πηγή : Σταράτα Λόγια
Η ομοβροντία δηλώσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα για το νέο δόγμα και τις περικοπές αποτυπώνει την ελληνική παθογένεια. Πώς ερμηνεύτηκαν ως «αποδεκτές» οι μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια τα στελέχη
Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αυτό που πλειστάκις χαρακτηρίστηκε από αυτές τις στήλες ως ενδημική παθογένεια του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ανεδείχθη σε όλη... του τη λυπηρή πραγματικότητα σε διάφορες πρόσφατες εκδηλώσεις.
Στην πρώτη, με την ευκαιρία της ημερίδας που... συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Αθηνών με το ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών), στο κτίριο της Ακαδημίας, στις 24 Μαΐου 2013, με θέμα «Η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας μας υπό το πρίσμα των εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων», ακούσαμε από υπεύθυνα χείλη για το θέμα της νέας Δομής Δυνάμεων ότι λόγο σε αυτήν δεν έχουν μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, με τον ίδιο τον ΥΕΘΑ Π Παναγιωτόπουλο να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στο θέμα του καθορισμού της νέας Δομής Δυνάμεων ελήφθησαν υπόψη και παράγοντες που έχουν σχέση με τις τοπικές κοινωνίες»!
Οι δήμαρχοι
Αυτό, δηλαδή, που αποτέλεσε ανέκαθεν την αιτία συνεχών αναβολών στην υιοθέτηση τη Δομής Δυνάμεων και κόστισε τεράστια ποσά στο ελληνικό κράτος, ήτοι οι αντιδράσεις των τοπικών δημάρχων στη μετακίνηση μονάδων από την περιοχή τους, έγινε και επισήμως ή τουλάχιστον δημόσια, αποδεκτό! Πάλι καλά, βέβαια, που δεν θεσμοθέτησαν την εξωφρενική αυτή άποψη διά νόμου...
Το αποτέλεσμα ήταν η εξαγγελία της νέας Δομής Δυνάμεων (σ.σ.: έπρεπε να είναι σε εφαρμογή από το 2010) μετά το ΚΥΣΕΑ της 30ής Μαΐου 2013 να χαρακτηρισθεί από όλους ως μη τολμηρή, έναν χαρακτηρισμό που έδωσε επίσης στην ιδιαίτερα τεκμηριωμένη ομιλία του (στην Ακαδημία Αθηνών) ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ -και ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που πέρασαν ποτέ από το Στράτευμα- αντιστράτηγος ε.α. Στυλ. Παναγόπουλος.
Ο στρατηγός Παναγόπουλος δεν περιορίσθηκε μόνο σε αυτό το θέμα, καθώς επεσήμανε ότι, εκτός των άλλων, δεν έγινε τροποποίηση του νόμου 3883/2010 επί του αντίστοιχου 2292/1995 «Περί Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» που, λόγω διατυπώσεως, δημιουργεί ασάφειες, επιφέρει δυαρχία σε κάθε Κλάδο και απαιτείται, κατά περίπτωση, νομική ερμηνεία. Επίσης, ανέφερε ότι η προτεινόμενη Δομή δεν επιφέρει μεν μείωση στην επιχειρησιακή ισχύ του Στράτου Ξηράς, αλλά αυτό συμβαίνει για τη νέα Δομή Δυνάμεων του Π.Ν. και της Π.Α. Ακόμη, ανέφερε ότι εξαιρέθηκε από τη νέα Δομή το συμμάζεμα των Διευθύνσεων του ΥΠΕΘΑ, το οποίο διαθέτει πλήθος από αυτές άνευ λόγου και προσωπικό από υπεράριθμους μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους. Τα όργανα αυτά, ανέφερε ο στρατηγός, είναι διάδοχα οχήματα του άλλοτε ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας) που δημιουργήθηκε το 1995 και ακολούθησε έκτοτε «τη θλιβερή παράδοση σε θέματα παρεμβάσεων, διαπλοκής, διαφθοράς και εκμαυλισμού, ενώ η νόσφιση εξουσίας, με την ανοχή του εκάστοτε ΥΕΘΑ από μετακλητούς υπαλλήλους, διευθυντές του πολιτικού και στρατιωτικού γραφείου του, είναι χαρακτηριστική».
Στις προγενέστερες της συγκλήσεως του ΚΥΣΕΑ δύο μαραθώνιες συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη νέα Δομή Δυνάμεων ακούσθηκαν ανάλογες «φάλτσες» απόψεις. Ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ, για παράδειγμα, είπε ότι η νέα Δομή Δυνάμεων εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και όχι την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος που έμεινε στο θέμα είπε τα εξής χαρακτηριστικά, αφού ανέλυσε τη λογική της νέας Δομής Δυνάμεων:
► Τα στελέχη των Ε.Δ δεν αντιδρούν (!) στις περικοπές των αποδοχών τους και των συντάξεών τους τη στιγμή που η αντίδρασή τους για τις εξωφρενικές σε έκταση μειώσεις τους -που είναι και οι μεγαλύτερες από κάθε άλλο τομέα του Δημοσίου- τους έχει φέρει στα πρόθυρα της εξεγέρσεως (σ.σ.: τρόπος του λέγειν, βέβαια, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι σοβαροί και υπεύθυνοι).
► Όταν βελτιωθεί η οικονομία της χώρας, η Πολιτεία θα φροντίσει για τη βελτίωση των μισθών τους.
► Δεν θα γίνουν νέοι εξοπλισμοί, παρά μόνο αγορές ανταλλακτικών.
► (Παρ' όλα αυτά) Η αποτρεπτική ικανότητα των Ε.Δ. είναι δεδομένη όπως και η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας (σ.σ.: υιοθέτηση του περίφημου «δόγματος Βενιζέλου», σύμφωνα με το οποίο μπορείς να περικόπτεις αενάως τις αμυντικές δαπάνες, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ε.Δ»).
Ο μόνος λογικός
Η μόνη λογική φωνή που ακούστηκε στην Επιτροπή της Βουλής ήταν του βουλευτή Άκη Γεροντόπουλου, που φαίνεται να είναι ο μόνος που είναι σε επαφή με την πραγματικότητα και την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας της χώρας, λέγοντας τα εξής:
► Δικαίως τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας αντιδρούν γιατί έχουν υποστεί διπλές περικοπές των αποδοχών τους και γι' αυτό αισθάνονται αδικημένοι σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους του Δημοσίου.
► Τα στελέχη των Ε.Δ. είναι σοβαρά άτομα, πιστοί στο δημοκρατικό πολίτευμα και ούτε διανοούνται μία εκτροπή.
► Το δόγμα της χώρας είναι προνόμιο της πολιτικής ηγεσίας, ενώ για τη Δομή Δυνάμεων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ηγεσία των Ε.Δ.
► Θα πρέπει να δούμε το θέμα της αυξήσεως της θητείας χωρίς ταμπού και αγκυλώσεις (σ.σ: ο μόνος βουλευτής που ξέρουμε με επίγνωση ενός εκ των δύο κύριων προβλημάτων της άμυνας της χώρας - το άλλο είναι η υποχρηματοδότηση).
Σημ.: Περιττό να αναφερθεί ότι το θέμα της αυξήσεως της θητείας ουδόλως απασχολεί τον ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλο, όπως έκαναν και οι όλοι οι άλλοι εξίσου... υπεύθυνοι προκάτοχοί του, οι οποίοι αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να αγγίξουν το βασικό αυτό πρόβλημα, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.
«Είναι ευχαριστημένοι!»
Την άποψη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντιδρούν στις περικοπές των αποδοχών τους εξέφρασε στην Επιτροπή της Βουλής και ο βουλευτής Έβρου Α. Δερμετζόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, προχωρώντας πιο πέρα (δεδομένου ότι τους βλέπει ιδίοις όμμασιν στην περιοχή του) είπε ότι είναι ευχαριστημένοι!
Ο «φόβος» του Π. Παναγιωτόπουλου να μην κατηγορηθεί ότι σπαταλά χρήματα
ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ εντύπωση, πάντως, σε όσους γνωρίζουν τον χώρο της άμυνας προκάλεσε η επανάληψη της δηλώσεως του κ. Παναγιωτόπουλου που έκανε στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το θέμα των νέων (μη) εξοπλισμών.
Συγκεκριμένως, μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ της 30ής Μαΐου, ο ΥΕΘΑ -εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου- δήλωσε ότι «μετά την έγκριση της Νέας Δομής, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν μία σειρά από υποπρογράμματα που δεν αφορούν -και θέλω να προσεχθεί αυτό!- την αγορά νέων οπλικών συστημάτων». Και προφανώς φοβούμενος μήπως παρεξηγηθεί ότι... σπαταλά χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου για την άμυνα της χώρας, επανέλαβε αμέσως μετά με το ίδιο φοβικό ύφος: «Δεν αγοράζουμε νέα οπλικά συστήματα» (σ.σ.: θεός φυλάξοι). «Αυτό που γίνεται, όμως, είναι να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να υποστηρίξουμε τα υπάρχοντα συστήματα, είτε με ανταλλακτικά είτε σε διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης».
Ανακεφαλαιώνουμε, για να μη σας κουράζουμε και για να έχετε χρόνο να σκεφτείτε προς τα πού πάνε οι Ένοπλες Δυνάμεις με όσα αναφέραμε παραπάνω, ή μάλλον με τα μυαλά αυτών που έχουν την ευθύνη για την άμυνα της χώρας:
Στη Δομή Δυνάμεων λόγο έχουν και οι δήμαρχοι, η δομή που εγκρίθηκε (έπειτα από τόσα χρόνια καθυστερήσεων) είναι άτολμη, το υδροκέφαλο επιτελείο του υπουργείου παρέμεινε άθικτο, η Δομή δεν μείωσε την ισχύ του Σ.Ξ., αλλά μείωσε τις αντίστοιχες των δύο απαραίτητων στηριγμάτων του, της Π.Α και του Π.Ν., τα στελέχη των Ε.Δ. είναι εξαθλιωμένα, η θητεία δεν αυξάνεται για να καλύψει τα κενά που άφησε η απόφαση για τη μείωσή της, οι ΕΠΟΠ και οι ΕΜΘ (εθελοντές μακράς θητείας) που προσελήφθησαν για να τα καλύψουν γερνούν και δεν μπορούν αντικατασταθούν με νέους γιατί δεν μας αφήνει η τρόικα, όπλα δεν αγοράζουμε γιατί δεν είναι «πολιτικώς ορθόν» και όλα αυτά, χωρίς να αναφερθούμε στην ουσία του προβλήματος –που είναι ότι αυτό το... ανέκδοτο (πώς αλλιώς να το πούμε;) που λέγεται αμυντική πολιτική δεν έχουν καμία σχέση με την απειλή που πρέπει να διέπει τη Δομή Δυνάμεων και όλα τα σχετικά με αυτή θέματα. Η συνέχεια έπεται σε πρώτη ευκαιρία.