Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Οικονομική ευφορία του εκλογικού αποτελέσματος - Τα οικονομικά δεδομένα δεν βελτιώθηκαν από τη μια ημέρα στην άλλη.


 


*  Κώστας Μήλας

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου συνοδεύθηκε από οικονομική ευφορία, με βασικά χαρακτηριστικά τα κέρδη στο Χρηματιστήριο και τη μείωση του ελληνικού κόστους δανεισμού. Καλό θα ήταν να δείξουμε κάποια αυτοσυγκράτηση.

Και τούτο διότι η Ελλάδα δεν βελτίωσε τα οικονομικά δεδομένα της από τη μία ημέρα στην άλλη. Απλώς μειώθηκε το ρίσκο μελλοντικής πολιτικής αστάθειας. Να δούμε και την αντίδραση των επενδυτών. Τα hedge funds στοιχημάτισαν ενάντια στα ελληνικά ομόλογα (ακολούθησαν, δηλαδή, πολιτική short). Το ύψος των στοιχημάτων έφθασε τα 500 εκατ. δολ.

Ποια η λογική τους; Eάν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ήταν ασύμβατο με τις δημοσκοπήσεις, τότε τα hedge funds θα κατέγραφαν κέρδη αγοράζοντας πίσω τα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότερη τιμή. Βέβαια, η short πολιτική «δεν τους βγήκε». Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι το στοίχημα των 500 εκατ. δολαρίων αποτέλεσε μόνο το 0,115% του συνόλου του ελληνικού χρέους.

Συνεπώς, το στοίχημα του 0,115% ήταν πολύ μικρό και δεν θα μπορούσε (από μόνο του) να επηρεάσει δραματικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας! Εκείνο που θα πρέπει να «κρατήσουμε» από την ενέργεια των funds είναι ότι οι (διεθνείς) επενδυτές μπορούν να αλλάξουν διάθεση από τη μια στιγμή στην άλλη. Κατά συνέπεια, η μεγάλη αποκλιμάκωση του ελληνικού κόστους δανεισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για τους επόμενους μήνες.

Τρεις λόγοι συνηγορούν σε αυτό. Ο πρώτος λόγος; Οσο εύκολα οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, τόσο εύκολα τα πωλούν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών και τη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζω ότι από το 2012 (όταν, δηλαδή, η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης σε selective default status) μέχρι σήμερα η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει καταφέρει, με «ρυθμό χελώνας», να βελτιώσει την κατάταξή της στους δείκτες κυβερνητικής αποτελεσματικότητας μόνο κατά 11 θέσεις μεταξύ 214 κρατών (ήτοι από την 80ή θέση στην 69η).

Λογικά οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, και ειδικά το τι αυτή πρόκειται να πράξει ως προς την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, προτού επιβραβευθούμε με την επενδυτική βαθμίδα

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανές αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. Εάν, λοιπόν, δεν επιτευχθεί συμφωνία, μέσα στις επόμενες ημέρες, για αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, αυτές θα αντιμετωπίσουν στάση πληρωμών. Κάτι το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τους πάντες, και ακόμη περισσότερο όσους παραμένουν εκτός επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ελλάδα…

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.


πηγή:https://www.kathimerini.gr/economy/562437175/na-apofygoyme-tin-oikonomiki-eyforia-toy-eklogikoy-apotelesmatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου