ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
Πρωθυπουργός: - Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια - Τι ισχύει - Τα 6 συντριπτικά στοιχεία που αποδομούν το βασικό αφήγημά του για την οικονομία
- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.
- Τι ισχύει: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου από την οποία την έβγαλε η Νέα Δημοκρατία μετά από 11 συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις της Ε.Ε., τον Αύγουστο 2022.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: Είχε καταφέρει να ρυθμίσει το χρέος.
- Τι ισχύει: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 180% το 2015 και το παρέδωσε στο 181% το 2019, ενώ το 2022 το ελληνικό δημόσιο χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση στην Ε.Ε. κατά 36 μονάδες και βρίσκεται στο 171% με εκτίμηση ότι το 2023 θα μειωθεί περαιτέρω στο 160%.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: Κατάφερε να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία».
- Τι ισχύει: Τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ως αποθεματικό ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν της υπερφολόγησης επιχειρήσεων και εργαζομένων (+7 δισ. ευρώ φόροι) και απαίτηση των δανειστών λόγω της δημοσιονομικής του αναξιοπιστίας. Τα δημόσια αποθεματικά σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ παρά τη μείωση 50 φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ και την τεράστια δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε στα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης ύψους 57 δισ. ευρώ.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: Κατάφερε να πετύχει 8 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
- : Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού βύθισε τη χώρα σε ύφεση το 2015-2016 (ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 είχε ήδη μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι προβλέψεις της Κομισιόν μιλούσαν για σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια), μετά «κρατούσε ομπρέλα» όσο η Ε.Ε. βίωνε έναν δυναμικό κύκλο οικονομικής ανάπτυξης σημειώνοντας υποτετραπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με μέσο όρο Ε.Ε.. Αντιθέτως η Ελλάδα σημειώνει σήμερα διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ε.Ε..
- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: Το μόνο που είχε μείνει στον κ. Μητσοτάκη να υποσχεθεί ήταν η επενδυτική βαθμίδα. Την υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές του 2019, την υποσχόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του….
- Τι ισχύει: Η Ελλάδα παρά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, πέτυχε 12 συνεχείς αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης τα τελευταία 4 χρόνια και βρίσκεται σήμερα ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα θα την είχε κατακτήσει ήδη. Σε κάθε περίπτωση για 1-1,5 χρόνο λόγω της πανδημίας και της πρωτοφανούς ύφεσης που προκάλεσε οι οίκοι αξιολόγησης πάγωσαν τις αξιολογήσεις τους.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι: Αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ και μεγαλύτερο κατά 10 φορές το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
- Τι ισχύει: Εκτός από τη σημαντικά καλύτερη εικόνα του δημόσιου χρέους στη χώρα μας το 2022 σε σχέση με το 2019, το ιδιωτικό χρέος επίσης εμφανίζει σημαντική ποσοτική και ποιοτική βελτίωση.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν αυξηθεί από 102 δισ. σε 149 δισ. ευρώ ενώ τα «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από 110 δισ. ευρώ σε 83 δισ. ευρώ.
- Σύμφωνα με την Ένωση Εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έχουν γίνει 700.000 διμερείς ρυθμίσεις δανείων ενώ ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός παρουσιάζει διπλάσιο ρυθμό διαγραφών χρεών σε σχέση με τον εξωδικαστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών χάρη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» μειώθηκαν από 44% του χαρτοφυλακίου τους, σε μονοψήφιο αριθμό.
- Συνολικά το τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει να δανείσει την πραγματική οικονομία κατά 20 πρόσθετα δισ. ευρώ έως το 2022, χάρη στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας και των τραπεζών. Επίσης η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών 49% του Α.Ε.Π. της (έναντι 40% το 2019) ενώ το διευρυμένο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που στοίχισαν στη χώρα μας περίπου +6,5 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τις πάγιες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ που διαχρονικά καταβάλαμε προ της ενεργειακής κρίσης για εισαγωγές φυσικού αερίου.