Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Έξι υπουργοί Άμυνας σε 24 μήνες...


ΠΗΓΗ: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ

Αυτό που έχει βιώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους τελευταίους 24 μήνες, θα πρέπει να συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ! Από τον Ιούνιο του 2011 έχουμε αλλάξει έξι υπουργούς (Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Αβραμόπουλος, Φράγκος, Παναγιωτόπουλος, Αβραμόπουλος), οκτώ... αναπληρωτές και υφυπουργούς, δύο Α/ΓΕΕΘΑ, τέσσερεις Αρχηγούς Στρατού, τρεις Αρχηγούς Ναυτικού και Αεροπορίας και ουκ έστιν αριθμός στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων.

Έχει αναρωτηθεί κανείς, από τους πολιτικούς μας ταγούς, τι επίπτωση έχουν όλες αυτές αλλαγές στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος; Αν δε, συνυπολογίσουμε στο ίδιο διάστημα, τις ανηλεείς περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις απίστευτες μειώσεις στα εισοδήματα των στελεχών, καταλαβαίνει και ο αδαής ότι η Άμυνα και η Ασφάλεια της χώρας δεν τυγχάνει δυστυχώς της προσοχής που θα έπρεπε.

Του άφησε πολύ δουλειά ο Πάνος...

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν έχουμε πολλά να πούμε. Ανήκει στο «βαρύ πυροβολικό» της ΝΔ, γνώστης του ΥΠΕΘΑ, αλλά ήλθε με βαριά καρδιά, μετά την επιμονή του Βαγγέλη Βενιζέλου να του πάρει με «το έτσι θέλω» το ΥΠΕΞ. Έχει πάντως πολύ δουλειά να κάνει, αφού - όπως μου λένε - ο προκάτοχος του Πάνος Παναγιωτόπουλος, άφησε στοίβες τους ανυπόγραφους φακέλους και πολλές εκκρεμότητες.

Βεβαίως - και αυτό πρέπει να το προσέξει ο νέος ΥΕΘΑ - το γενικό¬τερο κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στους αποστράτους είναι πολύ βαρύ και ουδεμία σχέση έχει με το αντίστοιχο της υπουργίας του την περίοδο Παπαδήμου. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η έκπληξη του ανασχηματισμού, αφού αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο παντελώς άγνωστο γι αυτήν! Τέλος ο νέος υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης, βουλευτής Λακωνίας, διαθέτει τεράστια κοινοβουλευτική εμπειρία - έχει συμπληρώσει 20 χρόνια βουλευτής! - είναι άνθρωπος σεμνός, χαμηλών τόνων, και χαίρει εκτίμησης στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Μέχρι χθες όμως, ήταν τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ.

Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία και ελπίζουμε να ηρεμήσει επιτέλους το Υπουργείο, το οποίο δεν προλαβαίνει να στρώνει χαλιά για τις παραδόσεις - παραλαβές.

Για την απελθούσα πολιτική ηγεσία...

Φίλος της στήλης από την Λάρισα, μας υπενθύμισε τις δημόσιες δηλώσεις του πρώην ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ακριβώς τέτοια εβδομάδα πέρσι, στην πρώτη ενημερωτική επίσκεψή του στην 1η Στρατιά και στο ΑΤΑ. Είχε πει τότε, αναφερόμενος στις μισθολογικές περικοπές:

«Πρώτον θα παλέψουμε να μην υπάρξουν νέες περικοπές. Να αγωνιστούμε γι αυτό και να το πετύχουμε. Να το κλειδώσουμε πρώτα αυτό, γιατί είναι το πρώτο μεγάλο ζητούμενο. Και από εκεί και πέρα σιγά - σιγά, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε βήμα - βήμα, πράγματα που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα...».

Τελικά πέτυχε ακριβώς το αντίθετο! Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στον Πολιτισμό...

Όσο για τους πρώην υφυπουργούς Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη, παρότι οι άνθρωποι το πάλεψαν και έχουν να επιδείξουν έργο, θα μείνουν στην ιστορία ως οι υφυπουργοί με τη μηδενική παρουσία σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα...

Ίσως αυτό να είναι αρετή τελικά, αλλά πάντως δεν εκτιμήθηκε...

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να μπω στην κυβέρνηση...

Ούτε 24 ώρες δεν πρόλαβε να κάτσει στην καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και υλοποιώντας (από την ανάποδη), την οδηγία του Πρωθυπουργού, έδωσε την πρώτη της διαδικτυακή μάλιστα, συνέντευξη.

Ο λόγος για την Φώφη Γεννηματά , που παραχώρησε συνέντευξη ,στον ιστότοπο αμυντικού ενδιαφέροντος onalert.gr. Συγκρατώ μερικές από τις θέσεις της υπουργού:

Πρώτον, «Έχω αποφασίσει να στηρίξω τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς διακρίσεις, γιατί έχουν προσφέρει πολλά...», είπε η υπουργός, λες και είναι θέμα απόφασης η στήριξη των στελεχών και όχι υποχρέωσης...

Δεύτερον, «Όπως θεωρούμε ως ΠΑΣΟΚ, ότι ο Ελληνικός λαός ότι είχε να δώσει το έδωσε, αυτό κατ' αντιστοιχία ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις» συνέχισε η υπουργός, μόνο που στο Άμυνας δεν θα πρέπει να μιλάει ως εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ...

Τρίτον, «εάν ήταν στο δικό μας χέρι, ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν θα προχώραγε σε μία τόσο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν είχαμε ποτέ, την δυνατότητα επιλογής. Την επιλογή αυτή, μας την επέβαλλαν οι δανειστές μας», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η νέα υπουργός, αναφερόμενη στην περίοδο ΠΑΣΟΚ 2009-12. Μόνο που άλλα μας έλεγαν τότε, θυμάστε; Ότι οι περικοπές στα στελέχη θα είναι μικρές και προσωρινές, ότι θα βγαίναμε στις αγορές το 2011, κ.λπ., κ.λπ.

Τέταρτο, «υποχρεωθήκαμε να υλοποιήσουμε τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας, τις οποίες έχουν αποφασίσει οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες δυστυχώς επικρατούν αυτή τη στιγμή», λες και αν επικρατούσαν οι σοσιαλιστικές δυνάμεις, δεν θα τους υποχρέωναν να πάρουν σκληρά μέτρα.

Αχ υπουργέ μου, οι δανειστές, είναι δανειστές και κοιτάνε το συμφέρον τους, οι κυβερνήσεις των κρατών κάνουνε την διαφορά και η κυβέρνηση του ΓΑΠ που όλοι εσείς συμμετείχατε, τα έκανε μαντάρα... Και το καλύτερο για το τέλος, «προβληματίστηκα αν έπρεπε να συμμετάσχω στην κυβέρνηση αλλά αποφάσισα ότι δεν μπορείς να μένεις στα μετόπισθεν και να περιμένεις την καταστροφή για να δικαιωθείς...». Ουδέν σχόλιο!

Ήθελε γραφείο πάνω από τον υπουργό...

Αστείες σκηνές διαδραματίστηκαν, στους διαδρόμους του υπουργείου Άμυνας, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. Η Φώφη Γεννηματά μπήκε φουριόζα στο υπουργείο, συνοδευόμενη από «ομάδα κρούσεως», που άνοιγε πόρτες γραφείων και «έπιανε χώρους». Η αναπληρωτής υπουργός δεν συμβιβάστηκε με το γραφείο και τους χώρους που κάλυπτε το επιτελείο του προκατόχου της (από το ΠΑΣΟΚ), υφυπουργού Δημήτρη Ελευσινιώτη και ζήτησε το πιο άνετο γραφείο, που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο, πάνω από τον υπουργό και το οποίο κατείχε ο πρώην υφυπουργός Παναγιώτης Καράμπελας. Έτσι τα επιτελεία Καράμπελα - Ελευσινιώτη, αναγκάστηκαν να μεταφέρουν με τα καροτσάκια τους φακέλους από τη μια άκρη του υπουργείου στην άλλη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ένστολων... Ηρεμία παιδιά!

(ΠΑΡΟΝ 30/06/2013 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου