Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Επαναστατική πρόταση του Υφυπουργού εργασίας: - Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι ώστε ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει στην αποκατάσταση λαθών στις συντάξεις - Σε 30 ημέρες το πολύ έρχεται η δικαίωση

 



   Ο Υφυπουργός εργασίας, κ. Τσακλόγλου,   απαντώντας, από το βήμα της Βουλής, στην ερώτηση σχετικά με τις ανακρίβειες και τα  λάθη που έγιναν από τον ΕΦΚΑ στον επανυπολογισμό των συντάξεων των απόστρατων Αξιωματικών απάντησε λέγοντας: "γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων, που αφορούν περιπτώσεις λόγω σώρευσης συντάξεων." 

  Στη συνέχεια και μετά από όξυνση της ατμόσφαιρας, εξ΄ αιτίας των έντονων αντιδράσεων 16 βουλευτών, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ,  που είχαν προβεί  στην υποβολή της ερώτησης, ο Υφυπουργός πρότεινε για την αποκατάσταση των λαθών και ανακριβειών, στον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έπρεπε να είχαν προσκομίσει το μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα καθώς και τα  οικονομικά στοιχεία, των απόστρατων Αξιωματικών, που αποδεικνύουν τα εν λόγω λάθη, για να μπορέσει ο ΕΦΚΑ  αποκαταστήσει, σε μικρό χρονικό διάστημα τις αδικίες.

  Τι επαναστατικές ενέργειες προτείνει λοιπόν, ο κ. Υπουργός, για να διορθωθούν τα λάθη:

  α. Βρίσκουμε έναν πρόθυμο, βουλευτή της αντιπολίτευσης

  β.  Του αποδεικνύουμε τα λάθη 

  γ. Καταθέτει ερώτηση στη Βουλή

  δ. Σε 30-40 δικαιωνόμαστε και ο ΕΦΚΑ προχωράει στην αύξηση της σύνταξης καθώς και στην καταβολή των αναδρομικών 

   



ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 Ως προς την αντιμετώπιση ανακριβειών και λαθών, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων των αποστράτων αξιωματικών. 

1. Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων από 01.01.2019, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.4387/2016, για τους συνταξιούχους που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους πριν την 13.5.2016 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.4387/2016) έγινε οίκοθεν από τον e- ΕΦΚΑ με ορθή τήρηση αφενός των διατάξεων επανυπολογισμού (άρθρα 14 & 33 του Ν.4387/2016) και αφετέρου των οδηγιών που δόθηκαν με: 

    α) την α.π. Φ80000/οικ.60258/1471/23.12.2016 (ΑΔΑ:7Τ67465θ1Ω-ΑΝ9) εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και 

   β) την αριθ. Φ.11321/οικ.10772/382/9-3-2021 απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο επανυπολογισμός διενεργήθηκε τόσο για τις συντάξεις γήρατος, ανικανότητας όσο και για τις συντάξεις χηρείας. 

2. Θέμα εσφαλμένου επανυπολογισμού των συντάξεων βάσει των νόμων 4387/2016 και 4670/2020 για τους ένστολους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα, δεν υφίσταται. Από τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του e- ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) και την ανάδοχο εταιρία, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία ολοκλήρωσης και πληρωμής των περιπτώσεων αυτών, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων, που αφορούν περιπτώσεις λόγω σώρευσης συντάξεων. 

Πάντως στην υποβληθείσα Ερώτηση δεν γίνεται ρητή αναφορά ή καταγραφή συγκεκριμένων περιπτώσεων, ούτως ώστε ο e- ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε σχετικό έλεγχο και διόρθωσή τους εφόσον, κατά το νόμο, κρίνεται αναγκαίο. 

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

 Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου