Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Πρωθυπουργός στο DEBATE: - Υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού μας (προφανώς εννοεί Στρατού Ξηράς!).- Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία.


 Πρώτη ερώτηση - Θεματική ενότητα Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

 
Σία Κοσιώνη: Ευχαριστώ πολύ, κ. Κουβαρά. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Η τιμή του φυσικού αερίου από τον Δεκέμβριο είναι κάτω από τα 100 ευρώ και έχει φτάσει το τελευταίο δίμηνο κάτω από τα 40 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται και μάλιστα με διψήφια ποσοστά.
 
Σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «βουτιά» του πληθωρισμού σε χαμηλό 18 μηνών, στο 3%, τα τρόφιμα στο συν 11,4%. Κοιτώντας πίσω σας ρωτώ: τι θα κάνατε διαφορετικά και τι προτίθεστε να κάνετε, αν σας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός, ώστε οι τιμές να πέσουν;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Κοσιώνη, το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, είναι το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά τα οποία πιέζονται, κυρίως από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Σωστά επισημάνατε ότι ο πληθωρισμός πέφτει πια και στη χώρα μας, έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όμως στα τρόφιμα οι τιμές ακόμα παραμένουν υψηλές.
 
Τρεις τρόποι παρέμβασης τους οποίους εμείς υιοθετήσαμε αυτά τα χρόνια και τους οποίους προτιθέμεθα να συνεχίσουμε: πρώτον, μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές -αυτό υπηρετεί το «Καλάθι του Νοικοκυριού»- και περισσότερος ανταγωνισμός, ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα κυρίως τις τιμές στο σούπερ μάρκετ.
 
Δεύτερον, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι το «Market Pass» είναι ένας δοκιμασμένος μηχανισμός ο οποίος στηρίζει τα νοικοκυριά με ένα ποσό της τάξης του 10% ως ποσοστό των μηνιαίων δαπανών τους. Είναι μία σημαντική στήριξη, μάλιστα ένα ποσό το οποίο προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
 
Αλλά, το σημαντικότερο, μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στο διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και -το σημαντικότερο- αύξηση των μισθών. Είναι η κεντρική μου δέσμευση για τη δεύτερη τετραετία ο κατώτατος μισθός να πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να πάει στα 1.500 ευρώ.
 
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με περισσότερες επενδύσεις, με αποκλιμάκωση της ανεργίας, με δημιουργία καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Και τονίζω ότι αυτές οι αυξήσεις είναι μόνιμες. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά οι αυξήσεις θα είναι μαζί μας για πάντα.
 
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Σία Κοσιώνη, μπορείς να έχεις μια follow-up ερώτηση, όπως όλοι άλλωστε. Οπότε δεν χρειάζεται κάθε φορά να παρεμβαίνω, κάνετε κατευθείαν την ερώτησή σας.
 
Σία Κοσιώνη: Οκ, ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση. Ας πούμε, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, ότι γίνεστε κυβέρνηση. Τα τρόφιμα, όμως, συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το «Market Pass» τελειώνει μετά τις εκλογές, εκτός αν έχετε να μας δώσετε κάποια είδηση. Τον ΦΠΑ θα τον δείτε κάποια στιγμή στα επόμενα δύο χρόνια, είπατε. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, μηχανισμοί ελέγχου φαντάζομαι οι ίδιοι θα είναι, άρα τι; Υπομονή λέτε στους πολίτες μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που περιγράφετε;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, αυτό το οποίο λέω είναι ότι οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, διότι πιστεύω ότι και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. Από εκεί και πέρα, αναφερθήκατε στο «Market Pass». Είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και εφόσον κρίνουμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πιεστικό πρόβλημα στις τιμές στο σούπερ μάρκετ θα ήμουν διατεθειμένος, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, να συζητήσω μια επέκτασή του και για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
 
Μια τελευταία κουβέντα για τον ΦΠΑ. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, εδώ, στα σινεμά. Οι τιμές έμειναν σταθερές. Μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό χωρίς ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.
 
Δεύτερη ερώτηση - Θεματική ενότητα Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
 
Μάρα Ζαχαρέα: Κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022 η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 7 δισ. για την άμυνα. Κατά αναλογία με το ΑΕΠ είμαστε σε αμυντικές δαπάνες πάνω και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Το πρώτο ερώτημα είναι αν η χώρα μας το αντέχει αυτό και το δεύτερο αν αυτές οι δαπάνες θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Ζαχαρέα, η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μετά από μία δεκαετία μνημονιακής κρίσης, υπήρχαν σημαντικότατες υστερήσεις ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αεροπορίας, του ναυτικού, του πεζικού μας.
 
Και αυτό ακριβώς κάναμε, με μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ήταν καλά μελετημένα, ήταν αποτέλεσμα εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τα οποία δρομολογούμε χωρίς -να το τονίσω- οποιαδήποτε απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες. Εξ ου και η χώρα κατάφερε το 2022 να πετύχει οριακό πρωτογενές πλεόνασμα και προφανώς θα πετύχει πλεόνασμα και το 2023.
 
Όμως έπρεπε, κα Ζαχαρέα, να διαχειριστώ τα τελευταία χρόνια μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Και πιστεύω ότι καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία.
 
Βλέπετε ότι η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σαφώς και έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Και ναι, ενισχύσαμε και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία πιστεύω -και χαίρομαι γι’ αυτό που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι προφανώς θα συνεχιστούν.
 
Αυτή εδώ είναι η πρώτη φρεγάτα η οποία χτίζεται στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν. Με σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία. Θα προσέθετα -και είναι απολύτως  σημαντικό να γνωρίζουμε- ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και ότι τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης.
 
Μάρα Ζαχαρέα: Για τα εθνικά μας συμφέροντα, κατά τη δική σας άποψη, αν βγει στις τουρκικές εκλογές Πρόεδρος ο Erdoğan ή ο Kılıçdaroğlu, αλλάζει κάτι; Και αν υποθέσουμε ότι εσείς είστε ξανά στο τιμόνι της χώρας, θα επιδιώξετε συνομιλίες και στη βάση ποιας ατζέντας;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και προφανώς, εφόσον με εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός, είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω, όπως το έκανα μέχρι σήμερα, με οποιονδήποτε επιλέξει ο τουρκικός λαός.
 
Όμως θέλω να τονίσω, κα Ζαχαρέα, ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», ειδικά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων.
 
Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας και προφανώς είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία, που είναι η Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως δεν έχω αυταπάτες, γι’ αυτό και επιμένω ότι η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, μιας Ελλάδος με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση.
 
Τρίτη ερώτηση -  Θεματική ενότητα Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
 
Ράνια Τζίμα: Κύριε Πρόεδρε, για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς ο κ. Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Την κάνατε αποδεκτή αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη.
 
Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ως άμεσος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, σκεφτήκατε ποτέ να παραιτηθείτε; Ο κ. Δημητριάδης, που παραιτήθηκε, δεν ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δεν ήταν καν πολιτικό πρόσωπο.
 
Σκεφτήκατε να κάνετε ό,τι έκανε ο Johnson στη Μεγάλη Βρετανία, ο Kurz στην Αυστρία, ο Nixon στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Willy Brandt στη Γερμανία ή μήπως η δική μας δημοκρατία είναι υποδεέστερη;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι κ. Τζίμα, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών, οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
 
Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση του θέματος αυτού από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό αυτό, γιατί πρέπει να μάθουμε ακριβώς αν υπήρχαν όντως ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση.
 
Και ανέλαβα, επίσης, να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε.
 
Συγκεκριμένα, επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να μπορέσει να επιτραπεί οποιαδήποτε παρακολούθηση. Προσθέσαμε και αλλά φίλτρα, βάλαμε και τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να χρειάζεται και η δική του σύμφωνη γνώμη, για να μην επαναληφθεί μια παρακολούθηση που από την πρώτη στιγμή είπα, εξ αρχής, ότι δεν έπρεπε να γίνει. Έχουμε εκσυγχρονίσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με έναν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και ο οποίος υλοποίησε τη δέσμευσή μου: ότι θέλουμε μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία να λειτουργεί με τη διαφάνεια που ταιριάζει στις απαιτήσεις της.
 
Από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο και θέλω να ελπίζω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε Πρωθυπουργό τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται προκειμένου να προασπίσει και να διαφυλάξει την εθνική ακεραιότητα της χώρας.
 
Ράνια Τζίμα: Κύριε Πρόεδρε, τότε είχατε πει ότι δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζατε τι συνέβη, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στη απόλυτη ευθύνη σας. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ο Αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται στο ένα μέτρο από εσάς, εάν είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί τους ζητά να τον ψηφίσουν σε λίγες μέρες, και ένας εν ενεργεία τότε Υπουργός σας.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μάλιστα. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις, κ. Τζίμα, δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης.
 
Όμως, μιας και μιλάμε για κράτος δικαίου συνολικά, επιτρέψτε μου να πω ότι σίγουρα αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ήταν κάτι το οποίο δεν έπρεπε να γίνει. Όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον «Economist», η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών.
 
Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπουμε συνολικά το κράτος δικαίου, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο μια μεμονωμένη περίπτωση. Πράγματι έγιναν λάθη, αλλά συνολικά για το αν σήμερα αποδίδεται δικαιοσύνη στον τόπο, μέχρι και για την περίπτωση της Μυκόνου, θα σας έλεγα, αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας. Και νομίζω ότι και αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση για τη δημοκρατία μας.
 
Τέταρτη ερώτηση - Θεματική ενότητα Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
 
Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρωθυπουργέ, μόλις τώρα το ακούσαμε άλλωστε και από τον κ. Βαρουφάκη, συνολικά η αντιπολίτευση σας ασκεί έντονη κριτική ότι πριμοδοτείτε την ιδιωτική υγεία και την ιδιωτική παιδεία, εις βάρος της δημόσιας.
 
Χωρίς γενικεύσεις, για να δούμε τώρα την εικόνα στην υγεία. Είχαμε το πρόσφατο περιστατικό στο Καστελόριζο που ένας πατέρας πήρε το παιδί του και το πήγε στη γειτονική Τουρκία για περίθαλψη. Ειδικά στην ελληνική περιφέρεια έχουν καταγραφεί μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και νοσοκομεία. Ένα ραντεβού για μια εξέταση μπορεί να έχει αναμονή μεγαλύτερη των εννέα μηνών. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να λύσετε αυτά τα προβλήματα;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Παπαδάκη, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο οραματίζομαι αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές πολιτικές μου προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός.
 
Και γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σήμερα τα οποία αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έμεινε όρθιο τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας όμως δοκιμάστηκε. Ανέδειξε και τα ισχυρά του σημεία αλλά και τις μεγάλες του αδυναμίες.
 
Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα συνολικό το οποίο ξεκινά προφανώς από την κατάσταση η οποία υπάρχει στα νοσοκομεία μας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις, νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών, μέσα στην επόμενη τετραετία, για να μπορέσουμε να κλείσουμε σημαντικά κενά τα οποία υπάρχουν. Και κυρίως να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο είναι ένα πρόβλημα το οποίο το ακούω από παντού και έτσι είναι: μεγάλες καθυστερήσεις για χειρουργεία, για ραντεβού για μια απλή εξέταση. Δεν είναι αποδεκτές αυτές, όπως και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για εμένα. 
 
Γι’ αυτό κι έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για το πώς ποιοτική υγεία μπορεί να παρέχεται εντός ενός πολύ πιο σύντομου χρονικού διαστήματος.
 
Έχουμε ένα σχέδιο για να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία -χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης- και 156 ουσιαστικά καινούργια, πλήρης ανακαίνιση, κέντρα υγείας στην περιφέρεια.
 
Ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων το οποίο έχει ήδη αρχίσει και αποδίδει καρπούς. Βλέπετε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», έχει ήδη διαγνώσει χιλιάδες Ελληνίδες με πρώιμο καρκίνο του μαστού τον οποίον δεν γνώριζαν.
 
Και φυσικά έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό. Ένας θεσμός ο οποίος έχει αρχίσει και ριζώνει και είναι κατά την άποψή μου απολύτως καθοριστικό για να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε εκ των υστέρων.
 
Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρωθυπουργέ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 26,3% των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή 2.722.000, 1 στους 4, ζει κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Έχετε κάτι να τους πείτε σήμερα; Είναι λύση τα επιδόματα, τα οποία εδώ θα πρέπει να σας θυμίσω ότι τα καταγγέλλατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση και τα έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, μιας και επικαλείστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, να σας θυμίσω ότι υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων, σχετικά με το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ήταν 28%, πήγε στο 26%. Αυτό σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
 
Είναι αποδεκτό το ποσοστό αυτό; Όχι. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, αλλά αυτή μπορεί να γίνει μόνο με καλύτερους μισθούς, με συνολική ανάπτυξη και προφανώς και με τη δημιουργία, κ. Παπαδάκη, περισσότερων θέσεων εργασίας, διότι δεν  υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός αποκλεισμός και μεγαλύτερος -θα έλεγα- δείκτης φτώχειας από τον άνεργο ο οποίος παραμένει καταδικασμένος σε μακροχρόνια ανεργία.
 
Γι’ αυτό και οι επενδύσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα.
 
Πέμπτη ερώτηση -  Θεματική ενότητα Περιβάλλον και Ενέργεια
 
Παναγιώτης Στάθης: Κύριε Πρόεδρε, επειδή μιλάμε για ενέργεια, διαθέσατε πάνω από 13 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση.
 
Και, αν δεν απατώμαι, πάνω από 43 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Αναρωτιέμαι, ξέρετε, γιατί όταν δίνει αυτά τα πολλά χρήματα -είναι αλήθεια- η Κυβέρνηση, είναι ελάφρυνση και στήριξη των πολιτών, ενώ όταν ανακοινώνει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αυξήσει τις παροχές σε υγεία και παιδεία, είναι μνημόνιο και θα έχουμε χρεοκοπία σε ένα μήνα.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τον απλούστατο λόγο, κ. Στάθη, ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οποίο σήμαινε πρακτικά ότι οι χώρες μπορούσαν να ξοδέψουν όσο ήθελαν, χωρίς να υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός περιορισμός, για να στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία συνολικά.
 
Και είμαι πολύ υπερήφανος διότι, παρότι Πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης κυβέρνησης,  όταν χρειάστηκε να κάνουμε μια σημαντική κρατική παρέμβαση -μοναδική στην ιστορία της χώρας- την κάναμε. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τελικά, και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Και θέλω να θυμίσω ότι ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, το 70% των πόρων που χρησιμοποιήσαμε για να επιδοτήσουμε τα νοικοκυριά ήρθαν από την υπερφορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Από εδώ και στο εξής, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Και από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας.
 
Άρα, η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων και ο τρόπος με τον οποίον θα πετύχουμε δημοσιονομική συμμόρφωση έχουν τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα, για την επενδυτική βαθμίδα. Τα είπε και ο κ. Στουρνάρας σήμερα. Και αναφέρω ενδεικτικά, μιας και ο κ. Τσίπρας δεν το λέει, ότι μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ -μείωση του ΦΠΑ και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- μόνο αυτά τα δύο μέτρα στοιχίζουν κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ετησίως.
 
Θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει από πού θα βρει τα χρήματα, εφόσον επιλέξει να τα εφαρμόσει, διότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν.
 
Παναγιώτης Στάθης: Επειδή η ενότητα αφορά και το περιβάλλον, το πιο πράσινο μέσο μεταφοράς είναι προφανώς ο σιδηρόδρομος. Αν κάνετε έναν απολογισμό της πρωθυπουργίας σας, θεωρείτε από τα σημαντικότερα λάθη που έχετε κάνει είναι ότι δεν καταφέρατε να εκσυγχρονίσετε  τον σιδηρόδρομο με αποτέλεσμα να έχουμε και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου χάθηκαν 57 συνάνθρωποί μας;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεωρώ ότι έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν, αλλά προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά.
 
Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω τη μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στα μέσα σταθερής τροχιάς. Είναι το πιο κοινωνικό μέσο και το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
 
Εξ ου και κατασκευάζουμε τη Γραμμή 4 του Μετρό στην Αττική, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο το οποίο γίνεται σήμερα στη χώρα. Επεκτείνουμε τη Γραμμή 2 του Μετρό. Κάνουμε μια συνολική παρέμβαση στα τρένα μας έτσι ώστε να είναι, επιτέλους, απολύτως ασφαλή και σύγχρονα.
 
Και βέβαια, παραδίδουμε στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου, επιτέλους, το Μετρό της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα αρχαία. Ένα έργο για το οποίο δεχθήκαμε τεράστια κριτική, το οποίο όμως θα αλλάξει τελείως την όψη της συμπρωτεύουσας.
 
Έκτη ερώτηση - Θεματική ενότητα Νέα Γενιά
 
Αντώνης Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, τις επόμενες ημέρες οι νέοι μας δίνουν εξετάσεις. Αν κάνουν λάθη, βεβαίως, θα χάσουν βαθμούς κι αν κάνουν πολλά λάθη, ίσως και κοπούν με την βάση εισαγωγής που εσείς έχετε καθιερώσει.
 
Θέλω να ρωτήσω, τι θα τους λέγατε για το δικό σας προσωπικό πολιτικό διαγώνισμα; Κρατάω: λάθη στην πανδημία με συγκεντρώσεις ή εμφανίσεις χωρίς μάσκα, λάθος στις μεγάλες πυρκαγιές, λάθος στις επιλογές βουλευτών που έκαναν business, λάθος στις υποκλοπές, λάθος στις υποδομές που φτάσαμε στα Τέμπη.
 
Θα ήθελε ένας νέος να κάνετε κι εσείς την δική σας προσωπική αυτοαξιολόγηση, όπως ζητάτε από τους εκπαιδευτικούς, και να βάλετε ένα βαθμό από το 1 έως το 100, όπως ζητάτε από τους δημοσίους υπαλλήλους.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Σρόιτερ, οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία και σίγουρα θα αξιολογήσουν κι αυτήν την κυβέρνηση αυστηρά, όπως πιστεύω ότι πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης.
 
Αναφερθήκατε σε μια σειρά από σφάλματα, λάθη τα οποία έγιναν σε αυτήν την διακυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να τα αναγνωρίσω δημόσια. Όπου έκρινα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη, το έκανα. Αλλά είπα, επίσης, ότι ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται. Ουδείς αλάθητος, πόσο μάλλον όταν έπρεπε να διαχειριστούμε τόσες κρίσεις και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε και το πολιτικό μας πρόγραμμα, πράγμα το οποίο πιστεύω ότι έχουμε κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην Κυβέρνηση, θα μπει τελικά από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό το οποίο θα πάρει η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Διότι τελικά μία διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά, για τα καλά τα οποία έχει κάνει και για τις αστοχίες, γιατί προφανώς πάντα θα υπάρχουν αστοχίες και πάντα θα υπάρχουν λάθη.
 
Αυτή η ζυγαριά, λοιπόν, κι αυτό το ισοζύγιο τελικά θα τεθεί στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι θα μας αξιολογήσουν, όπως σας είπα, αυστηρά.
 
Και βέβαια και οι νέοι μας, αν μπορούσα να κάνω μία παρότρυνση, θα τους ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα πολύ αυστηρά, να συμμετέχουν πρώτα και πάνω απ’ όλα στην εκλογική διαδικασία, διότι δεν πρέπει το μέλλον τους να καθορίζεται χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Και να γνωρίζουν πολύ καλά ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον και η δική τους γενιά είναι αυτή η οποία πρέπει να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο.
 
Αντώνης Σρόιτερ: Λοιπόν, δεν βαθμολογήσατε τον εαυτό σας ενώ ζητάτε από άλλους να το κάνουν, το κρατάμε αυτό.
 
Είστε 18χρονος, για παράδειγμα, και με την παρέα σας βλέπετε έναν πολιτικό ο οποίος έρχεται και σας λέει πάρε αυτά τα 150 ευρώ 13 μέρες πριν τις εκλογές για τα γενέθλιά σου, γιατί σε στηρίζω, τρία πενηντάρικα δηλαδή, γιατί είμαι κοντά στη νέα γενιά.
 
Θέλω να ρωτήσω, στα 18 σας τι θα λέγατε στο TikTok -που αγαπάτε κιόλας- για αυτόν τον πολιτικό;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, έγινε πολύ κουβέντα για ένα μέτρο το οποίο  ήταν τελείως συμπληρωματικό σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Και μιας και μιλάμε εδώ για κοστολόγηση προγράμματος, διότι κατηγορηθήκαμε ότι και αυτό το μέτρο δεν ήταν κοστολογημένο, εγώ να κάνω μία πρόταση σήμερα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερη κάλπη, σας ζητώ λοιπόν, κύριοι, όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας μετά την πρώτη κάλπη, είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν θα χρειαστεί παραπάνω από τρεις μέρες για να τα αξιολογήσουν, ώστε να μην υπάρχει, κ. Κουβαρά, και αυτή η διαφωνία για το πόσο τελικά κοστίζει το πρόγραμμα του κάθε κόμματος. Φαντάζομαι ότι η πρότασή μου θα γίνει δεκτή, τη θεωρώ τελείως αυτονόητη.
 
Από εκεί και πέρα, 150 ευρώ δώσαμε, θέλω να σας θυμίσω, και στο «Freedom Pass». Ήταν μια συμπληρωματική παροχή την οποία δώσαμε στους νέους μας. Οι νέοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για καλή εκπαίδευση και για καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν τελικά την επόμενη μέρα. Όχι για τα 150 ευρώ.
 
Καταληκτική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
 
Σε δέκα μέρες έχουμε εθνικές εκλογές και όπως σε όλες τις εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση για το δικό τους μέλλον: αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε ένα δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας ή αν θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο, πιστεύω, ότι οι πιο πολλοί θέλουμε να ξεχάσουμε.
 
Πιστεύω, κάνοντας τον απολογισμό μιας δύσκολης τετραετίας, ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες έδωσα πριν από τέσσερα χρόνια και ναι, κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.
 
Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες τελικά, ο λόγος περνάει σε αυτούς.  Όμως οι πολίτες δεν ψηφίζουν με γνώμονα το τι έκαναν οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον.
 
Και έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα του 2027. Μία Ελλάδα παραγωγική, μία Ελλάδα η οποία θα συνεχίσει την τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης στην οποία έχει μπει τα τελευταία χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
 
Μία Ελλάδα η οποία επιτέλους θα φέρει την ανεργία κάτω από το 10%, θα δημιουργεί πολλές καλές θέσεις εργασίας. Μία Ελλάδα η οποία θα μπορέσει τελικά να ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
 
Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο εάν συνεχίσουμε στο δρόμο τον οποίο έχουμε ήδη χαράξει. Αν μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε στους νέους μας καλύτερες προοπτικές, για να μην αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν εδώ στην πατρίδα μας και να διεκδικήσουν για τους εαυτούς τους ένα καλύτερο μέλλον.
 
Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα την οποία οραματίζομαι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Το είπα και πριν, η κατάσταση στα νοσοκομεία μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι.
 
Έχουμε όμως ένα σαφές σχέδιο για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό, πώς δεν θα χρειάζεται να περιμένει κάποιος μήνες για να κάνει ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.
 
Ξέρω πολύ καλά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη. Είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης, αλλά είναι επίσης απαραίτητο γιατί έτσι θα μειώσουμε τελικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά μας.
 
Και ναι, μπορούμε να γίνουμε, είμαστε ήδη πρωταθλητές, μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο και αυτό να γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά σε επίπεδο νοικοκυριού, σε επίπεδο αγρότη, σε επίπεδο της πιο μικρής μονάδας μεταποίησης.
 
Και βέβαια, μία Ελλάδα η οποία θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή μας, η οποία θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη την οποία όλοι οραματιζόμαστε. Να συνεχίσουμε δηλαδή στο δρόμο τον οποίον έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα.
 
Αυτήν την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά, για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε.