Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Παράδοση -Παραλαβή του Δ.Σ./Ε.Α.Α.Σ - Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Α.Α.Σ επί τη παραδόσει των κθηκόντων του


 ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΣ/ΕΑΑΣ 

 Πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2023 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις διενεργηθείσες εκλογές πανελλαδικά μεταξύ των μελών της, στις 19 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους 

 Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, η τελετή παράδοσης -παραλαβής της Διοίκησης της, στα γραφεία της Ένωσης μεταξύ των μελών των 10ου και 11ου Αιρετών Διοικητικών Συμβουλίων. 

 Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους οι παρακάτω: 

 Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεοφάνης Δαρζέντας, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ Ιερωνύμου 

 Ο Βουλευτής Αν. Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου, εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας 

 Ο υποψήφιος Βουλευτής κ. Ευάγγελος Αντώναρος, εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΠΣ 

 Ο εκπρόσωπος των κ. Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ , Υπτγος κ. Αθανάσιο Καδόγλου Δντης ΔΟΙ/ΓΕΣ 

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης 

 Ο εκπρόσωπος του Δκτου ΑΣΔΥΣ ,Υπτγος κ. Αχιλλέας Γαβούρας 

 Οι Επίτιμοι προέδροι της ΕΑΑΣ, Αντγος ε.α. κ. Παντελής Μαυροδόπουλος, και Αντγος ε. α. Βασίλειος Ροζής 

 Ο Δντής του ΜΤΣ Αντγος ε.α. κ. Αντώνης Μυτιληνάκης 

 Ο Δντης του ΝΙΜΤΣ Υπτγος (ΥΓ) κ. Παναγιώτης Νούλης 

 Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Μουσείου ,Υπτγος ε.α. κ. Αριστομένης Κράγκαρης 

 Ο πρόεδρος του ΣΕΕΘΑ Αντγος ε.α. κ. Σπυρίδωνας Μπελεγράτης 

 Οι προέδροι των Συνδέσμων Τάξεων αποφοίτων της ΣΣΕ , Φορέων και συνδέσμων Όπλων Σωμάτων 

 Οι πρόεδροι του Συντονιστικού και της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε. α. κ. Θεόδωρος Γερούκης, της ΕΑΑΑ Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Τζαβέλλας Κωνσταντίνος, 

 Ο εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της ΠΟΣ Αντιναύαρχος ε.α. κ. Στυλιανός Πολίτης.

 Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντγος ε.α. κ. Χαράλαμπος Πόκας. 

 Ο πρόεδρος της ΠΟΑΑΣΑ Υπτγος ΕΛ-ΑΣ ε.α. κ. Ευάγγελος Χριστακόπουλος. 

 Ο εκπρόσωπος του ΑΟΟΑ Τχης κ. Γεώργιος Χαλκιάς 

 Ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Τάκης Μπαλτάκος 

 O αντιπρόεδρος της Λέσχης Κ/Δ και Ιερολοχιτών, Υπτγος ε.α. κ. Γιάγκος Γιάγκου 

 Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οικογενειών Εκλιπόντων Αξκών Στρατού κ. Αμάντα Λάμπρου

 Ο αντιπρόεδρος της ΑΠΟΕΑ κ. Μιχαήλ Φιλιππίδης 

 ΟΙ παρευρισκόμενοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο ΥΠΕΘΑ

 Η εκδήλωση άρχισε με το χαιρετισμό που απηύθυνε ο απερχόμενος Πρόεδρος του 10ου Αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΑΣ, μαζί με τα μέλη του απερχομένου ΔΣ, Αντγος ε. α. κ. Σταύρος Κουτρής ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό, της τριετούς θητείας του Συμβουλίου του. 

 Ακολούθησε στο βήμα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Υπτγος ε. α. κ. Ιωάννης Δεβούρος ο οποίος παρουσίασε τα νέα μέλη του 11ου Αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου, με την παρακάτω σύνθεση και στη συνέχεια πολύ περιληπτικά, ανέπτυξε τους στόχους και το όραμά του για το μέλλον της Ενώσεως 

 - Αντγος ε.α. Μιχαήλ Γουμαλάτσος, Αντιπρόεδρος 

 - Ανχης (ΑΣ) ε.α. Χρήστος Χρηστίδης , Διευθύνων Σύμβουλος 

 ΜΕΛΗ 

- Σχης (ΠΖ) ε.α Αναστάσιος Φαραντάτος

 - Άνχης (ΤΧ) ε.α. Αντώνιος Γκουτσίδης 

- Υπλγος (ΠΖ) ε.α. Ευάγγελος Στέφος 

- Υπτγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης 

- Αντγος ΕΛ-ΑΣ ε.α. Χρήστος Κονταρίδης 

- Αντγος (Δ) ε.α. Θωμάς Καρανίσας 

- Αντγος ΕΛ-ΑΣ ε.α. Χαράλαμπος Μηνόπετρας 

- Σχης (Ο) ε.α. Γεώργιος Μακρής 

 Η τελετή έκλεισε με τις απονομές αναμνηστικών πλακετών, στον Πρόεδρο και στα μέλη του απερχομένου 10ου Αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Α.Σ.

και τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών 


 Εκ του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΑΣ



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Α.Α.Σ. 

ΕΠΙ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 

Αθήνα, 11 Μαϊου 2023 

Σεβαστοί και αξιότιμοι προσκεκλημένοι οι οποίοι μας τιμάτε με την παρουσία σας, αγαπητά μέλη της Ενώσεως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, ολοκληρώνεται σήμερα η τριετία της θητείας μου ως Προέδρου της Ενώσεως, θέση μεγάλης ευθύνης για την οποία με τιμήσατε με τη ψήφο σας το Φεβρουάριο του 2020. '

Η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, για λόγους που εύκολα όλοι αντιλαμβάνεστε. Είναι η στιγμή που ο καθένας μας κάνει τον απολογισμό του προς τον εαυτό του, προς τους συνεργάτες του, προς τους ανθρώπους που τον επέλεξαν, προς το θεσμό που υπηρέτησε. 

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ένωση ως ΝΠΔΔ που εκπροσωπεί τα 35.000 μέλη της είναι χρησιμότατος θεσμός για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Πολιτείας και των αποστράτων αξιωματικών, που σοφά ιδρύθηκε και σοφότερα επιβάλλεται να διατηρηθεί με την παρούσα του μορφή. 

Για να εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο επιβάλλεται η μεν Πολιτεία να αναγνωρίζει την ωφέλεια που μπορεί να έχει και να συνεργάζεται με την Ένωση, οι δε συνάδελφοι να συμμετέχουν και να βοηθούν σε όλες τις δραστηριότητές της. 

Οι σκοποί της Ενώσεως είναι ευρύτατοι, σημαντικότατοι, με την δική του βαρύτητα ο καθένας και βέβαια μέσα σ’ αυτούς προβλέπεται σαφώς η επιμέλεια των συμφερόντων των μελών της. 

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπεί σε έναν απλό συνδικαλιστικό οργανισμό. Οι δραστηριότητές της πρέπει να να είναι προσεκτικά προετοιμασμένες και απαλλαγμένες από προσωπικές αντιλήψεις των διοικούντων και των οργανωτών, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές ή άλλες και από μικροσυμφέροντα. 

Επιβάλλεται να διατηρήσει τη στρατιωτική της φυσιογνωμία ως προς τις αρχές που την διέπουν, τις διαδικασίες λειτουργίας και τη συμπεριφορά όλων προς όλους. Η Ένωση είναι ένωση αξιωματικών και ο τίτλος του αξιωματικού απονέμεται άπαξ και διατηρείται δια βίου. 

Προσωπικά εργάστηκα με πάθος για την επίτευξη των στόχων μας, ανιδιοτελώς, χωρίς άλλες σκέψεις ή επιδιώξεις και με καλή πίστη, εγκαταλείποντας άλλα ενδιαφέροντα και ασχολίες μου, μηδέ και των οικογενειακών υποθέσεων εξαιρουμένων. 

Διάβασα πριν από χρόνια την παρακάτω ιστορία για τον φιλόσοφο Αρίστιππο τον Κυρηναίο που αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος στους “Βίους φιλοσόφων”, (2,70,4-7): “Κάποτε που κάποιος τον έβρισε (τον Αρίστιππο), αυτός απεχώρησε. Και όταν αυτός που τον έβρισε του είπε: «γιατί φεύγεις;», αυτός απάντησε «επειδή εσύ έχεις την εξουσία να βρίζεις, ενώ εγώ έχω την εξουσία να μην ακούω»

Αυτή την πρακτική υιοθέτησα πολλές φορές αυτά τα 3 χρόνια, αγνοώντας πισώπλατα μαχαιρώματα που ερχόντουσαν συνήθως ταυτόχρονα με συνεργατικά χαμόγελα, χαμερπή λιβελογραφήματα και συντονισμένες προσπάθειες κυρίως στα ΜΚΔ προσωπικής απαξίωσης, προσπαθώντας να έχω το βλέμμα στραμμένο στο έργο που έπρεπε να γίνει και όχι στα ποταπά ανθρώπινα. 

Στη ζωή κάθε γνωριμία, κάθε επαφή, κάθε ενασχόληση είναι ωφέλιμη, διότι από τη σχέση σου με τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες ή τις καταστάσεις είτε κερδίζεις είτε μαθαίνεις. Και τα 3 χρόνια μου στην Ε.Α.Α.Σ. είναι γεγονός, ότι και κέρδισα και έμαθα θετικά 2 of 3 και αρνητικά! Άλλωστε αυτό “τ’ ωραίο ταξείδι” δεν διαλέξαμε στην πλεύση μας προς την Ιθάκη; 

Σημειώνω παρακάτω εν συντομία τα κυριώτερα επιτεύγματα:

 • Σύνταξη, “κανονισμών”, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα την Ένωση στα θέματα: 1. της λειτουργίας του ΔΣ, 

2. της Πολιτικής Επικοινωνίας, 

3. του Μητρώου Μελών και της εκδόσεως των ταυτοτήτων και των Ενιαίων Καρτών Εισόδου στις στρατιωτικές διευκολύνσεις, 

4. του βραβείου “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” για τους πεσόντες ήρωες στην Κύπρο και 

5. του παραθερισμού στα ΚΑΑΥ. 

• Βελτίωση της ιστοσελίδας μας και της εφημερίδας μας 

• Οργάνωση του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ενώσεως 

• Προετοιμασία των θέσεών μας ώστε να στηρίξουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων πριν από την ψήφιση σχετικών νομοσχεδίων 

• Πραγματοποίηση των απαραίτητων επαφών και ενημερώσεων με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία

 • Εξοικονόμηση πόρων, ώστε να διατηρήσουμε τις δραστηριότητές μας παρότι ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται κάθε χρόνο. 

• Οργάνωση σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους πεσόντες κατά τους αγώνες του Έθνους 

• Ανάληψη ακόμη και δικαστικών αγώνων υπέρ των μελών μας, όταν θιγόταν είτε η τιμή είτε τα συμφέροντά τους. 

• Οργάνωση μεγάλης ημερίδας στη Θεσσαλονίκη δια την ανάδειξη των συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών 

• Βοήθεια στα Παραρτήματά μας να εκπληρώσουν τα δικά τους έργα στις τοπικές κοινωνίες. 

• Προβολή μελετημένα και έντονα των από 10ετίες 2 μεγάλων εκκρεμοτήτων σε βάρος των συναδέλφων του Στρατού Ξηράς ήτοι της αναλογικής κατανομής των πόρων του 4% επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ σε όλα τα στελέχη τους αδιακρίτως και ο διαχωρισμός στο ΜΤΣ των στρατιωτικών από τους αστυνομικούς. 

Κάποιες προσπάθειές επέτυχαν ενώ σε άλλες απομένει να ολοκληρωθεί το έργο. Πιστεύω ότι το αναλαμβάνον 11ο Αιρετό ΔΣ θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα επιτύχει νέους πιο φιλόδοξους στόχους. 

Στην πολιτική ηγεσία και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και τον κ. Πρωθυπουργό αφιερώνω τους παρακάτω στίχους από το ποίημα του Καβάφη «Μάρτιαι Ειδοί»:

 “… αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλο κανένας Aρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα, και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα, είναι μεγάλα πράγματα που σ’ ενδιαφέρουν», μη λείψεις να σταθείς· … ας περιμένει ακόμη κ’ η Σύγκλητος αυτή, κ’ ευθύς να τα γνωρίσεις τα σοβαρά γραφόμενα του Aρτεμιδώρου”. 

Εύχομαι στο επόμενο ΔΣ επιτυχία στα έργα του, χωρίς “Λαιστρυγόνας και Κύκλωπας και θυμωμένους Ποσειδώνες” στην ψυχή και την σκέψη των μελών του, να συνεχίσει όσα 3 of 3 ξεκινήσαμε, μέχρις ότου, κάποτε, οι καταστάσεις να ευνοήσουν ή ευήκοα ώτα να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τα δίκαια αιτήματα του Κλάδου μας. 

Μπορώ με ήσυχη τη συνείδησή μου να διαβεβαιώσω τους αγαπητούς συναδέλφους, τολμώντας να δανειστώ από τη Β’ Επιστολή του Παύλου προς Τιμόθεο ότι: 

“Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα”. 

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Στρατιωτική ηγεσία για τη συνεργασία μας, το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων, όλους τους συνεργάτες στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Παραρτήματα της Ενώσεως, καθώς και τους εθελοντές συναδέλφους που βοήθησαν να γίνεται το έργο μας ευκολότερο. 

Επίσης τους συμμαθητάς μου της ΣΣΕ Τάξεως 1978 και τους εκατοντάδες συναδέλφους για τα θετικά μηνύματα στήριξης τόσο κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, αλλά και σε κάθε δύσκολη στιγμή αυτών των 3 χρόνων. 

Εύχομαι σε όλους υγεία, ευημερία και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

Να‘ στε όλοι καλά! 

Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής 

Επίτιμος Δκτης 98 ΑΔΤΕ “ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου