Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τελεία και παύλα ο σύντροφος Παύλος;









 … Δεν ξέρω αν η επιμονή του να συμπεριληφθεί ο σύντεκνός του, Χαιρετάκης, στα ψηφοδέλτια της Κρήτης είναι η πραγματική αιτία που τον άδειασε ο Τσίπρας ή αν όλα συμβαίνουν στα πλαίσια μιας διαφορετικής εκλογικής προσέγγισης. Όποιο και να 'ναι το «δίλημμα», ο νουνεχής πολίτης δεν δίνει δεκάρα 

Οχι, δεν φιλοδοξώ να μπω κι εγώ στην μαύρη δημοσιογραφική του λίστα. Μου είναι αδιάφορος ως προς τον χαρακτήρα του. Κι όποτε  ασχολήθηκα μαζί του, ελάχιστες φορές ειν’ αλήθεια, ήταν για ζήτημα πολιτικό. Το συγκεκριμένο, πιο κάτω, ήταν για μένα μείζον.

 Ιατρός στο επάγγελμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η εικόνα του να καπνίζει μέσα στο υπουργείο, σε δημοσιογραφική σύσκεψη αν θυμάμαι καλά, αλλά δεν έχει και τόση σημασία αυτό, με σόκαρε και με θύμωσε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αν αυτό συνέβαινε στην Αγγλία (εκεί πέρασα πολλά δημοσιογραφικά και ακαδημαϊκά χρόνια της ζωής μου, κι εκεί προσφεύγω για συγκρίσεις, καλές και κακές), σε λιγότερο από μια ώρα ο Πρωθυπουργός θα τον είχε διώξει. Αυτό δεν συνέβη εδώ. Κάτι που του έδωσε και το δικαίωμα να συνεχίσει έτσι. Να μην έχει ιερό και όσιο, να συμπεριφέρεται απρεπώς, να προτάσσει πάντα «εγώ» και τον «ανδρισμό» του. 

Τον Φεβρουάριο του 2019, σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος για την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου, παρέστη και ο τότε Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, ο Λιθουανός Βιτένις Αντιουκαΐτις. Λίγο πριν, του είχα πάρει μια συνέντευξη για το Protagon. Κι όταν του επεσήμανα ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ελλάδας καπνίζει επιδεικτικά ακόμα και μέσα στο υπουργείο, έγινε έξαλλος με «αυτόν τον τύπο», και του προέταξε ευθέως: «Tι κάνεις; Τι θέλεις να αποδείξεις; Είναι cool αυτό;». Κι όταν γύρισε στις Βρυξέλλες ενημέρωσε όσους έπρεπε για «αυτόν τον τύπο» που συνάντησε στην Αθήνα. 

Μετά από λίγες ημέρες, ο ακατάσχετος και απρεπής κ. Πολάκης τού απάντησε με έναν τρόπο χαρακτηριστικό μεν της δικής του παιδείας και ηθικής, αλλά εντελώς απαράδεκτο για κάποιον που κατέχει πολιτικό αξίωμα. 

«Αυτός ο “τύπος” κύριε επίτροπε ασχολείται τρία χρόνια με πιο σοβαρά πράγματα στο χώρο της υγείας από το τσιγάρο. Μάθε πριν μιλήσεις !!! (…)  Το τσιγάρο θα το κόψω όταν το επιλέξω με ελεύθερη βούληση εγώ (…)  Η φωτογραφία είναι όταν έληξε η συνάντηση (σ.σ. με συνάντηση με εκπροσώπους υγειονομικού υλικού), και την αναπαρήγαγαν πολλά ΜΜΕ τηλεοπτικά και ιντερνετικα από τα οποία κόψαμε περίπου 6-10 εκατομμύρια ευρώ διαφημιστική δαπάνη το χρόνο που έπαιρναν κακώς  από το Υπ. Υγείας! Ρώτα ένα συνάδελφο σου από την Ελλάδα,  εκεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή, (φοράει και γραβάτα πάντα) πόσα τους έδινε κάθε χρόνο για προβολή μηνυμάτων της αντικαπνιστικής εκστρατείας τα οποία έπρεπε να προβάλουν δωρεάν. OK “GUY”???» 

Ακόμα κι αν δεχτεί κάποιος ότι οι προθέσεις του μερικές φορές ήταν καλές (πχ. να καθαρίσει το τοπίο των ιατρικών προμηθειών από μίζες), ο τρόπος του είναι αποκρουστικός, και αποτελέσματα δεν είδαμε. 

Όμως, εκείνο το OK «Guy», κρύβει μέσα του όλη την «τακτική της ειρωνείας» που από την πρώτη μέρα πρεσβεύει και αρέσει σε  ένα μεγάλο κομμάτι των υποστηρικτών της λεγόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και του ίδιου προσωπικά. 

Εμείς, ζούμε με «αυτόν τον τύπο» από την πρώτη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ένα «θηρίο διαφορετικό», (different beast), ασυγκράτητο. Για κάποιους ενθουσιωδώς αποδεκτό. Για άλλους ολωσδιόλου αποκρουστικό. Ο Τσίπρας τον κρατούσε, λένε, επειδή «καλύπτει» ένα «δυνατό κομμάτι» της εκλογικής πελατείας που έχει, και χρειάζεται το κόμμα. Είναι αυτό που πιστεύει πως δεν αρκεί μόνο η πολλή δουλειά, (κάποιοι, και καθόλου!) για να γυρίσει ο Ήλιος – αλλά θέλει και τσαμπουκά. Επαναστατικό. Να κοπεί ο βήχας σε όσους, κατά τον Πολάκη και τους θαυμαστές του, δεν χωράνε στην κόπια της ριζοσπαστικής, όπως την εννοούν, Αριστεράς. 

Δεν ξέρω αν η επιμονή του να συμπεριληφθεί ο σύντεκνός του κ. Χαιρετάκης στα ψηφοδέλτια της Κρήτης είναι η πραγματική αιτία που τον άδειασε ο Τσίπρας ή αν όλα συμβαίνουν στα πλαίσια μιας διαφορετικής εκλογικής προσέγγισης γιατί πλέον ο ριζοσπαστικός τσαμπουκάς φαίνεται πως δεν τον κάνει κυβέρνηση. Όποιο και να ‘ναι το «δίλημμα», ο νουνεχής πολίτης δεν δίνει δεκάρα. Δεν τον ενδιαφέρει πια ούτε το «διαφορετικό τέρας», ούτε και το τεκάλεμιτ* του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τι θα κάνει τώρα ο ίδιος; Θα έχει ενδιαφέρον, σίγουρα. Ήδη ανθίζουν τα σενάρια για σύμπλευση με διάφορα μπουμπούκια. Θα διατηρήσει το ίδιο προφίλ;  Δεν ξέρω αν ο ίδιος καταλαβαίνει ότι αυτό ακριβώς το προφίλ τον τραυμάτισε τώρα πολιτικά. Πιθανώς όχι. Γιατρός είναι όμως, και υποθέτω ότι τα στοιχειώδη της επιστήμης του τα γνωρίζει. Θα έχει ακουστά ότι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα και οι γιατροί μπορεί να χρειαστούν ψυχιατρική βοήθεια.

 * Τουρκικής κοπιάς λέξη, που στην Κύπρο χρησιμοποιείται συχνά, και αναφέρεται στο συνεργείο που καθαρίζει/πλένει το αυτοκίνητο μέσα-και έξω αλλά κυρίως πλένει τη μηχανή. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου