Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Συντάξεις: Το σχέδιο της κυβέρνησης, για αναδρομικά, σε όλους τους συνταξιούχους - Πότε θα ξεκινήσει η καταβολή τους



Το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει συζητηθεί είναι να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία με τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, αλλά η πληρωμή να γίνει σε δόσεις και σε όλους τους συνταξιούχους, είτε έχουν αγωγές είτε όχι.

Λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων όμως και κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν και εφαρμόζονται για τη στήριξη των πολιτών, η συζήτηση για την τελική λύση στα αναδρομικά πήγε πίσω. Ωστόσο, η τελική απόφαση είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιληφθεί στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα τεθεί σε εφαρμογή για την επόμενη τετραετία εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές.

Το κόστος των αναδρομικών από την ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ. Αν επιστραφούν σε βάθος δυο ετών, απαιτούνται 210 εκατ. το 2024 και άλλα τόσα το 2025, ενώ με πληρωμή σε 3 έτη (έως και το 2026) θα απαιτηθούν περίπου 140 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Το κόστος από τα αναδρομικά σε επικουρικές και Δώρα για το σύνολο των συνταξιούχων εκτιμάται κοντά στο 1,8 δισ. και μαζί με την ΕΑΣ το συνολικό κόστος από τα αναδρομικά φτάνει στα 2,2 δισ.

Αν επιλεγούν οι δόσεις, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να δίνονται για μια 5ετία επιστροφές περικοπών στις συντάξεις της τάξης των 450 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Το ενδεχόμενο αυτό όμως θα σημάνει πιθανότατα την απόσυρση κάθε άλλου μέτρου στήριξης των συνταξιούχων όπως για παράδειγμα τα έκτακτα επιδόματα που δίδονται με τη μορφή των επιταγών των 250 ευρώ ή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς ή τυχόν άλλων ενισχύσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στις σκέψεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών είναι να τερματιστούν οι έκτακτες ενισχύσεις και να νομοθετηθεί κάποιο μόνιμο μέτρο για τους συνταξιούχους από το 2024 και μετά, εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει τις εκλογές. 

Ένα τέτοιο μέτρο μόνιμου χαρακτήρα θα μπορούσε να είναι είτε η έξτρα μείωση φόρου στις συντάξεις είτε η κατάργηση της εισφοράς ασθένειας 6% από τις επικουρικές συντάξεις είτε ακόμη και η μονιμοποίηση ενός Δώρου με εισοδηματικά κριτήρια. 

Σε κάθε περίπτωση όμως τα αναδρομικά για περικοπές που κρίθηκαν παράνομες θα επιστραφούν τουλάχιστον σε όσους έχουν δίκες σε εκκρεμότητα.







https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/apokleistiko-syntaxeis-anadromika-gia-dora-kai-epikourikes-eos-kai-8-200-evro-pinakes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου