί νόμιμα εθνικά συμφέροντα». Αυτό δήλωσε σήμερα μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας επ΄ευκαιρία της επίσημης ;ίδρυσης της διοίκησης Μεσογείου.
«Είναι μια στρατηγικά σημαντική περιοχή. Έχουμε συμφέροντα εκεί, συμφέροντα τα οποία σχετίζονται με την διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας της Ρωσίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος διευκρινίζοντας ειδικότερα για τους λόγους τους οποίους έχει η Μόσχα στην «ατζέντα» της για την ανάπτυξη της μόνιμης ναυτικής δύναμης.
«Δεν κουνάμε το ξίφος σε κανένα με την αποκατάσταση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο. Έχουμε κάνει ήδη πολλά μαζί με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από εγκληματικές ομάδες σε θαλάσσιες περιοχές όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση της πειρατείας» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου αναφέρεται πως ανάμεσα στις αποστολές που θα αναλαμβάνει η μόνιμη ναυτική δύναμη Μεσογείου θα είναι η αντιπυραυλική άμυνα, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστικές αποστολές.
Με εξαίρεση την βάση στην Ταρτούς της Συρίας, στα τρία ρωσικά αγκυροβόλια του Αιγαίου (νοτιοανατολικά της Λήμνου, βόρεια της Αστυπάλαιας και νότια των Κυθήρων), θα βασιστεί η μόνιμη παρουσία του ρωσικού στόλου τη Μεσογείου.
Η Ρωσία πρακτικά δημιουργεί ένα ναυτικό τείχος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί...
Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 16 σκάφη επιφανείας και εννέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τρία; Εκ των οποίων θα βρίσκονται σε μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Valery Gerasimov δήλωσε σχετικά πως η σύνθεση της ναυτικής δύναμης θα μεταβάλλεται ανάλογα με την περιβάλλουσα γεωστρατηγική και επιχειρησιακή κατάσταση που θα επικρατεί.
Όπως συμπλήρωσε ο Gerasimov η διοίκηση Μεσογείου θα υπάγεται στις διαταγές του στρατηγείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ενώ η ναυαρχίδα της δύναμης θα είναι το αντιτορπιλικό Admiral Panteleyev (φωτό).